healthislife

Direktlänk till inlägg 29 januari 2013

Vikingabröd

Av Livia - 29 januari 2013 21:30

Bröd, bröd, bröd. Gott men oftast inte utan vetemjöl, om som ni kanske vet så försöker jag att inte äta så hemskt mycket vetemjöl för min mages skull. Ja, jag fick därför baka mitt eget häromdagen och efterssom att jag kände mig influerad av vikingatiden efter att ha sett någon historisk dokumentär ( min mamma som förr var arkeolog älskar såna tråkigheter) så slängde jag i lite ” historiska” kryddor. Visste ni att de faktiskt åt hälsosammare förr i tiden och när jag imprse åt en snörgås med mitt nya bröd kände jag mig verkligen som en viking på färd ( yeah right ). Morot, gojibär, hirs och havre och dinkel ger ett mättande bröd med lågt GI, bra kolhydrater, fibrer, protein, C och A – vitamin och även omega 3.

     

  • 3dl dinkel fullkornsmjöl ( + mer till utbakning)
  • 1dl hirsflingor och eller havregryn
  • 2.5 dl mjölk eller vatten
  • 25 g jäst
  • 1tsk kumminfrön
  • 1tsk fänkålsfrön
  • 2msk gojibär
  • Salt
  • 1krm fiberhusk ( ej nödvändigt)
  • 1msk chiafrön
  • 1 riven morot

Blanda ihop alla torra ingredienser.

Värm mjölken fingervarm och rör ned jäst.  Rör ned vätskan i det torra och tilsätt den rivna moroten. Degen ska vara ganska kletig och inget man gärna tar i med änderna men den ska ändå hålla ihop så tilsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa under duk i 45 min.  Knåda försiktigt degen lite lätt med mer mjöl, den ska nu vara en lite torrare massa som man kan arbeta utan att bli kladdig. Lägg i långpanna eller på bakplåtspapper i form av limpa och låt jäsa 1 timma under duk. Grädda 50 min i 175 grader.

 
 
Ingen bild

LunarViking

13 oktober 2013 19:52

Bra recept. Använde vissa delar av receptet. Men Gojibär? Finns det i Sverige? Jag tog Tranbär istället. Just nu är en sats i ugnen och jag gjorde fralle bullar av degen :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Livia - 13 december 2014 21:46


God kväll, sitter här med mys mat och slötittar på en av de många filmerna som går och kände för att dela med mig av ett recept på en av mina favoritgrejer med julen. Som ni säkert har märkt så älskar jag pepparkaksdeg och att köpa hem och bara äta ä...

Av Livia - 12 december 2014 12:43

Heej, Vaknade sent idag, vid elva tiden och då blev det fin brunch med skottska TV serier på datorn. Min brunch bestod av en feta och kyckling äggviteomelett, en supergod halon och ingefära smoothie, ett äpple och ti det en macka med avokado. Men rec...

Av Livia - 8 december 2014 18:12

Japp mina vänner, det är som det står, paleo pepprisar! Super näringsrika, krispiga och goda med ätt kola ton. Enkelt med få ingredienser och dessutom nötfria, vete, smör och sockerfria! Testa som alternativ till det traditionella julbaket.     ...

Av Livia - 6 december 2014 19:29

Nu är det juligen, ju ju ju ju jul igen! Det är typ så  det låter överrallt på stan nu, så fort man går in i en butik. Jag har inte riktigt anammat The chistmas spirit men har gjort en del nyttigt julbak iallafall. Igår bakade jag denna Saffrans chee...

Av Livia - 2 december 2014 21:39

  God kväll! Snabbt inlägg! På ett mandelbröd, perfekt till frukost och urgott rostat eller inte. Gluten, vete, socker, jäst, smörfritt  och low carb. Try it!       Ingredienser 2 bröd: 1dl madelmjöl 1msk kokosmjöl 1tsk bakpulver 1ms...

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards