healthislife

Alla inlägg under februari 2013

Av Livia - 10 februari 2013 17:45

Gravad lax, sånt man köper färdigt som ofta innehåller mycket socker och smakar som rå fisk? Not anymore. Hemmagravad lax är såå gott och inte alls svårt. Jag gravad igår till en laxfilé och åt den idag med en asiatisk salsa och gult ris. Det var jätte gott och jag brukar vanligtvis inte gilla varken gravad lax eller asiatisk mat. Om man tar bort riset så passar detta även som förrätt till en trerätters. Näringsinnehållet ?  omega – 3 , antioxidanter, E – vitamin, beta caroten och matsmältnings stimulerande chili.  Se bara till att laxfilén är fryst innan du gravar den annars finns en risk att den kan innehålla bakterier.

       

 Ingredienser 1 port:

Laxen:

1 fryst laxfilé ( 140g)

1msk soja

1msk vatten

1tsk honung

1krm salt

½ tsk vitt vinäger

Lime

1 knivsudd chiliflakes, koriander, dill

Salsan:

½ avokado

5 cm gurka

2cm chili

½ dl fryst tinad mango eller färsk

Sesamfrön

Vitlök och ingefära riven

Lime

Ristimbal:

1dl kokt råris

½ tsk gurkmeja

Örtsalt


Dagen innan:

Halvtina laxen och skär i relativt tunna skivor. Blanda allt till marinaden och koka snabbt upp i micron. Låt svalna. Häll salt över fisken och den avsvlanade marinaden. Täck över och låt stå minst 20h i kylen.


Skär grönsakerna i kuber och blanda med övrigt.

Rör ihop allt till riset och fyll en mugg/ skål. Vänd den som en timbal på tallriken.

Av Livia - 9 februari 2013 16:45

Jag kan verkligen tycka att det är både gott och enkelt att bara ta ut en paj ur kylskåpet och värma på i micron ibland. Tråkigt nog brukar de flesta köpepajer/pajrecept vara rätt så näringslösa och ohälsosamma. Jag vill ändra på det. Jag har valt att baka min paj med soja och dinkelmjöl för att få långsammare kolhydrater och mer protein i crusten och sedan använda mig av cocosolja istället för smör för bättre fetter. Fyllningen går att variera i det oändliga men just idag kände jag för ädelost och brocolli, och något salt som i brist på bacon fick bli rökt kalkonklubba. Delicious, det blev perf! Testa det själva och ändra uppfattningen om att paj är onyttigt för jag garanterar att denna är nyttigare än mellismackorna.

       

pajskalet:

4msk sojamjöl

1msk dinkelmjöl

1msk fiberhusk

1-2msk kokosolja

2-3msk kesella

2msk kallt vatten

Salt, kryddor


Blanda torra, tryck i oljan i birat och nyp ihop till en smuldeg. Tilsätt kesella och frortsätt trycka ihop. Avsluta med vatten, du ska nu ha en slät, okladdig men ändå sammanhållande deg. Låt vila 30min.  kavla ut och tryck ut i oljad eller bakplåtsklädd form.  Grädda 225 grader 15min.  fyll med fyllningen och grädda i ca 30 min.


Fyllning:

50 g ädelost ( jag använde 17%)

1 äggvita eller 1 ägg

2msk mjölk eller grädde

100g kokt brocolli

100 g rökt kalkonklubba eller bacon/skinka/kalkonbacon ( whatever really XD)

Svart och vitpeppar, persilja


Av Livia - 8 februari 2013 20:48

Fredag och vegan cheesecake. Ännu en skolvecka slut och det känns gött. Hade debatt i skolan idag och det gick faktiskt riktigt bra! Jag pratade på mycket och försvarade min sak. Efter ett kort styrkepass och en nyttig parmaskinks och rödbets pizza ( recept kommer!) sitter jag nu här i soffan och smaskar i mig en glassmakande vegan cheesecake från himlen. Den är mjölk och laktosfri, sockerfri, glutenfri och 100% hälsosam.


På ett gojiskal ligger en ljuv kräm av cashewnötter och zucnini, jag gjorde två smaker, choklad och vanilj och varvade och sedan toppade jag med lite tinade hallon som jag hade mosat. När man använder cashewnötter får man ett högt innehåll av fosfor, kalium och B-vitaminer, gojibär innehåller många av de viktiga aminosyror som kroppen behöver och kakao, antioxidanter. Zucchini är rik på vitamin C, potassium och Avitamin.


Tänk på det när denna härlighet smälter i munnen på er

     

Vanilj och hallon cheesecake på gojibotten

4 - 8 rutor

Botten:

1dl gojibär blötlagda 12 h

½ dl nötter ( mandlar och valnötter)

0.75 dl kokos

Fyllning:

1.5dl cashewnötter blötlagda minst en timma

6cm skalad zuchini

½ tsk vanilj pulver eller arom ( jag använde båda)

1msk pressad citronjuice

3-5 msk sötning ( agave)

Sås:

1dl hallon

1msk kokosolja ( kan uteslutas)


Jag delade upp smeten i 3 delar och blandade i 1tsk kakao och 1tsk vatten i 1/3.

Mixa allt till botten med stavmixer och tryck ut i en plastad form. Frys i 15 min. Mixa allt till smetarna och bre på. Häll ut hallonsåsen och dra igenom en kniv för att få mönster. Frys i minst 4h. Ta ut och skär rutor, enjoy!

Av Livia - 7 februari 2013 08:45

Torsdag och ekonomiprov. Känner mig inte riktigt förbered men sånt är livet. Om jag nu övergår till det mera intressanta ämmnet mat och hälsa ska jag även berätta om dagens recept. Detta är en extremt näringsrik gröt/pudding som är veganvänlig, laktosfri, gluten och mjölfri och rik på både fibrer, omega -3, E vitamin och andra nyttigheter. Den smakar lite kanelaktigt ( konstigt den innehåller ju kanel XD) och är mättande. Jag åt den med ett ägg och en liten ostsmörgås.

Mandelmjölk är faktiskt väldigt lätt att göra och hälsosamt och veganvänligt. Om du väljer att istället för att koka mandlarna, låta de ligga i vatten över natten får du även en RAWFOOD vänlig vara.

       

Vegan Chiagröt  1 port:

2.5msk chiafrön

1 sats mandelmjölk

½ msk kanel

0.5 – 1.5 msk sötning ( agave)

1msk vatten

Rör ihop allt och låt stå över natten i kyl.

       

Mandelmjölk:

1 sats

0.35 dl ( ca 15 mandlar)

1.6 dl vatten

Koka snabbt upp mandlarna och ta av skalet. Lägg de skalade mandlarna i en behållare och häll över vatten. Mixa ca 2 min i en mixer tills slät och skummig. Servera, håller 4 dagar i kylskåp.

Av Livia - 6 februari 2013 10:15

Häromdagen i skolan gick mina kompisar till kaffemaskinen och köpte varm choklad. När de hade smakat sade en av dem ” detta smakar som om den är espressospetsad. ”  Oj om det satte igång mitt recept tänk. Alla vet ju att kaffe och choklad är en bra kombo och jag fattar egentligen inte varför jag gjorde en sån stor grej av det, jag måste ha varit skit trött,  vi hade ju ändå matte, haha XD Hursomhelst, följande dagen fixade jag en stor kopp varm, espresso spetsad chokald med en klick turkisk yoghurt och varma mackor ( en annan favvo grej).

Egentligen kan jag inte kalla det för ett recept men jag lägger upp det här i alla fall ifall ni vill testa.

       

Chokladen:

3dl mjölk

2msk kakao

1msk hampaprotein ( kan uteslutas)

1msk espressooulver frystorkat

2msk sötning

1msk turkisk yoghurt eller kesella

+ turkisk yoghurt


Blanda ihop allt till chokladen och värm på spisen eller i mikron. Klicka i turkisk youghurt som ” grädde ” och servera med vad du vill.

 

Varm macka:

2 skivor bröd ( jag använde mitt vikingbröd)

Smör, ost, skinka, tomat


På med allt och in i smörgåsgrill eller ugn.

Av Livia - 5 februari 2013 09:45

Tjenixen ! Tisdag idag, den dagen på veckan jag verkligen inte tycker om. På tisdagar är man alltid trött, det känns mörkt och ruggigt ute och all motivation är som bortblåst. För att klara av sådana mörka dagar krävs en riktigt bra morgonstart och vilket bättre sätt att starta morgonen på än med en bra frukost? idag blev det mandel pankisar med en detowsmoothie och ( surprise, surprise) knäckemacka XD ni som har läst mina tidigare inlägg vet att jag älskar knäckebröd.


Pannkakorna blev godare än jag förväntat mig faktiskt, riktigt saftiga och lagom söta, och dessutom är de gluten och t.o.m mjölfria ! Jag smaksatte med kanel och vanilj och serverade med agavesirap och björnbär.

Smoothien var enkel att göra och hade ett högt innehåll av proteiner och mineraler tack vare spirulinan som är en microalg. Den är mjölkfri och innehåller bara frukt och bär och grönsaker. Spenat höjer innehållet på järn och jordgubbar folsyra. Banan är kaliumrikt. Pannkakorna innehåller mandelsmör som ger E – vitamin, ägg som är en riktig näringsbomb med hela vitamin/mineralspektrat minus vit –C som du istället får i dig från äppelmoset.

Man kan tillaga pannkakorna på två sätt, antingen steka ca 3 min i olja eller hälla ut som rundlar på bakplåtspapper och grädda 15 min 175 grader i ugnen.

