Senaste inläggen
Dagens recept är även idag chiapudding, denna gång med somrig smak av persika och mango och toppat med söt sauterad spenat med hallon. Smaksensation och full av mineralen järn, C vitamin, beta carotene, omega 3 och fibrer.
Persiko mango chiapudding med hallonstekt spenat:
1 port:
2.4dl mjölk
¼ mango
1 persika
Vaniljarom
3msk chiafrön
Mixa ihop och ställ i kyl över natten.
Topping:
1 näve spenat
Ev: lite fryst grönkål
1msk honung
3 hallon
Sautera i stekpanna och låt svalna.
Hola! Om några dar bär det av mot kanarieöarna för min del och har redan börjat packa, hihi!
Imorse intogs det smarrig frukost och jag har på senaste tiden fått en däng på chiapudding, så, surprise, det var det det blev. Denna smaksatt med katrinplommon, lakrits och citron och toppat med blåbär, om ni har käkat godisbaren Kick nån gång, lakrits med citron typ, så var det exakt så som puddingen smakade. Till den åt jag b.la en Rågbulle fylld med lingon, russin, frön och vetegroddar och toppad med kalkon och smör. Rosta den gärna innan ni hugger in så smälter smöret sådär härligt!
Chiafrön är rika på bra fetter, katrinplommon är fiberrika, lakrits är bra mot stress och sänker dessutom blodtrycket och ökar förbränningen, blåbär innehåller superantioxidanter och anis minskar uppblåsthet i magen.
Om vi kollar närmare på rågbullen ser vi att rågmjöl innehåller bra långsamma kolhydrater som håller blodsockret på jämn nivå, lingon är rika på C vitamin, solrosfrön är B vitaminrika och vetegroddar innehåller vitamin E.
Rågbulle med lingon:
1 bulle:
1.5msk rågmjöl
1msk havregryn
2msk vetegroddar
1msk solrosfrön
½ msk linfrö
5 russin
Salt
½ tsk bakpulver
1tsk fiberhusk
1msk lingon tinade
1.5 – 3 msk yoghurt eller filmjölk
Blanda allt torrt och i med blött. Forma bulle med våta händeer och in i ugn 175 grader 15- 20 min.
Lakrits plommon chiapudding med citron:
1 port:
2 dl mjölk
2 katrinplommon
2.5 msk chiafrön
1krm laktitspuver
Malen stjärnanis och fänkålfrön
Rivet citronskal och eller citronarom
Toppa med blåbär.
Hej, idag har jag pluggat käkat massor med gött och sprungit 5 km på rekordtid, 24min!! Jag vart skit chokad och glad då jag inte är i toppform och inte har tränat så mycket på ett tag nu men DAMN!
Här ska ni få en del av finfrullen som avnjöts imorse, något så underbart gott som Banan davos och en macka med smörstekta kantareller och ägg på det, sen tillkom några hårdbröd mackor också.
Men det är själva davosen som är grejen idag! Davos är en gröt där man blandar havregryn med yoghurt och låter det stå i kylen och gotta sig över natten! Jag tillsatte även linfrön och mosad banan för en bra energikick och stark start på dagen!
Banan davos:
1 port:
2dl naturell yoghurt
½ mogen banan mosad
1tsk linfrö
1 dl havregryn
Blanda ingredienser ovan och ställ i kyl över natten.Toppa med solrosfrön och banan.
Dagen har flutit på bra! Startade med en härlig frukost och sen ner till gymmet för lite styrka, fokuserade på tre basövningar, Benböj, Bänkpress och Frivänning vilket gick susen och efter återhämtningsmellis stack jag till skolan. Efter skolan tog jag en sväng på stan med en kompis och sen hem på lunch, som ni ser i receptet nedan. En perfekt combo med smak av Italien. Fullt med nyttiga fetter och fullvärdiga proteiner, vitaminer och mineraler från bl.a frön, olivolja och avokado och lykopen från de värmda tomaterna.
Har även tagit mitt första dopp i sjö i år, ovanligt sent för första doppet får jag säga!
Medelhavs tagliatellesallad med kokt frötorsk:
1 port:
200g torskfile
Vatten + ½ fiskbuljorngtärning
1.5msk rostade solrosfrön
50g fetaost
Citron
Svartpeppar, salt
Salladen:
½ avokado
1 blancherad tomat
Rödlök
1msk olivolja
Lite kokt tagliatelle kall (jag hade dinkel och spenat)
Lite blandad sallad
Koka torsken i vatten ca 5 min eller tills klar. Ta upp och låt kallna. Under tiden, gör salladen. Doppa tomaten en stund i det kokande fiskevattnet och skär i bitar. Blanda med övriga ingredienser till sallad och servera med kalla fisken, fröna, osten och droppa över lite citron.
Shit vilken tryckande värme det är! Har så otroligt ont i huvudet att jag bara orkar ligga i soffan. Har idag haft ett stort prov som jag fick gå ifrån tidigt då jag var på väg att svimma av värmen, lite surt faktiskt. Gjorde smarrig chokladbollsröra till mellis och smaskar nu på en härlig Swedish meze tallrik och svalkande hallon iste! Det är precis vad som behövs i värmen. På tallriken har vi en spin på kantarell spagetti med sötpotatis spaghetti och kallrökt lax för rökighet. Vi ser även en form av sushirulle fast fylld med hemmagjord räkröra ( svenskt, eller hur?) och till sist har vi en supersallad med skandinaviska nyttigheter som grönkål, färska blåbär, vitkål, morot, äpple och lite vinäger. En annan super komponent som är destå mindre skandinavisk är hampafrön men ack så hälsosamma.
Istet är härligt svalkande och är bara vanligt te med frysta bär och lite sötning!
Svensk hälsokost meze tallrik & Halloniste
1 port:
Svamppasta med sötpotatisnudlar:
½ stor sötpotatis strimlad i spiralizer
Kantareller
Gullök hackad
2 skivor kallrökt lax
Svartpeppar, köttbulljong, soja
Stek kantareller och lök i smör eller olja, häll på lite vatten och kryddor. I med laxen och sötpotatisnudlarna. Låt sjuda under locka ca 1min. klart.
Nori och räkröra rulle:
1 noriark
1msk fullfet philadelphia
Dill, citron, salt
½ dl räkor
½ kokt ägg hackat
Blanda ihop allt till röran och lägg sedan på noriarket, rulla ihop och skär på mitten.
Syrad sallad med blåbär, grönkål och äpple:
½ dl fryst tinad grönkål
½ riven morot
½ rivet och skivat äpple
1 näve blåbär
Hackad vitkål
1 skiva rödlök
1msk vinäger
Kummin, salt
1tsk hampafrön
Blanda allt och låt stå i minst 1 h.
Hallon iste:
2dl kallt bryggt te ( jag hade hallon och nyponsmak)
1msk sötning
Några frysta hallon och smultron eller citronklyftor
Isbitar
Hejsvejs! Har ägnat dagen åt plugg inför morgondagens stora prov men ar även hunnit med äta käka frukost, lunchat ute, det blev en salig blandning av bakpotatis, räkröra och sushi, haha konstig mix, jag vet! Avslutar dagen med ett härligt cirklelfyspass och nu middag som ni ser nedan. En härlig söt indisk gryta med omega 3 från lax, protein från casewnötter, beta karoten från sötpotatis och bra egenskaper på matsmältningen har alla kryddor. Kokosmjölk är mildare för magen än komjölk och ger även en härligt krämig konsistens till hela rätten. Om ni gillar indisk comfortfood utan alla onödiga härdade fetter och extra socker så testa då detta, delisious!
Sötpotatis och laxgryta á India
1 port
1 sötpotatis i bitar
Lite brocolli
Koka tills mjukt
1 laxfilé á 125g
½ gullök hackad
¼ paprika hackad
1 vitlöksklyfta riven
½ buljongtärning
Vatten
Kardemummakärnor krossade, kanel, ingefära, nejlika, kummin, spiskummin, paprikapulver, cayennpeppar, curry, vitlökspulver
Färsk koriander
1msk tomatpuré
1/2dl kokosmjölk fullfet
1 näve rostade cashewnötter
Stek lax och grönsaker i 1 msk olja, tillsätt kryddor och sedan buljong och en skvätt vatten. Koka ihop tills laxen är klar och löken mjuk. Häll i tomatpuré och kokosmjölk tillsammans med potatisen och broccolin. Koka ihop och toppa med koriander, cashewnötter och pressa över 1 droppe citron eller lime.
Sommar sommar sommar! 30 grader varmt idag! Har varit riktigt somrig och både grillat, ätit glass och nästan badat… Nu såhär efter middag sitter jag och njuter med något av det underbaraste jag smakat, hallon mango chiapudding. Otroligt gott, godare än glass i stora lass! Fullproppat med nyttiga omega 3 fetter, beta karoten, collagen som hämmar uppkommandet av rynkor och fibrer, dessutom! Smaka smaka så ska ni se! ( det är skålen till vänster som är ciapuddingen, till höger ser ni hampa chokladmousse toppat med hampafrön, kakaonibs och banan. Recept på den finns här på bloggen fast då med apelsin i, hete apelsin cokladmousse tror jag, sök!)
Mango hallon chiapudding:
1 port:
1 dl kokosmjölk full fet
1.5msk chiafrön
Vaniljarom
¼ mango
3 hallon
Ev: sötning
Mixa samman alt med stavmixer och ställ I kylskåp över natten. Toppa med hallon, mango och kokosflakes.
Äntligen sommarväder! 26 grader varmt och sol! Har idag plockat både smultron, blåbär och kantareller och varit ute massvis. Käkade frukostbuffé på hotell i morse med kompis och vi satt där i två timmar och bara åt! Hem för lunch som vaar dagens recept, supernyttiga nachos Two ways, och underbart söt syrlig Limekvarg med hallon och granola. Nachosen är fulla med långsamma kolhydrater, naturligt protein och näringsämnen som omega 3, magnesium och B vitaminer. Avokado ger oss bra fetter och fult med E vitamin. Smakar riktigt gott också, krispigt, ostigt och salt med söt finish från kvargen.
Supernachos:
1 port:
Hampanachos:
1 äggvita
1msk vatten
1msk hampaprotein
1msk näringsjäst
Salt, gurkmeja, spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver
1tsk sojamjöl
2tsk chiafrön
½ tsk bakpulver
Nachos:
1 äggvita
1msk näringsjäst
Salt, spiskummin, vitlökspulver, paprikapulver, oregano
1msk vatten
1msk sojamjöl
1msk havremjöl
1tsk fiberhusk
1tsk chiafrön
1tsk havremjöl
½ tsk bakpulver
Vispa ihop ingredienserna och stek som en pannkaka i olja. Klipp trekanter av pannkakorna och torka i ugn 175 grader ca 20 – 40 min. vänd regelbundet. Ta ut och låt svalna.
Guacamole:
1 avokado
Koriander
Vitlök
Lime
Salt, cayennpeppar, spiskummin
1 msk yoghurt eller kvarg eller crème fräsch
Limekvarg med hallon:
2 dl kvarg
½ lime saft och skal
1msk sötning
Vaniljarom
1dl hallon värmda i Micro
1dl granola eller musli
Servera kvargen tillsammans med nachosen, guacamolen, salsa och grönsaksstix.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|