healthislife

Senaste inläggen

Av Livia - 22 maj 2013 19:57

Egentligen hinner jag inte blogga idag, ska egentligen sitta och plugga matte nu inför NP imorn då jag absolut kan nada! Tänk att matte 2b ska vara så jädrans svårt! Hursomhelst så har jag så många fina recept på G och så läste jag att det tydligen var Frozen yoghurt dagen eller något så jag var bara tvungen att lägga upp detta receptet som jag hade på lut. Perfekt sommarfrukost, glassig fryst yoghurt och färska jordgubbar, mums. Jordgubbar är rika på folsyra, C vitamin och järn och yoghurt på kalcium och tarmfrämjande bakterier.  Mättande, härlig frukost med summer feeling. Jag har börjat älska frozen yoghurt och ni kommer se många fler recept på det här.

     

Ingredienser 1 port:
500g naturell yoghurt

2 msk sötning ( agave)

3 jordgubbar

Basilika gubbar:

3 basilikablad

150 g jordgubbar klyftade

Skal och saft från ½ lime

Ev 1 msk sötning

Mixa de tre övre ingredienserna med stavmixer och kör i glassmaskin 30 min eller frys i iskuber och mixa med stavmixer sedan. Blanda nedre ingredienser och låt marinera minst 1h, helst över natten.

Av Livia - 21 maj 2013 11:58

Hann inte blogga igår p.g.a skolan ( sorry    ) så jag får helt enkelt ge er gårdagens recept idag istället.


Smulpaj är bland det mest sommriga jag vet, min mormor brukar alltid göra smulpaj med olika bär eller rabarber när vi kommer på besök. Synd nog är jag inte så förtjust i smulpaj, jag är den som istället brukar dricka vaniljsåsen. Jag tycker helt enkelt att det är torrt och tråkigt och inte heller det bästa melliset. Min rabarberpaj passar som mellis, fika eller del av en finfrukort och du kan självklart variera med andra bär/frukter än rabarber. Med endast nyttiga nötter, välgörande kokosolja och mineralrikt kokossocker får denna pajen inte bara ett lågt GI utan även ett högt innehåll av vitaminer och mineraler. Glassen är supergod och passar till om man inte vill ha vaniljsås. Jag rekommenderar er verkligen att använda agar/gelatin även om det då blir omständligare för konsistensen blev gudomlig.

     

Ingredienser 1 port:

½ dl rabarber i bitar

1tsk kokossocker eller annan sötning

1msk nötmjöl

1tsk kokossocker eller annan sötning

1tsk kokosolja


Glass 2 :

1 mosat päron fryst i iskuber ( koka päronet i micro eller kastrull och mosa. Låt svalna och frys i iskubs formar)

½ dl kesella


Glass 1:

½ dl mjölk

½ tsk agar eller gelatin ( kan uteslutas men konsistensen blir krämigare)

½ vaniljstång eller 1krm vaniljpulver

1msk sötning

Fryst i iskuber

Mixat med ½ dl kesella


Pajen: skär rabarbern i 2 cm bitar och strö över valfri sötning ( kokossocker). Blanda allt torrt till ” crumbeln” och tryck i kokosoljan tills du får en lätt grynig deg, som smulpajsdeg. Lägg över rabarbern och grädda 225 grader 10 min. se till så att den inte bränns.


Glass 2: koka upp mjölken under omrörning med agar och vanilj och sötning. Låt svalna och frys in i små iskuber. Ta ut låt tina någon min och mixa slätt med kesella och ev mer sött.

Glass 1: ta ut päronkuberna och låt tina någon min. mixa med kesella slätt.

Av Livia - 19 maj 2013 17:05

Dessa bars är perfekta precis efter träning för att återhämta sig och fyll på kroppen med kolhydrater, protein, fett och mineraler som behövs när man tränat. Inga tillsatser, socker eller mjöl bara naturliga nötter och frukter. Kakao innehåller ämmnet epikatekin som stimulerar musklerna på samma sätt som träning. Kakao innehåller också antioxidanter som kan bidra till mer trimmad midja.

 

Ingredienser 5 bars:

4 plommon eller dadlar torkade

½ - 0.75  dl nötter och frön ( cashew, valnöt, hasselnöt, mandlar, sesamfrön, solrosfrön)

1tsk rivet citronskal från tvättad citron

2msk cacaonibs

1 droppe citronsaft


Mixa allt slätt med stavmixer tillsätt sedan cacao nibs och forma bars. Förvara i kylskåp.

Av Livia - 18 maj 2013 13:00

Tjabba, tjena, hallå! Solen skiner och jag har precis varit ute på agilitybanan med bäbisen och kört några varv. Hon är så duktig och verkligen älskar den hundiga sporten. Snart bär det av mot äventyrsbanan eller höghöjdsbanan som det också kallas. En massa hinder och sånt ca 10 m upp i luften. Askul! Har gjort det två gånger förut men det är fortfarande lika spännande och roligt.


Finfin lunch blev det också, gratinerad löksoppa med snabbröd och maskrossallad. Ja ni läste rätt, MASKROSSALLAD! Maskrosor är faktiskt ätbara både knopparna som man kan steka, det gula i blomman som passar i en utmärkt sallad tilsamands med maskrosblad och en fin vinegrette.  Och maskrosblad är faktiskt rika på b.la B vitaminer, fosfor, järn, zink, magnesium, kalium och kalcium. Soppan är proteinrik då den innehåller linser och brödet har lågt GI på dinkel. Fin rätt eller förrätt om du tar bort avokadon och ägget.

       

Ingredienser 1 port:

Soppan:

2 små gullökar

1msk kokosolja

1dl kokta linser

¼ buljongtärning

5 dl vatten

1msk öl ( ev)

Salt, vitpeppar, muskot, persilja


Brödet:

½ dl dinkelmjöl

½ tsk fiberhusk

Salt, oregano, paprika pulver

½ tsk bakpulver

4 – 5 msk ljummet vatten


+ 2 skivor ost

1 kokt ägg

1 avokado


Stek löken i oljan tills mjuk, ca 5 min. Häll på vatten och buljong och låt koka 10 min. Tillsätt öl och kokta linser. Låt sjuda 2 min.

Blanda det torra till brödet och häll i det blöta. Forma en bröd skiva som du steker i torr stekpanna ca 2 min/ sida. Lägg på ost och gratinera i ugn 3 – 5 min 300 grader högst upp. Lägg brödet i soppan och ät med tillbehör.

Ta bort det gröna från maskrosen och skölj det gula och bladen. Blanda med lite vinegrette eller ät som det är.

Av Livia - 17 maj 2013 19:11

 Dagen har varit lite upp och ned idag. Tråkigt i skolan ( ovanligt…) och sedan har jag bara varit allmänt trött. Men så är det, det finns bra dagar och lite sämre, you just have to live with it!


Något positivt är i alla fall dagens sommriga recept. Jag såg att de hade börjat sälja rabarber och var bara tvungen att köpa en. Det är en så fin sommrig liten växt som tillför syrlighet till maten. Inte nog med det den bidrar även med C vitamin, kalcium och fibrer och rå så har den utrensande effekt och renar tarmen, fungerar alltså som en form av detox. Mosets lena smak med salladens sötsura och laxens basiska passade fint.

 

Ingredienser 1 port:

1 laxfilé

25 g hasselnötter

2 rosé pepparkorn

Salt, peppar


Rabarbersallad:

6 cm rabarber

1tsk honung


Moset:

250 g blomkål eller 2 potatisar

½ dl mjölk

1tsk olivolja

Svartpeppar, vitpeppar, muskot, salt

2 ostbitar

Basilika


Lägg på kryddorna på laxen och hacka hasselnötterna grovt. Lägg på hasselnötterna och grädda 20 – 25 min i 225grader.

Koka blomkålen eller potatisen tills mjuk. Mosa/mixa till önskad konsistens med mjölk och övriga ingredienser. Tillsätt osten sist, precis innan servering så den smälter sådär härligt.

Hyvla rabarbern på längden med potatisskalare eller osthyvel. Blanda med honung och servera till.

Av Livia - 16 maj 2013 09:26

En frukost som passar utmärk till helgen, en dessertklassiker i frukost tappning. Detta är ett roligt sätt att piffa till gröten och efterssom att gröten aldrig tillagas håller den ett lågt GI. B vitaminer, protein, kalcium, omega 3 och antioxidanter från kaffe gör detta till en bra delstart på dagen.


Vi hade bara en lektion idag och den skulle bestå av coaching i 10 min så jag bestämmde mig för att skippa det och istället stanna hemma med vovven. Jag har precis avslutat min frukost i solskenet, det är verkligen varmt, och ska snart ut i solskenet med hunden på promenix. Men jag har ett dilemma, ska jag ha shorts eller långbrallor? :O Jag skulle gladeligen ha shorts då vädret nu tillåter det men mina ben!! ........ Har ni samma problem, att efter en lång vinter då benen har varit instängda i mörka byxor och inte fått så mycket uppmärksamhet så ser de ut som, ja jag vet inte vad? Ja ja, jag får försöka snygga till dem och sen dra på mig något kort kort :D

 

   

Ingredienser 1 port:

Lager 1:

1dl havregryn

1msk chiafrön

1dl starkt kaffe

½ dl mjölk

1msk söt

1msk mandelspån

Lager 2:

250 g kesella

Lite vanilj

1tsk kaffe

Ev: rom eller arraks arom

1msk söt

+ kakao

Blanda chiafrön med havregryn, mandelspån, sötning och kaffe och mjölk och lägg i burk/skål över natten. Rör ihop kesella/turkisk yoghurt med sötning, vanilj, kaffe och ev lite bittermandel eller rom arom. Varva lagrerna i ett högt glas och toppa med kakao. Ät som en del av frukost eller mellis.

Av Livia - 15 maj 2013 19:38

Dagen idag var katastrof! Vi skulle haft engelska nationella med p.g.a något fånigt strömavbrott blev det inställt coh med bara en lektion kvar på dagen 3.5 timmar senare bestämde jag att gå hem med en kompis på rasten. det är så jobbigt att när man känner att något går bra så måste man avbryta det och så hade jag inte behövt stressa ihjäl mig på morgonen heller.  Jaja, jag fick iallafall mer tid hemma då jag slutade 13.30 Jag sprang en runda i spåret och stötte på en massa orienterande barn och ungdomar vilket var lite jobbigt då jag gärna är " själv" när jag springer, framförallt när jag ser ut som jag gjorde, med otvättat hår och trasiga kläder ;) Lite slappo style. XD


Efter joggingturen kom jag hem för ett mellis som idag var kokosplättar med ananas keso. Proteinrikt, C vitaminrikt och fullt med nyttiga fetter. Kokos är ett bra fett då det inte läggs på kroppen utan blir direkt energi som kroppen använder till sina anaeroba och aeroba ( aktiva) processer. Det ökar våran förbränning och gör att musklerna arbetar effektivare.Annat fett läggs ofta till viss del på kroppen och blir fett i vårat fett lager medn tack vare sina korta och mellanlånga fettkedjor så används i stället kokosfettet som bränsle och förbrukas. Dess andra hälsofrämjande effekter stannar dock kvar i kroppen och gör sin nytta. Tack vare laurinsyran, som också finns i bröstmjölk, stärker det immunförsvaret och håller blodsockert på jämn nivå. Det är bra mot sockersuget då det har en lätt söt smak. Det kan även ge bättre minne och lägre kolesterol.

     


Ingredienser 1 mellis port:

2msk kokosmjöl

Salt

1msk söt

½ tsk bakpulver

1.5dl kokosmjölk ( 6%)

1.5 äggvita eller 1 ägg


150 g ananas

125g keso


Vispa ihop det blandade torra med ägg och halva mjölken. Tilsätt resterande mjölk och ev någon matsked vatten. Klutta ut cirklar på bakplåt och grädda i Ugn 225 grader 15 – 20 min. Blanda ihop keson med skivad ananas och ät till plättarna.

Av Livia - 14 maj 2013 19:19

En hälsosammare variant av fiskfingrar här utan panering, lindade med kalkonbacon som har mer protein och mindre fett än vanligt bacon. Med världens godaste ostsås och långsamma kolhydrater från bulgur eller råris blir detta en komplett måltid. Ostsåsen är en Nofry variant utan redning med vetemjöl och smör och den smakar smaskens. Zink, selen, protein, kalcium, järn och magnesium finns  i denna måltid.

     


Ingredienser 2 port:

250 g vit fisk ( sej)

4 skivor kalkonbacon eller vanligt

Muskot, vitpeppar, dragon, örtsalt


Såsen:

½ gullök hackad

½ kött/ svampbuljongtärning

0,75 dl vatten


1 dl grädde eller turkisk yoghurt

2msk mjölk

4 skivor ost

Gräslök, vitpeppar, örtsalt

1 grönpepparkorn mosat

½ tsk senap ( fransk)

Servera med bulgur


Koka upp lök, vatten och buljong. Koka bort vattnet och mixa sedan slätt med stavmixer. Tilsätt övriga ingredienser och koka upp.

Skär fisken i fyra bitar och gnugga in alla i kryddorna. Rulla in dem i bacon. Grädda högt uppe 250 grader grill i 5 min, sänk till 225 grader och grädda i 5 min. stäng av värmen och låt fisken stå i ugnen 10 min till. Servera allt med bulgur, råris, pasta, couscous eller vad du vill.

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards