healthislife

Alla inlägg under maj 2013

Av Livia - 19 maj 2013 17:05

Dessa bars är perfekta precis efter träning för att återhämta sig och fyll på kroppen med kolhydrater, protein, fett och mineraler som behövs när man tränat. Inga tillsatser, socker eller mjöl bara naturliga nötter och frukter. Kakao innehåller ämmnet epikatekin som stimulerar musklerna på samma sätt som träning. Kakao innehåller också antioxidanter som kan bidra till mer trimmad midja.

 

Ingredienser 5 bars:

4 plommon eller dadlar torkade

½ - 0.75  dl nötter och frön ( cashew, valnöt, hasselnöt, mandlar, sesamfrön, solrosfrön)

1tsk rivet citronskal från tvättad citron

2msk cacaonibs

1 droppe citronsaft


Mixa allt slätt med stavmixer tillsätt sedan cacao nibs och forma bars. Förvara i kylskåp.

Av Livia - 18 maj 2013 13:00

Tjabba, tjena, hallå! Solen skiner och jag har precis varit ute på agilitybanan med bäbisen och kört några varv. Hon är så duktig och verkligen älskar den hundiga sporten. Snart bär det av mot äventyrsbanan eller höghöjdsbanan som det också kallas. En massa hinder och sånt ca 10 m upp i luften. Askul! Har gjort det två gånger förut men det är fortfarande lika spännande och roligt.


Finfin lunch blev det också, gratinerad löksoppa med snabbröd och maskrossallad. Ja ni läste rätt, MASKROSSALLAD! Maskrosor är faktiskt ätbara både knopparna som man kan steka, det gula i blomman som passar i en utmärkt sallad tilsamands med maskrosblad och en fin vinegrette.  Och maskrosblad är faktiskt rika på b.la B vitaminer, fosfor, järn, zink, magnesium, kalium och kalcium. Soppan är proteinrik då den innehåller linser och brödet har lågt GI på dinkel. Fin rätt eller förrätt om du tar bort avokadon och ägget.

       

Ingredienser 1 port:

Soppan:

2 små gullökar

1msk kokosolja

1dl kokta linser

¼ buljongtärning

5 dl vatten

1msk öl ( ev)

Salt, vitpeppar, muskot, persilja


Brödet:

½ dl dinkelmjöl

½ tsk fiberhusk

Salt, oregano, paprika pulver

½ tsk bakpulver

4 – 5 msk ljummet vatten


+ 2 skivor ost

1 kokt ägg

1 avokado


Stek löken i oljan tills mjuk, ca 5 min. Häll på vatten och buljong och låt koka 10 min. Tillsätt öl och kokta linser. Låt sjuda 2 min.

Blanda det torra till brödet och häll i det blöta. Forma en bröd skiva som du steker i torr stekpanna ca 2 min/ sida. Lägg på ost och gratinera i ugn 3 – 5 min 300 grader högst upp. Lägg brödet i soppan och ät med tillbehör.

Ta bort det gröna från maskrosen och skölj det gula och bladen. Blanda med lite vinegrette eller ät som det är.

Av Livia - 17 maj 2013 19:11

 Dagen har varit lite upp och ned idag. Tråkigt i skolan ( ovanligt…) och sedan har jag bara varit allmänt trött. Men så är det, det finns bra dagar och lite sämre, you just have to live with it!


Något positivt är i alla fall dagens sommriga recept. Jag såg att de hade börjat sälja rabarber och var bara tvungen att köpa en. Det är en så fin sommrig liten växt som tillför syrlighet till maten. Inte nog med det den bidrar även med C vitamin, kalcium och fibrer och rå så har den utrensande effekt och renar tarmen, fungerar alltså som en form av detox. Mosets lena smak med salladens sötsura och laxens basiska passade fint.

 

Ingredienser 1 port:

1 laxfilé

25 g hasselnötter

2 rosé pepparkorn

Salt, peppar


Rabarbersallad:

6 cm rabarber

1tsk honung


Moset:

250 g blomkål eller 2 potatisar

½ dl mjölk

1tsk olivolja

Svartpeppar, vitpeppar, muskot, salt

2 ostbitar

Basilika


Lägg på kryddorna på laxen och hacka hasselnötterna grovt. Lägg på hasselnötterna och grädda 20 – 25 min i 225grader.

Koka blomkålen eller potatisen tills mjuk. Mosa/mixa till önskad konsistens med mjölk och övriga ingredienser. Tillsätt osten sist, precis innan servering så den smälter sådär härligt.

Hyvla rabarbern på längden med potatisskalare eller osthyvel. Blanda med honung och servera till.

Av Livia - 16 maj 2013 09:26

En frukost som passar utmärk till helgen, en dessertklassiker i frukost tappning. Detta är ett roligt sätt att piffa till gröten och efterssom att gröten aldrig tillagas håller den ett lågt GI. B vitaminer, protein, kalcium, omega 3 och antioxidanter från kaffe gör detta till en bra delstart på dagen.


Vi hade bara en lektion idag och den skulle bestå av coaching i 10 min så jag bestämmde mig för att skippa det och istället stanna hemma med vovven. Jag har precis avslutat min frukost i solskenet, det är verkligen varmt, och ska snart ut i solskenet med hunden på promenix. Men jag har ett dilemma, ska jag ha shorts eller långbrallor? :O Jag skulle gladeligen ha shorts då vädret nu tillåter det men mina ben!! ........ Har ni samma problem, att efter en lång vinter då benen har varit instängda i mörka byxor och inte fått så mycket uppmärksamhet så ser de ut som, ja jag vet inte vad? Ja ja, jag får försöka snygga till dem och sen dra på mig något kort kort :D

 

   

Ingredienser 1 port:

Lager 1:

1dl havregryn

1msk chiafrön

1dl starkt kaffe

½ dl mjölk

1msk söt

1msk mandelspån

Lager 2:

250 g kesella

Lite vanilj

1tsk kaffe

Ev: rom eller arraks arom

1msk söt

+ kakao

Blanda chiafrön med havregryn, mandelspån, sötning och kaffe och mjölk och lägg i burk/skål över natten. Rör ihop kesella/turkisk yoghurt med sötning, vanilj, kaffe och ev lite bittermandel eller rom arom. Varva lagrerna i ett högt glas och toppa med kakao. Ät som en del av frukost eller mellis.

Av Livia - 15 maj 2013 19:38

Dagen idag var katastrof! Vi skulle haft engelska nationella med p.g.a något fånigt strömavbrott blev det inställt coh med bara en lektion kvar på dagen 3.5 timmar senare bestämde jag att gå hem med en kompis på rasten. det är så jobbigt att när man känner att något går bra så måste man avbryta det och så hade jag inte behövt stressa ihjäl mig på morgonen heller.  Jaja, jag fick iallafall mer tid hemma då jag slutade 13.30 Jag sprang en runda i spåret och stötte på en massa orienterande barn och ungdomar vilket var lite jobbigt då jag gärna är " själv" när jag springer, framförallt när jag ser ut som jag gjorde, med otvättat hår och trasiga kläder ;) Lite slappo style. XD


Efter joggingturen kom jag hem för ett mellis som idag var kokosplättar med ananas keso. Proteinrikt, C vitaminrikt och fullt med nyttiga fetter. Kokos är ett bra fett då det inte läggs på kroppen utan blir direkt energi som kroppen använder till sina anaeroba och aeroba ( aktiva) processer. Det ökar våran förbränning och gör att musklerna arbetar effektivare.Annat fett läggs ofta till viss del på kroppen och blir fett i vårat fett lager medn tack vare sina korta och mellanlånga fettkedjor så används i stället kokosfettet som bränsle och förbrukas. Dess andra hälsofrämjande effekter stannar dock kvar i kroppen och gör sin nytta. Tack vare laurinsyran, som också finns i bröstmjölk, stärker det immunförsvaret och håller blodsockert på jämn nivå. Det är bra mot sockersuget då det har en lätt söt smak. Det kan även ge bättre minne och lägre kolesterol.

     


Ingredienser 1 mellis port:

2msk kokosmjöl

Salt

1msk söt

½ tsk bakpulver

1.5dl kokosmjölk ( 6%)

1.5 äggvita eller 1 ägg


150 g ananas

125g keso


Vispa ihop det blandade torra med ägg och halva mjölken. Tilsätt resterande mjölk och ev någon matsked vatten. Klutta ut cirklar på bakplåt och grädda i Ugn 225 grader 15 – 20 min. Blanda ihop keson med skivad ananas och ät till plättarna.

