Alla inlägg under juni 2014
God morgon, eller dålig morgon för min del, jag sov inget inatt men efter min favvoritfrulle blev dagen bättre. Ärtglass med riskaka med grillad lax, keso, böngroddar och avokado! Ärtglass är så otroligt gott och jag såg först receptet på en amerikansk blogg men sedan modifierade jag det och nu tycker jag att det är fulländat med en härlig smak av kola. Mycket proteiner och fibrer från baljväxterna ärtor och antioxidanter från kakao. Carob är rikt på kalcium, kopppar, magnesium och Bvitamin.
Idag ska jag och en kompis troligtvis hälsa på vår barndomsskola och senare ikväll ska jag hem till en kompis och köpa sushi och se på …… Shrek, åh va djag älskar det gröna träsktrollet! Ha ré gött!
Grönärtglass:
1dl mjölk ( jag tog mandel och kokos)
1msk kakao
½ msk carob eller mer kakao
½ msk hampaprotein eller mer kakao
2msk stevia
1 äggvita
1.5dl frysta ärtor
½ frusen banan i slantaar
Vaniljarom
Smaksättning som ex: frysta körsbär
Mixa och servera.
Hola amigos! Söndag idag och började tidigt med min favvofrukost ( en av dem) pumpa och chokladglass med groddad bovetegranola, gojibär, en kiwi och en ägg – ost och kaviar macka, mmmmm yummy! Fortsatte med hundprommenad i det skiftande vädret, ekonomiplugg, bokslut och sedan blev det lunch på landet, grillning och cool som man är blev man grillansvarig! Hem för mellis, glass där med och sedan ner till friskis för ett cirkelfys som gick helt OK. Hem på middag och nu inväntar jag glass ( idag igen och för tredje gången idag, men det är ju sommar!).
Receptet jag gaska ge er idag är från förra veckan och det är på en av de godaste sallader jag tillverkat. Smakerna gifter sig och konsistenserna med, och hälsofördelarna är många! Chiafrön, mandlar och granatäpplekärnor, med broccoli, spenat, fetaost och sojabönor, quinoa och tranbär är alla supernyttiga! Söt från frukt och bär, salt från mandlar och ost och syrligt från den inlagda löken Love in progress!
Grön supersallad:
1 port:
Spenat
Finskivad brocolli och fänkål
2msk sojabönor
Mynta
2/3 dl kokt quinoa
½ avokado
2 tillagade innerfiléer av kyckling
Salt, peppar
Granatäppelkärnor
40g smulad feta eller getost
Topping:
1msk torkade tranbär
1 näve kung markatta tamarimandlar eller sojarostade
1tsk chiafrön
Inlagd lök:
½ rödlök skivad
1msk honung
Salt
1msk vatten
2msk vinäger
Låt ligga i mist 1 h.
Oj vad jag är helt slut! Dagen har gått i ett, började kl 06.30 då jag tog mig ner till stan för att ta en buss mot Grisslehamn 8.00 väl där steg vi på båten och fick en underbar brunch 10.00 som bjöd på allt från yoghurt med müsli, frön och frukt till varmrätter och äggröra till kallrätter så som rökt lax och rödbetssallad. Efter en timma full av ätande var vi alla proppmätta och sate oss på däck där det var väldigt kyligt till en början men när vi kom tillbaks från baren med drinkar till morsan och hennes kompis och dricka till mig hade vädret slått om och var då kokhett. Många timmar, fika och Taxfree shoppande senare var vi i land igen och på bussen där jag slocknade och sov hela vägen hem. Väl hemma kände jag för någon form av rörelse efter den stillasittande dagen så tog en härlig joggingsväng i det åsk -kvava vädret utan vare sig musik eller runkeeper. Nu, efter middag är jag helt slut och inväntar börjandet av Gladiatorerna som jag ska avnjuta med en stor portion av min hemmagjorda proteinglass och crispball ( Receptet finns här på bloggen) och bara njuta.
