Direktlänk till inlägg 18 januari 2013
Vetekakor kommer jag ihåg att jag fick av min mormor när jag var liten till frukost. Jag älskade de möra bröden som var lätta och luftiga med en klick bregott och ost. Som man hör på namnet innehöll vetebröd vetemjöl som inte är det bästa för min mage. I min variant har jag bytt ut vetemjölet mot andra mjölsorter som är både mer proteinrika och skonsammare mot magen. Sojamjöl – aminosyror och protein, kokosmjöl – fibrer och bra fetter, havregryn – långsam energi och B- vitaminer, bovetemjöl - magnesium, fosfor, järn, kalium, jäst – B- vitaminer, kalcium och zink. Bröden blir möra och inte lika fluffiga som riktiga vetebröd men goda med en len och mild smak. Jag käkade två till frukost med min Macamilkshake, gotteligott.
5st Ingredienser:
0.5 dl havregryn
1.25 dl mjölk
¼ paket jäst ( 12.5g)
2 tsk äggvita eller ägg
20g kokosolja
1msk agavesirap eller honung
5tsk sojamjöl eller annat mjöl
5tsk kokosmjöl
10 msk bovetemjöl
Lite salt
Blanda mjölk och havregryn i kastrull och låt stå några minuter. Koka upp och värm till fingervarmt. Smula i jästen och lös upp. Tillsätt allt utom kokosoljan och rör till deg. Tillsätt osmält kokosolja i klumpar och blanda väl med degen. Låt jäsa 45 min. arbeta ut fem kakor och snagga med gaffel. Låt jäsa 25 min. grädda 8 – 9 min 250 grader och låt svalna något. Ät dem med gott samvete!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|