Av Livia - 14 maj 2013 19:19

En hälsosammare variant av fiskfingrar här utan panering, lindade med kalkonbacon som har mer protein och mindre fett än vanligt bacon. Med världens godaste ostsås och långsamma kolhydrater från bulgur eller råris blir detta en komplett måltid. Ostsåsen är en Nofry variant utan redning med vetemjöl och smör och den smakar smaskens. Zink, selen, protein, kalcium, järn och magnesium finns  i denna måltid.

     


Ingredienser 2 port:

250 g vit fisk ( sej)

4 skivor kalkonbacon eller vanligt

Muskot, vitpeppar, dragon, örtsalt


Såsen:

½ gullök hackad

½ kött/ svampbuljongtärning

0,75 dl vatten


1 dl grädde eller turkisk yoghurt

2msk mjölk

4 skivor ost

Gräslök, vitpeppar, örtsalt

1 grönpepparkorn mosat

½ tsk senap ( fransk)

Servera med bulgur


Koka upp lök, vatten och buljong. Koka bort vattnet och mixa sedan slätt med stavmixer. Tilsätt övriga ingredienser och koka upp.

Skär fisken i fyra bitar och gnugga in alla i kryddorna. Rulla in dem i bacon. Grädda högt uppe 250 grader grill i 5 min, sänk till 225 grader och grädda i 5 min. stäng av värmen och låt fisken stå i ugnen 10 min till. Servera allt med bulgur, råris, pasta, couscous eller vad du vill.

Av Livia - 13 maj 2013 14:27

Att ha perfekt sommarhy med naturlig lyseter och len känsla drömmer nog många om. Att bara se sådär somrig och hälsosam ut. Förr köpte jag en massa dyra ansiktsmasker och skrubbar i sommarhysterin och spenderade hundratals kronor på produkter som jag bara inbillade mig hjälpte. Jag fick eksem, finnar och små röda prickar men inte renare, finare hy. När jag senare utvecklade ett intresse för naturlig hälsa hörde skönhet därtill.Skönhet finns ju faktiskt både inne och ute.


På sista tiden har det varit mycket snack om parabener och gifter i våra skönhetsprodukter och egentligen så behöver vi inte spendera pengar på dyra produkter med ingredienser vi inte ens vet vilka de är. Skulle du t.ex vilja äta Phenoxyethanol som är ett konserveringsmedel som används i både rengöringsmedel, kroppsprodukter och som sövningsmedel på fiskar. Parabener är även de en form av konserveringsmedel som faktiskt kan ändra vår DNA under en längre tid. Allt vi applicerar på huden tränger sedan in genom våra hudlager i i blodet.


Slopa det och vänd dig istället till det naturliga för vacker hy, färre hudproblem och en bättre budget. Alltså om du t.o.m kan äta din ansiktskräm vet du att det inte är något gift i den. Min opersonliga favorit är att då och då göra en femstegs ansiktsbehandling där jag börjar med ångning, skrubb, honung, aloe vera och avslutar med avokado. Det ger perfekta resultat.


  1. Ansikts – ångning

Att ånga ansiktet innan en ansiktsbehandling är ett utmärkt sätt att öppna porerna för att få ut så mycket som möjligt av den efterföljande rengöringen och behandlingen.  Ångan öppnar skonsamt porerna och när man sedan skrubbar dras smutsen ur effektivare. Ångan är även bra för lungorna då  man får ånga i hela ansiktet och hjälper till när man är förkyld. Du kan lägga olika örter och eteriska oljor i vattnet för förstärkt effekt: Rosmarin är bra för fet hy, Rosenblad för känslig hy, Mandelolja för torr hy.


Koka upp 1-2 liter vatten och tilsätt eventuell ört/olja. Häll upp vattnet i en skål och håll huvudet 10 cm över vattnet. Lägg en handuk över huvudet och skålen för att stänga in ångan och ” ångas” 5 – 10 min.


  1. Sockerskrubb

   


Skrubb är ett effektivt sätt att rengöra ansiktet på djupet och bör inte genomföras ofta, max 1 gång i veckan då det annars torkar ut ansiktet.  Det avlägsnar pormaskar och potenciella finnar. Denna naturliga sockerskrubb åtefuktar och exfolierar naturligt ansiktet. Man kan använda sig av vitt socker för en finkornigare skrubb och råsocker för en grövre.  Olja återfuktar och om du har mycket fet hy kan du även tilsätta en nypa havssalt.


Ingredienser 1 port:


2msk valfritt socker

1msk olja

Ev: 1 tsk mjölk


Rör ihop och applicera på ansiktet i skrubbande cirklar. Massera i 2 min innan du sköljer va med ljummet vatten.


  1. Rengörande mask

    ( Bild från: zoooooomarin.wordpress.com)

Honung är en klippig produkt som är rik på mineraler och vitaminer och har antibakteriell funktion. Dess klibbiga konsistens drar effektivt ut smuts ur öppna porer och ger samtidigt en lät lyster. Smörj in uppvärmt ansikte med honung och låt sitta 10 min innan du sköljer av.

  1. Återfuntande mask

  (Bild från: viktcoachen.mabra.com )

Avokado är verkligen en mirakelkur för såväl normal till torr hy. Dess höga innehåll av fettsyror och E vitamin gör att det återfuktar ansiktet effektivt och ger dig samtidigt ett hälsosamt sken som ser fräscht ut. Att ta ¼ avokado och smörja in ansiktet med kan göras varje kväll istället för ansiktskräm på et naturligt sätt. Smörj in ansiktet med avokado och torka ev bort rester med avsminkningsseervett.


  1. Läkande mask

   

Aloe vera är en växt som har läkande effekt och läker sår och minskar ärrbildning. Den kan nu för tiden köpas på tub men jag använder den riktiga plantat som jag köpt på blomsterhandeln.  Den är rik på enzymer och aminosyror och återskapar celler och blodkärl. Växten i sig bör inte ätas om den inte är bearbetad till juice eller dylik produkt. Smörj aloe vera över ansiktet och låt torka. Torka av med ansiktsservett och smörja in ansiktet med en kräm.


  1. Botoxmask

Papaya innehåller enzymer som frigör döda hudceller och stramar samtidigt åt huden så den blir fastare. Bara smeta in mosad papaya på ansiktet och låt sitta 15 min.


  1. Mineralmask

Alger är en av den mest näringsrika maten på jorden. Den är full av aminosyror, proteiner, mineraler och vitaminer och har utmärkt inverkan på även huden. Att blanda lite spirulina, chorella  eller vetegräs med lite mjölk eller olja och smeta över huden och låta sitta 10 min ger dig en skinande hud med matt yta och len känsla.


Av Livia - 12 maj 2013 13:30

Kombinationen av lakrits, apelsin och syrlig vinäger är faktist oväntat god. Bryter av perfekt mot den krispiga kålen, neutrala quinoan och den lena laxen. Att ånga är ett utmärkt och hälsosammare sätt att tillaga maten på då den behåller alla näringsämmnen samtidigt som den inte riskerar att bli bränd ( bränd mat ökar cancerrisken) och man slipper mättat fett som bildas vid stekning. Lakrits har bra effekter på immunförsvaret, renar levern och är rikt på B vitamin och apelsin är en C vitamin boost. Vitkål ökar förbränningen och är även den fullspäckad med C vitamin. Quinoa håller GI:t lågt och mandlar mättar bra. En fin rätt till lunch eller middag. Jga är faktist en lakritshatare men i denna rätten funkar det.


Nu är det plugg som gäller, har 5 uppgifter att göra och måste läsa 300 sidor i en tråkig bok! Hoppas eran söndag är roligare :/


   

Ingredienser 1 port:

Lax:

1 laxfilé

½ gullök

Peston:

25g mandlar

½ tsk lakritsrotpulver

1krm mortlad anis

Salt, peppar

½ msk olivolja

1 apelsinklyfta

1tsk rivet apelsinskal


Salladen:

1dl kokt quinoa

200g skivad vitkål

Svartpeppar, örtsalt, oregano

½ msk olivolja

1msk ljust vinäger

¼ gullök hackad

1 apelsin – 1 klyfta

Koka upp vatten i en stor gryta, lägg laxen och löken i ett durkslag och ånga under lock ca 6 min.

Skiva vitkål, hacka lök och skär apelsinklyftor i småbitar. Blanda med övriga ingredienser till salladen.

Lägg mandlar i kokande vatten några min. Skölj av och mixa sedan chuncky med övriga ingredienser och stavmixer. Servera allt tillsammans.

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22
23
24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards