healthislife

Senaste inläggen

Av Livia - 14 februari 2013 12:30

Glad alla hjärtans dag! Hoppas ni har någon när och kär som ni pussar riktigt extra mycket på   


En grej som jag alltid associerar med alla hjärtans dag är gelé hjärtan. Gelé hjärtan är dock något som jag inte längre äter delvis p.g.a dess höga innehåll av socker men till mesta dels för att det innehåller gelatin. Gelatin består av nermalda gris/ko ben och det är inget jag känner mig frestad att stoppa i mig. Jag skapade idag en egen variation av gelé hjärtan där jag använde mig av bär och agar agar. Agar agar är ett naturligt gelatinmedel som är skapat av alger. Det finns även andra naturliga gelatinmedel så som irish moss och vege gel som kan köpas på coop forum med märket dr oetker. Eller så kan du bara helt enkelt använda gelatin, valet är ditt.


Dessa sockerfria sötnosar är fulla av antioxidanter från bär, folsyra, C- vitamin och järn i den röda och kalcium, vit B och magnesium i den rosa.

     

Ingredienser 16st

Hallon och mjölk:

1dl mjölk

2msk hallonpuré

Sötning

1krm ( lite mer) agar agar ( eller gelatin)

Jordgubb:

1dl jordgubbspuré

1krm ( lite mer) agar agar ( eller gelatin)


Koka upp vätskorna ( jag skapade pure av att mixa bären med stavmixer) tilsätt agarn eller gelatinet och koka under omrörning 3 min. Häll upp i formar och låt stelna i kylskåp minst 4 h.

Av Livia - 13 februari 2013 21:19

En romantisk rätt med sting som passar såhär till kärlekshögtider.  Smakerna är tropiska och sött bryter av mot starkt och surt. Det passar bra som förrätt men också som huvudrätt, fast då bör man lägga till något ytterligare som en smörgås. Nyttighetsfaktorn då ? Passionsfrukt är rik på antioxidanter, kalium och betakaroten och är även blodtryckssänkande. Räkor är rika på järn och zink, cashewnötter är proteinrika och innehåller även koppar, B – vitaminer och bra fetter.  

     
Ingredienser 1 port:
150 räkor ( tinade, skalade)
1tsk kokossocker, honung eller agavesirap
1krm cayennepeppar eller chiliflakes
¼ pressad lime
Örtsalt
1 riven vitlöksklyfta
1msk olja
Såsen:
1 passionsfrukt
¼ kycklingbulljongtärning
½ dl vatten
1msk kokosmjöl eller annat mjöl


Serverea med ris ( råris) och rostade cashewnötter
Marinera räkorna några minuter och stek sedan i oljan några minuter. Mixa passionsfrukten med stavmixer och tillsätt sedan den och övriga sås- ingredienser till räkorna. Koka 2 min  och servera sedan med ris och torrostade cashewnötter.

Av Livia - 12 februari 2013 13:45

Semeldag eller fettisdag, vad man än kallar det så är det det idag XD Jag är verkligen inget semelFan men någon gång kan det vara gott, och så gillar jag ju faktiskt kardemumma. Ni som har tittat lite på min blogg vet att jag har ett recept på semlor sedan tidigare och de, lite grövre, mer mättande semlorna var verkligen goda. Nu bestämde jag mig för att skapa något som var lite mer mellis/klällislikt och skapade då en semel - sandwich. Bullen är luftigare än min förra men krämen är lite surare. Den blev i alla fall god och smakade utmärkt.


Mättar också bra och är ett bra återhämtnings mål. Protein från kesella och äggvitor, bra fetter från mandel och dadlar bidrar med B- vitaminer, järn och aminosyror som underlättar matsmältningen. En perfekt sömn booster då den innehåller en proteinkälla och en kolhydratskäll plus att den är lättsmält.

     

Ingredienser 1 port:

Bullarna:

3msk pofiber ( du kan säkert byta ut mot något mjöl)

1msk mjöl ( sojamjöl och mandelmjöl)

½ tsk bakpulver

1msk sötning

1krm krossade kardemummakärnor eller kardemumma

1 knivsudd vaniljpulver

1.5 vispad äggvita

Mandelmassa:

3 mortlade eller hackade mandlar

1 dadel

En skvätt mjölk

Krämen:

3msk kesella eller turkisk yoghurt

1tsk sötning ( agavesirap)

½ tsk vaniljpulver

En skvätt mjölk

1krm kokosmjöl


Vispa vitorna och rör i mjölmixen. Klicka ut två bullar och grädda 200 – 225 grader 10 – 12 min.

Mixa allt till mandelmassan och bred över bullarna.

Rör ihop grädden och smeta på. Lägg ihop de båda bullarna och käka.

Av Livia - 11 februari 2013 12:29

Hej på er, hoppas helgen var skön, för mig var den bra. I går hade jag en kompis över på lunch och till fika bjöd jag på en alla hjärtans dag paj med vaniljkesella och en bit brownie. Receptet ser ni nedan. Vi spenderade hela dagen åt att planera inför våran tågluff kommande sommar.


Efter det bar det av mot gymmet för vad trodde skulle bli ett vilopass. När jag väl kom ned kände jag mig dock riktigt peppad och sådär sjukt tränings sugen så jag körde istället intervaller på bandet. Sjukt roligt och kommer definitivt göra om det, jag körde uppvärmning 15 på hastighet 10, 11 och sedan 5 speed intervaller 15, 16 med 1 mins jogg- vila mellan varje. Det tog 25 min och sedan var jag superglad och supersvettig XD  Jag tog mig hem till en god söndagsmiddag, med efträtt ( förståss) och sedan såg jag filmen easy A som nu är en av mina nya favvofilmer. En bra upladdningshelg för den nya veckans alla prov :(


Dagens, eller egentligen gårdagens recept blir en vanilj och bärpaj med vaniljkesella. Den var god, perfekt fika och bären kan varieras, jag tog bara vad jag hade hemma. Passar bra nu med hjärtform och jag fixade formen med hjälp av en pepparkaks form. En liten, gullig paj som smakade bra. Jag serverade med en rå hasselnötsbrownie.  Näringsmässigt är det inget dåligt i den heller, B – vitaminer, långsamma kolhydrater, protein, C- vitamin och antioxidanter står på menyn.

     

Ingredienser 1 liten paj:

0,4 dl havregryn

1msk manelmjöl

1msk mjöl ( sojamjöl)

2msk mjöl ( bovetemjöl)

½ tsk bakpulver

1msk kokosolja ( inte smält)

1msk kesella

Vaniljpulver

2msk kokossocker eller anan sötning

Ev lite vatten


Rör ihop det torra och arbeta sedan i det blöta. Degen ska vara fast och hanterbar. Tryck ut i en liten form och grädda 225 grader ca 15 min. fyll med valfria bär/ frukter ( jag tog jordgubbar och lingon) ringlar över honung och mandelflarn och grädda ytterligare 10 – 15 min. servera med vad du vill, jag blandade ihop kesella och vaniljpulver med agavesirap. 

Av Livia - 11 februari 2013 09:45


Kärleksmums är en all time favourite för mig och kärt barn har många namn. Snoddas, kärleksmums och moccarutor är några av dess namn. Det passar ju bra såhär till alla hjärtans dag att göra lite kärleksmums och ge bort till den man älskar, och ännu bättre är det väl om det man ger bort också är supernyttigt? Det är ialla fall dessa mini rutor. Basen har jag gjort på svarta bönor men den smaken känner man inte ens. Det ända de gör är att tilföra en saftighet och rätt konsistens till kakan, och bättre näringsinnehåll såklart. Dessa måste ni testa, de fick t.o.m godkänt av min kompis som annars är skeptisk til mina skapelser. När hon fick veta att de innehöll bönor dock så svor hon att mörda mig, inte så mycket för bönorna, utan för att hon tyckte om kakan trots bönorna XD Proteiner, antioxidanter som stöttar både hjärta och hjärna finns i de små bönorna. Kakaon ger dig även andra antioxidanter, vitaminer och mineraler från ägg och bra fetter från kokos. Glasyren var verkligen pricken över i.

     

Black bean Kärleksmums/ mini mockarutor

2-3 msk kakao

2-3msk kokosmjöl

2 ägg

2msk smält kokosolja

1tsk bakpulver

4msk kokossocker

3msk sötning

1 äggvita

1pkt ( 230g) svarta bönor

Frosting:

4msk kokosmjölk fullfet

2msk kaffe

2 dadlar

1msk kakao

+ kokos


Mixa bönor och ägg slätt. Blanda i torra och fortsätt mixa. Häll i smord form och grädda 25 min 170 grader. 

Mixa allt till glasyren med stavmixer tills slätt. Bre på de avsvalnade kakorna och ställ in i kylskåp någon timma. Skär upp i rutor och njut!

Av Livia - 10 februari 2013 17:45

Gravad lax, sånt man köper färdigt som ofta innehåller mycket socker och smakar som rå fisk? Not anymore. Hemmagravad lax är såå gott och inte alls svårt. Jag gravad igår till en laxfilé och åt den idag med en asiatisk salsa och gult ris. Det var jätte gott och jag brukar vanligtvis inte gilla varken gravad lax eller asiatisk mat. Om man tar bort riset så passar detta även som förrätt till en trerätters. Näringsinnehållet ?  omega – 3 , antioxidanter, E – vitamin, beta caroten och matsmältnings stimulerande chili.  Se bara till att laxfilén är fryst innan du gravar den annars finns en risk att den kan innehålla bakterier.

       

 Ingredienser 1 port:

Laxen:

1 fryst laxfilé ( 140g)

1msk soja

1msk vatten

1tsk honung

1krm salt

½ tsk vitt vinäger

Lime

1 knivsudd chiliflakes, koriander, dill

Salsan:

½ avokado

5 cm gurka

2cm chili

½ dl fryst tinad mango eller färsk

Sesamfrön

Vitlök och ingefära riven

Lime

Ristimbal:

1dl kokt råris

½ tsk gurkmeja

Örtsalt


Dagen innan:

Halvtina laxen och skär i relativt tunna skivor. Blanda allt till marinaden och koka snabbt upp i micron. Låt svalna. Häll salt över fisken och den avsvlanade marinaden. Täck över och låt stå minst 20h i kylen.


Skär grönsakerna i kuber och blanda med övrigt.

Rör ihop allt till riset och fyll en mugg/ skål. Vänd den som en timbal på tallriken.

Av Livia - 9 februari 2013 16:45

Jag kan verkligen tycka att det är både gott och enkelt att bara ta ut en paj ur kylskåpet och värma på i micron ibland. Tråkigt nog brukar de flesta köpepajer/pajrecept vara rätt så näringslösa och ohälsosamma. Jag vill ändra på det. Jag har valt att baka min paj med soja och dinkelmjöl för att få långsammare kolhydrater och mer protein i crusten och sedan använda mig av cocosolja istället för smör för bättre fetter. Fyllningen går att variera i det oändliga men just idag kände jag för ädelost och brocolli, och något salt som i brist på bacon fick bli rökt kalkonklubba. Delicious, det blev perf! Testa det själva och ändra uppfattningen om att paj är onyttigt för jag garanterar att denna är nyttigare än mellismackorna.

       

pajskalet:

4msk sojamjöl

1msk dinkelmjöl

1msk fiberhusk

1-2msk kokosolja

2-3msk kesella

2msk kallt vatten

Salt, kryddor


Blanda torra, tryck i oljan i birat och nyp ihop till en smuldeg. Tilsätt kesella och frortsätt trycka ihop. Avsluta med vatten, du ska nu ha en slät, okladdig men ändå sammanhållande deg. Låt vila 30min.  kavla ut och tryck ut i oljad eller bakplåtsklädd form.  Grädda 225 grader 15min.  fyll med fyllningen och grädda i ca 30 min.


Fyllning:

50 g ädelost ( jag använde 17%)

1 äggvita eller 1 ägg

2msk mjölk eller grädde

100g kokt brocolli

100 g rökt kalkonklubba eller bacon/skinka/kalkonbacon ( whatever really XD)

Svart och vitpeppar, persilja


Av Livia - 8 februari 2013 20:48

Fredag och vegan cheesecake. Ännu en skolvecka slut och det känns gött. Hade debatt i skolan idag och det gick faktiskt riktigt bra! Jag pratade på mycket och försvarade min sak. Efter ett kort styrkepass och en nyttig parmaskinks och rödbets pizza ( recept kommer!) sitter jag nu här i soffan och smaskar i mig en glassmakande vegan cheesecake från himlen. Den är mjölk och laktosfri, sockerfri, glutenfri och 100% hälsosam.


På ett gojiskal ligger en ljuv kräm av cashewnötter och zucnini, jag gjorde två smaker, choklad och vanilj och varvade och sedan toppade jag med lite tinade hallon som jag hade mosat. När man använder cashewnötter får man ett högt innehåll av fosfor, kalium och B-vitaminer, gojibär innehåller många av de viktiga aminosyror som kroppen behöver och kakao, antioxidanter. Zucchini är rik på vitamin C, potassium och Avitamin.


Tänk på det när denna härlighet smälter i munnen på er

     

Vanilj och hallon cheesecake på gojibotten

4 - 8 rutor

Botten:

1dl gojibär blötlagda 12 h

½ dl nötter ( mandlar och valnötter)

0.75 dl kokos

Fyllning:

1.5dl cashewnötter blötlagda minst en timma

6cm skalad zuchini

½ tsk vanilj pulver eller arom ( jag använde båda)

1msk pressad citronjuice

3-5 msk sötning ( agave)

Sås:

1dl hallon

1msk kokosolja ( kan uteslutas)


Jag delade upp smeten i 3 delar och blandade i 1tsk kakao och 1tsk vatten i 1/3.

Mixa allt till botten med stavmixer och tryck ut i en plastad form. Frys i 15 min. Mixa allt till smetarna och bre på. Häll ut hallonsåsen och dra igenom en kniv för att få mönster. Frys i minst 4h. Ta ut och skär rutor, enjoy!

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards