Senaste inläggen
Jag har testat många hemmagjorda mjölker, kokosmjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, sojamjölk och nu havremjölk som är otroligt lätt att göra. Den får en krämig konsistens med en havreaktig smak, du kan behöva tilsätta lite sötning för att få rätt smak. Glöm inte att röra om innan servering. Havregryn är rika på B vitaminer, zink, fibrer och långsamma kolhydrater plus den är veganvänlig. Ger dig rätt och långvarig energi. Testa att smaksätt, här nedan har jag några tips på smaksättning!
Mjölken:
1.2dl havregryn
5 dl vatten
Låt havregrynet svälla i vattnet 20 min. mixa 1 min med mixer och sila sedan genom sylt sils duk eller dylikt. Smaksätt eller använd naturell och förvara upp till 2 dygn i kylskåp.
Choklad och zucchini:
2cm zuchini puréead
1msk sötning
1tsk kakao
Kanel och vanilj:
1tsk kanel
¼ tsk vaniljpulver
1msk sötning
salt
En väldigt god grej att göra är att koka upp den smaksatta mjölken med lite gelatin eller agar och så får man en god pudding som liknar mannagrynspudding. Ett litet tips bara ;)
God eftermiddag, sitter här i soffan och myser med chokladnötter i det halv ruskiga vädret. Är tyvärr fortfarande sjuk med slemhosta och huvudvärk och har haft vilovecka hela veckan. Hoppas verkligen att det ger sig snart.
Jag har funderat lite på hur jag ska göra med bloggen under sommarlovet. Jag ska åka utomlands i en massa veckor och kommer då inte ha tillgång till inrnet. Dock har jag en massa recept som jag gjort, liggande här hemma så jag kanske kor dem på tidsinställt inlägg och bloggar på riktigt när jag är hemma. Så att bloggen blir uppdaterad i alla fall och så att ni fortfarande kan få testa mina recept.
Detta receptet kom jag på när jag hade köpt en stor kokosnöt och hade en massa kokoskött att disponera. Jag gjorde då kokosmjölk p det men det blev då rester kvar av det. Då tänkte jag på en grej jag brukade få av pappa när jag var yngre, det var något han tog med hem från holland; kokosbröd. Jag har såklart gjort originalet nyttigare, tagit bort sockret. Clean – bara kokos och torkad frukt.
Ingredienser:
1 kokosnöt
½ dl torkad frukt
Ta ut det vita ur kokosnöten och lägg i kokande vatten. Mixa med stavmixer och sila genom en syltsil och blanda det som blir kvar i silen med frukten. Bred ut 2cm tunt på bakplåtspapper och grädda 225 grader ca 7 – 15 min, tills det fått färg. Låt svalna och ät.
Idga var jag i skolan för första gången denna vecka och trots huvudvärk och snuva klarade jag mig. Idag hade vi inga lektioner utan den berömda Skrapan – Katte kampen ( känd i uppsala) mellan våra två gymnasium. Det går ut på att det tävlas i olika grenar. Oturligt nog så förlorade vi men men, man kan inte alltid vinna. Idag försökte jag mig på lite träning också för första gången på en vecka och det gick faktiskt OK, jag tog det lugnt men det var så skönt att komma igång igen.
Denna italienska pastarätt är både nyttig och god och passar till vardags såväl som till fest. Aubergine innehåller fullt med fibrer, och ämnen som skyddar våra celler i hjärnan och även verkar antiinflammatoriskt. Tomat hjälper våra muskler att återhämta sig och är fulla av antioxidanter, även konserverade tomater.
Ingredienser 1 port:
1 kycklingfilé
1tsk olivolja
Svartpeppar, oregano, salt
Vitlök
Sås:
200 g krossade tomater eller hela tomater i juice
Oregano
gullök
Basilika
Olja
Salt, peppar, paprikapulver
1 soltorkad tomat
Chamoinjon eller annan svamp
50 g okokt pasta ( vanlig, vit fiber, fullkorn eller bönpasta)
50 g mozarella ost
3 cm tunna skivor aubergine
Salt, peppar
1krm olivolja
Marinera kycklingen i olja och kryddor och tillaga 25 – 40 min 200 grader. Krydda auberginen och pensla med olja, grilla 225 grader 10 – 15 min. stek lök, svamp och häll på övriga ingredienser till såsen. Blanda såsen med pastan som du har kokt och lägg i skål. Lägg moarellaskivan över den tillagade kycklingen och grilla högt uppe i ugnen tills osten smält. Servera allt tillsammans.
Fortfarande sjuk och ack så fel jag hade, det har blivit värre. Så hemskt att jag igår inte orkade blogga utan mest satt och försökte titta på TV med en skål popcorn. Jag hade glömt hur hemskt det var att vara sjuk då jag väldigt sällan är det. Mitt immunförsvar som är ganska starkt har skyddat mig hittills. Jag har dock en teori om när jag blev sjuk. Efter mitt senaste träningspass, i fredags. När man har tränat är nämligen immunförsvaret nedsatt för att det sker så många processer i kroppen att energin ägnas åt det så om man då kommer i kontakt med bakterier, som finns i folkmassor, t.ex på gymmet, så är man mer utsatt och blir lättare smittad.
Hursomhelst så ska jag ge er ett recept, even a sick girl has to eat, and she has to eat tasty food. Ni horde mig, det är viktigt att äta som vanligt vid sjukdom för att bibehålla styrkan och energin. Om man börjar äta väldigt lite eller mager mat så går det snabbare att förlora musklerna och tar längre tid att komma tillbaks till sin forna styrka när man börjar träna igen efter sjukdom.
Dagens recept är en frozen yoghurt och som ni kanske vet så har det blivit en av mina favorit grejer att göra. smaken är idag är frappe ( kaffe) och rostad kokos med hela kaffebönor i om man vill. Man kan äta hela kaffebönor och för kaffeälskaren är det riktigt gott med extra styrka. Man kan även köra utan om man vill. Till detta serverade jag en macka med jordnötssmör och jordnätter formade till ett C för coffe XD
Ingredienser 1 port:
500g naturell eller vanilj yoghurt
1 – 2 msk sötning
1tsk kaffepulver utspätt i 1 tsk vatten
1msk kaffebönor
2msk rostad kokos ( rostad i torr stekpanna)
Blanda allt och kör i glassmaskin tills önskad konsistens, ca 30 min i min maskin. Eller frys halva satsen i iskubsformar och mixa med stavmixer och resterande sats.
Usch, sitter här med en hemsk lungont och skrovlig hals. Japp, jag är sjuk. Har haft influensa symptom i tre dagar nu och har avstått från träning i hopp om att sjukdomen inte skulle utvecklas till något värre. Idag är den som värst. Som tur är tror jag att detta är klimaxen och att den snart ska tonas ned, så som processen brukar förlöpa. Det värsta med att var sjuk är inte själva känslan i kroppen tycker jag, utan snarare känslan av instängdhet. Man kan inte göra som man vill. Man vill gå ut på en joggtur, man vill gå på det där passet, man vill bara ta en liten sväng med hunden, men inget funkar för då får man hosta. Det är väldigt viktigt att inte träna när man är sjuk, visst vet jag det, precis som alla ni andra vet, men man bara vill.
Jag ska dock hålla mig stilla tils jag är helt frisk. Visste ni att om man tränar när man är sjuk, även om man bara har lite ont i halsen kan man få hjärtmuskelinflammation och dö och man kan också få sjukdomar som inte visar sig förrän år efter sjukdomstillfället. Sedan förlängs också tillfrisknings tiden då all den energi som ska läggas på att bygga upp immunförsvaret och bekämpa viruset istället gå till ansträngningen vi träningen. Att äta vitlök i ost, apelsin, ingefära, honung, cayennepeppar och kycklingsoppa är sånt som kan hjälpa en att tillfriskna, och det är precis vad jag har käkat idag. Nu ska jag ta mig en skål popcorn och boosta med antioxidanter, för ja, popcorn innehåller mer antioxidanter än många grönsaker. Healthy snack!
Kyckling & nudelsoppa 1 port:
1msk olja
1 kycklingfilé strimlad
50 g räkor
Paprikapulver, gurkmeja, peppar, ingefära, 1tsk sojasås
1 vitlöksklyfta
2/3 tärning kyckling eller köttbulljong
3dl vatten
Brocolli, minimajs, rädisa
½ urkärnad strimlad chili
1 morot strimlad
Ärtor
Zucchini
¼ gullök
8 cm purjolök eller 2 vårlökar
1 port glasnudlar eller mirakelnudlar
Stek kycklingen i oljan. Tilsätt kryddor, vitlök och soja. Efter 3 min häll i grönsakerna som har varit blötlagda 10 min. Häll på vatten och bulljong. Låt koka under lock 3 min. Tilsätt kokta nudlar och räkor. Koka 2 min till och servera sedan.
Jag helt enkelt ÄLSKAR frozen yoghurt och varierar den oändligt. Här i en mint choklad tappning med naturlig färg av spenat som även tillför folat och järn. Det blir ett kort inlägg idag för jag är verkligen stressad just nu. Ska blogga mer imorn, lovar!
Ingredienser 1 port:
500 g yoghurt naturell
1 näve spenat
2msk söt
3 myntablad
2msk kakaonibs eller hackad mörk choklad
Päron
Mixa allt utan cacao nibs och päron slätt. Överför till glasmaskin och kör tills önskad konsistens eller frys halva satsen i iskuber och mixa sedan med stavmixer och resterande sats slätt. Servera med päron och rör i kakao nibs eller hackad mörk choklad.
Hejsan svejsan! Dagen har gått jäkligt snabbt. Efter yogan imorse åkte vi ut och shoppade, mest till mamma men jag köpte mig ett par shorts och hawaiian tropic sololja som jag ska ha på mina solsemestrar till Algarve och Barcelona i sommar. Just nu sitter jag och vovven och solar benen io sommarvärmen, härligt.
Mors dag i morn och jag slängde hastigt ihop en nyttig rultårta mini med smak av mango och kola. Kolasmaken kommer från carob som är rikt på magnesium. Hasselnötter ger oss E vitamin, mango beta carotene som bidrar till sommar lyster fin hy.
Ingredienser 1- 2 port:
1 ägg
1tsk vätska
1.5msk malna hasselnötter
½ msk kokosmjöl
1msk havremjöl
½ tsk bakpulver
1 – 2 msk kokossocker eller annat sött
50 g mixad mango
½ dl turkisk yoghurt
2msk kokos
½ msk carob eller kakao
Blanda de torra ingredienserna utan kokos och carob. Vispa ägg och vätska med sötning och rör i de torra. Bre ut i kvadrat på bakplåtspapper och grädda 5 – 7 min 225 grader. Rulla ihop med bakplåtspapper och låt svalna.
Blanda mango och yoghurt. Rosta kokos i torr stekpanna och blanda med carob. Rulla ut kakan och bre på yoghurten, strö över kokosen och rulla ihop kakan. Skär i skivor.
Tacos, en rätt som många älskar och faktiskt ävenm sveriges nationalrätt, konstigt nog. Personligen gillar jag inte tacos, jag hatar smaken av spiskummin men själva idéen med skal och fyllning diggar jag. Jag har här gjort mina egna tacos med minimalt med spiskummin och kyckling istället för färs så man får lite mer tuggmotstånd. Jag har även tillverkat egna taco shells, ofriterade med lägre andel snabba carbs. Majsmjöl innehåller zink och med fiberhusk blir kolhydratinnehållet lägre än original. Så gör som alla andra och käka Tacos idag fredag, fast gör det med en hälsosammare stil ;)
1 port:
Skal:
3msk majsmjöl
1msk fiberhusk
Salt
½ dl ljummet vatten ( ca)
Blanda det torra och rör i det blöta. Det ska bli en degboll som är ganska elastisk. Kavla ut till 1n 0.7 cm tunn cirkel. Stek på hög värme i torr stekpanna 2 min/ sida. Pensla med olja och örtsalt. Vik försiktigt wrapen på mitten och lägg något runt ungssäkert i mitten och på+ toppen så att skalet håller formen. Grädda i mitten av ugnen 200 grader 15 min. stäng av ugnen och låt skalet ligga kvar i ugnen tills det och ugnen har svalnat. Låt kalna helt och stelna till. Om det inte är stelt nog kan du grädda det lite längre.
Kyckling:
1 kycklingfilé
1tsk honung
1/3 riven paprika
½ riven gullök
1 riven vitlök
2cm hackad chili
Koriander, spiskummin, salt, cayennpeppar, curry
½ msk olja
½ dl vatten
Marinera kycklingen i allt förutom olja och vatten i minst 4 timmar. Stek i oljan 2 min och häll sedan över vatten. Låt koka under lock 8 min, fyll på med lite mer vatten altefetr att det kokar bort. När tiden har gått och kycklingen är genomkokt och vattnet kokat bort serverar du.
Servera med:
Majs
½ aokado
Salsa eller krossade tomater med chili
Sallad
Tomat, svamp, gullök, gurka
Turkisk yoghurt eller creme fraiche
Riven ost
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 | 7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|