Här får ni förresten ett recept på en underbart saftig, sockerfri banankaka med en somrig jordgubb och basilikasås till. Full av kalium, bra kolhydrater, fibrer, protein och mineraler. Funkar till frukost, mellis, dessert eller ja varför inte som en del av en brunch. Underbart god är den i alla fall.
Banankaka med jordgubbssås och basilika:
1 port:
2.5msk svarta bönor
½ mogen banan
1 ägg
2msk keso
1msk kokosmjöl
1msk havremjöl
1msk sojamjöl
1tsk bakpulver
Kanel
2 valnötter
1 dadel
Mixa ihop allt förutom nötterna och rör sedan i dem. Häll upp i en liten form och grädda i Ugn 175 grader 45 min. Låt svalna eller ät varm, lik agod vilket som!
Jordgubbssås:
1 dl mixade jordgubbar + basilika
God morgon och glad nationaldag eller vad man säger, haha! Idag ska jag ut med en kompis som kommer in från Stockholm och min vovve och vi ska promenera, ha picknick och kolla lite på allt nationaldagsspecs. Ikväll ska jag servera tårtan nedan som jag gjort en gång tidigare och som jag älskar. Den är så enkel med få och nyttiga ingredienser men ändå så otroligt god med smak av kaffe, kola och krispig maräng. Inget tillsatt socker, inget mjöl alltså glutenfri och inget mättat fett. Bra fett från nötter, antibakteriella egenskaper från honung, protein från äggvita och ägg dessutom fult med mineraler och kalcium. Lite nationaldagsfirande (vilket jag egentligen aldrig firar) fast egentligen så är tårtan till ett annat firande idag ;) Tårtan är så nyttig att den även kan ätas som mellis och är perfekt som åtrehämtningsmellis med mycket proteiner, lite fett och kolhydrater!
Gårdagens bjöd på både restaurangbesök och glass, det blev även en promenad i solskenet som sedan slog om till regn. Jag testade den nya magnum silver, jag brukar gilla magnum men i denna tyckte jag att smakerna var för spretiga, ifall ni vill ha tips inför sommarens glassar så rekommenderar jag Sia royal sommarbär, supergod fast nästan för söt! Ha nu en superduperbra dag mina vänner!
Marängtårta med espressokräm och kolanötter
1 – 2 port
Botten:
2 äggvitor
1 droppe ättika
2msk sötning
Vispa vitorna hårda och ha sedan i övriga ingredienser och vispa till en blank maräng. Klicka ut tre rundlar, Grädda 45 min 125 grader. Åt svalna.
Espressokräm:
2 dl mjölk ( jag hade 1dl mellanmjölk och 1 dl mandelmjölk)
1 – 2 krm snabbkaffepulver
Vaniljarom
2msk sötning
1 ägg
Koka upp allt utan ägget, ha i ägget och vispa konstant tills det tjocknar. Låt kallna i kylskåp.
Kolanötter:
0.75 dl hackade nötter ( para, cashew, mandel, valnötter)
1msk honung
Rosta nötterna försiktigt i stekpanna och rör i honungen. Låt koka ihop några sek och låt sedan svalna tills hårt.
Fyll lagerna av maräng med kräm och toppa med nötterna.
Jag har länge haft en ambition att försöka mig på quinoa mac ´n´ cheese och igår kom jag äntligen till kritan. Jag ville ha något speciellt till och försöka använda så många av mina ” superfood” produkter som möjligt så därför fixade jag även lite hampafröpanerad kycklingfilé och gojibärsketchup till. Ketchupen smakade gott och blir söt av bären istället för socker, de krispiga kycklingbitarna smakar milt nötigt av fröna som bidrar med bra protein och mineraler och mac n cheesen är rik på mineraler, långsamma kolhydrater, beta karoten och B vitaminer. En komplett hälso – fiesta. Idag är det vilodag och ska faktiskt på restaurang! Så gott att äta ute ibland. Ikväll ska jag kolla på något som jag kopplar ihop med sommar, mormor och goda tider, Sällskapsresan, så rolig och blir aldrig tråkig oavsett hur många gånger jag ser den, haha! Hoppas ni har en bra torsdag med mycket god mat.
Hampapanerad kyckling med pumpa mac ´n´ cheese och gojiketchup:
1 port
Kyckling:
2 innerfiléer kyckling
1 ägg
1.5msk kokosmjöl
Paprikapulver, salt, peppar, lökpulver, oregano, muskot
2msk hampafrön
Blanda kryddor med hampafrön, doppa fileér i ägg, rula i mjöl, doppa i ägg rulla i frön. Grädda ugn 200 grader 15 min eller tills genomkokt.
Pumpa mac ´n´cheese:
0.75 dl pumpapuré
2msk mjölk
2msk näringsjäst
Salt, peppar, lökpulver
1dl kokt quinoa
1msk äggvita
2skivor ost
Blanda allt och häl i gorm, grädda ugn 200 grader 10 min.
Goji ketchup:
3msk gojibär
2 små tomater
¼ buljongtärning
1msk soja
1krm ättika
1msk vatten
Peppar, lök, paprikapulver
1msk tomatpuré
Koka ihop allt och låt småkoka tills all vätska är borta. Kyl ned och servera.
Jag gjorde även en syrlig sallad med kål, lök, morot, vinäger, peppar, kummin och olja att servera till.
Nej nu blir jag förbannad! Det är 4 juni och det ska väl vara varmt, soligt sommarväder nu, eller är det bara jag? Sånt här kyla och regnighet är otroligt deprimerande tycker jag och det hämmar en att göra vad man vill. Jag t.ex blir alltid väldigt inaktiv vid sådant väder, förlorar motivationen och helt enkelt ORKAR inte bara! Och när man sen tvingar gå till skolan för at bara sitta i ett antal timmar och försöka komma på något att göra för att man är klar med allt blir hela situationen bara ännu tråkigare. Usch, slut med negativitet nu man ska fokusera på det positiva! Som dagens frukost te.x och gårdagens lunch! Allt blir bättre med god mat som vissa brukar säga. Frukosten idag blev pumpazoats med riskaka till det. Pumpazoats är att du kokar havregrynsgröt som vanligt fast byter 1dl vatten mot 1 dl mjölk. I med riven zucchini, pepparkakskryddor och kardemumma, 1 dl pumpapuré, ½ dl vanilj proteinplver,1/2 mosad banan, rör i 1 äggvita och servera med 1 msk jordnötssmör och björnbär eller jordgbbar. Supergott och enkelt.
Dagens recept är dock gårdagens lunch, en superfräch, greklandinspirerad sallad med vattenmelon, fetaost, marinerade oliver ( ridderheims typ) en enkel rågbulle och lite annat smått och gott. Allt smakade super och man fick lite sommarfeeling av smakerna. Brödet gjorde jag enkelt på 2 min och sen fick det gräddas medans jag duschade, tänk att få nygräddat bröd när man kommer ut ur duschen, underbart. Obs! det kan hända att min fort kom med på en av bilderna och ser väldigt konstig ut i skuggan, frukta icke dock då det inte är alien invasion som det kanske ser ut som ( min bleka vinterhud, haha)
Vattenmelon sallad med rågbulle och oliv feta keso:
1 port:
Sallad:
Sallad ( spenat, roculla, kokt savoykål, röd/vitkål, böngroddar)
Tunt skivad rödlök
Gurka
Vattenmelon
1 rödbeta kokt
Svartpeppar, salt, balsamvinäger
Toppa med smulad fetaost, granatäppelkärnor
Keson:
1.2dl keso
2 oliver
Lite olja från oliverna
15g fetaost
Rågbulle:
1 äggvita
½ dl keso
Salt, oregano
1tsk bakpulver
1msk rågmjöl
1tsk fiberhusk
1tsk linfrö
2msk pofiber eller mer mjöl
Blanda allt och forma en bulle. Grädda 200 grader 15 – 20 min. Fyll med rökt kalkon och keson, ät med salladen.
Hej hej, idag blir det ett snabbt inlägg på ett supergott och fiffigt snax för er som älskar chips! Ostiga blomkålschips med en sötsyrlig tomatdipp. Smakar som pizza blandat med krispiga chips och är supergoda med tomatdippen. Ett lättare och hälsosammare alternativ till chips med dipp som här är rikt på lykopen från tomater, C vitamin från blomkål, protein från vitorna och B vitamin från näringsjästen. Chiafrön ger oss omega 3 och soja och kokosmjölet fibrer. Magen blir glad helt enkelt och smaklökarna dansar, party in your body! XD
1 port – 4 st.
Ostchips:
1msk näringsjäst
Oregano, persilja, vitlökspulver, salt
1dl riven och mikrad blomkål
½ äggvita
1msk chiafrön
1tsk sojamjöl
1tsk kokosmjöl
1tsk tomatpure
Riv blomkålen på rivjärn och mikra i en skål 2 min. Skölj i kallt vatten. Blanda med övrigt. Grädda 200 grader 10 min och sänk sedan till 15 och grädda 30 min. Ta ut och skär i 4 kex och lägg på galler. Grädda 10 min och stäng sedan av ugnen men lämna kexen kvar tills ugnen är helt kall.
Tomatdipp:
½ hackad gullök
3 små tomater
1msk tomapré
Vitlökpulver, salt, peppar
1tsk agave eller honung
Basilika
1 droppe ättika
Koka ihop allt tills löken är mjuk, låt svalna.
Jag kommer ihåg för ett antal år sedan, då hade jag en period i mitt liv då jag var superlat, varje kväll i en månad åt vi någon form av korv köpt på mackar. Grillad med mos, bostongurka, ketchup och senap, french hot dog med vitlökssås, korv i wrap bröd, ja ni förstår?! I nuläget äter jag inte korv då den innehåller så mycket skräp, om det ska intas korv ska den ha jäkligt hög kötthalt eller vara vegetarisk. Så när jag imorse hittade en av mina vegankorvar från tidigare i veckan och fick ett sug efter korv med mos och wrapbröd blev det just det till frukost med en urskönt somrig smoothie. Det var bara det att det blev lite dekonstruerat, häslofierat. Istället för wrapbröd med en massa vetemjöl blev det en currysmakande wrap gjord på blomkål och ägg, istället för mos, hummus spetsat med senap, ättiksgurkan gjorde jag själv och tro det eller ej men smaken var identisk! Smoothien, rosa som den är, är full av fibrer, vitaminer och massa härlig smak. Combon av dessa två recept gör sig otroligt bra på frukostbordet när du vill ha en extra bra start på dagen och hålla dig mätt ända fram till lunch.
Ikväll ska jag hem till en kompis och äta fisk och nu ska jag mest slappa, mätt efter lunchen. Njut nu av solen för det ska regna snart igen sägs det!
Korvrulle med bostongurka och persiko kardemummasmoothie
1 port:
Wrap:
1.2dl riven blomkål ( kokad i 5min och utkramad ur en tygbit)
1 ägg
Salt, curry
Blanda allt, se till att allt vatten är urkramat ur blomkålen. 180 grader 18min. Ta ut och låt svalna.
Ättiksgurka:
Koka upp 2msk ättika, 1msk sötning, salt, senapsfrön, vitpeppar och lite vatten. Lägg i finhackad gul lök och tärnad gurka. Låt koka tills allt vatten är borta och gurkan har mörknat i färg och ha då i dill. Låt stå i kylen över natten.
Servera med, vegankorv ( recept i bloggen), senap, ketchup, hummus, böngroddar i wrapen.
Smoothien:
1 persika
½ rabarberstjälk
3 jordgubbar
1tsk macapulver
Kardemumma
1tsk physiliumfrön eller linfrön
1dl kokosvatten eller valfri mjölk
1dl fryst vattenmelon
Mixa och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 | 17 | 18 |
19 | 20 |
21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|