       

         

Pannkakorna:

1dl äppelmos och eller pumpapuré ( jag hade båda)

1msk mandelsmör

¼ tsk kanel och vaniljpulver

1 ägg

¼ tsk bakpulver


Vispa ihop allt och häll ut som små rundlar på bakplåtspapper. Grädda 175 grader 15 min. Eller stek dem i olja ca 3 min. Går utmärkt att kyla ned för att servera nästa dag och värma upp i mikron.

Servera med sirap/honung och bär eller något annat

   

 

Smoothien:

1tsk spirulinapulver

½ banan

3 jordgubbar

Spenat

Lite cayennpeppar

Kokos


Mixa ihop allt och låt stå en stund i kylen, servera.

Av Livia - 4 februari 2013 17:32

Jag har länge tänkt att jag ska göra ett eget recept på wrapbröd då det man köper ofta smakar fabriksgjort och lite plastigt. Dock har jag alltid glömt det och kommer aldrig till saken och bara gör det. Häromveckan kom en kompis till mig och frågade om jag inte kunde fixa något recept på tortilla bröd och då kom jag ihåg mina tidigare löften till mig själv att få det gjort så long story short, satte jag igång med stor wrap göra häromdan. Jag testade och fixade i nästan en timma men när jag smakade slutresultatet var det mödan lönt.


Det finns två sätt att göra de på, antingen i ugnen eller i stekpanna. Personligen rekommenderar jag stekpannemetoden då de blir lite mjukare då men i ugnen blir de lite hållbarare. Fyll som jag med en härlig thailändsk kycklingfärs eller något annat som du föredrar. Jag kan säga att denna fyllning och wrapen kommer definitivt att göras om oräkneliga gånger i mitt kök. Och näringsmässigt är den både proteinrikare och har lägre GI an vetewraps.

     

Ingredienser 1 port:

Wrap:

1dl äggvita

3msk mjöl ( dinkel, bovete, kikärtsmjöl använde jag)

¼ tsk bakpulver

½ tsk linfrön

Salt, kryddor

Ev: 1tsk vatten

1msk olja

Fyllning:

1 kycklingfilé eller 110 g kycklingfärs

1cm hackad chili eller 1krm chiliflakes

Paprika

Purjolök, ananas

1 riven vitlök

1krm riven ingefära

Curry, gurkmeja, salt, peppar

1.5 msk jordnötssmör

1msk olja


Fyllningen:

Om du har kyckling filé får du på något sätt mala/mixa ned den till färs eller så kan du bara skära den i minibitar.  Stek allt i olja, krydda och när allt är genomstekt slänger du i jordnötssmöret och späd eventuellt med en tsk vatten.


            

Wrapen:

Jag tillagade wrapen på två sätt och båda blev bra på olika sätt. I ugnen ( 225 grader 7 – 13 min) blev det en mer elastisk konsistens och också mer som köpta tortilla wraps. I stekpannablev wrapen mjukare och lite mer ömtålig, men fortfarande hållbar och funktionell. Det var dock lite trixigare men lättare att få en rund form.

Vispa ihop allting och tilaga på ditt sätt. Om i stekpanna, pensla med olja och häll i smet. Stek som omelett och lossa ständigt i kanter och under så att det inte klibbar fast. Vänd på pannkakan och fortsätt steka lite till i ca 2 min. stek på medelvärme.


Om i ugn, bre ut smet på bakplåtspapper och baka i ugn 225 grader 7 – 13 min.

Av Livia - 4 februari 2013 08:00

Måndag, måndag, måndag, och vilket bättre sätt att starta denna vecka än med en näringschock för kroppen? Denna kalla gröten serveras med en varm topping och lite crisp. Denna veckan kommer att bli jobbig då jag har två prov och en massa annat så en ordentlig frukost kan man ju åtminstånne unna sig. Over night oats är också så otroligt enkelt att göra, man bara slänger ned lite havregryn och chiafrö i mjölk och låter det stå över natt. Sedan toppar man med något smaskigt och käkar, kanske som jag med två knäckemackor vid sidan av XD

Tack vare att man inte värmer upp gröten så blir den på ett lägre GI för er som bryr er och den är även rik på omega – 3, fibrer, B- vitaminer och kalcium. Jag toppade med en värmande banan topping och lite nötter som jag blandat ihop med torkade bär och cacaonibs för att få den där chocklate chip känslan.  Hoppas ni har haft en bra helg och får en ännu bättre morgon!

     

Ingredienser:

1dl havregryn

1dl mjölk

1msk vatten

1tsk ciafrön

1tsk maca ( kan uteslutas)

Vaniljpulver

1tsk agave eller honung

Crispet:

Mullbär och gojibär

5 nötter

1msk cacaonibs

Warm banana topping:

½ pkt keso

1 banan

Rör ihop allt till gröten och låt stå i burk över natten. Mosa bananen halvt och värm i micro, rör ihop med keson. Servera med övrigt och käka.

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards