Direktlänk till inlägg 16 september 2013
Den här tårtan skapade jag till min mammas födelsedag som är idag. Jag såg för några dagar sedan på filmen ” Brudens bäste man” på Tv och där åt de den mest underbara citronmoussetårta. Jag fick inspiration och gjorde senare den kvällen en saftig citronkaka och dagen efter en härlig citronmousse som jag sedan smetade på tårtbotten. Med några hallon blev detta en underbart söt kreation, och nyttig! Med omega 3 och fibrer från linfrön, protein från ägg och vitor, kalcium från yoghurt, C vitamin från citron och bara långsamma kolhydrater. Jag använde idag stevia och agave som sötning för att få ett lågt GI. Inget vitt mjöl och heller inget smör. En riktig hälsobomb! Fräscht i denna årstid då den påminner om vår, testa!!
Ingredienser en liten tårta 4 – 6 port:
2 ägg
1msk agavesirap eller honung
0.75 dl stevia eller annan sötning
2 msk smält kokosolja
1dl mjölk
1/2 citron skal + 1msk juice
1tsk vaniljarom
1msk sojamjöl
1msk majsmjöl eller annat
2tsk bakpulver
1msk malet linfrö
0.75 dl kokosmjöl
Moussen:
1.6 dl äggvita
2dl turkisk yoghurt
1/2 citron skal + 1msk saft
1dl sötning
2tsk agar eller gelatin
1/2 dl vatten
vaniljarom
Blanda det torra i en skål. Vispa ägg och sötning poröst. Blanda torrt och ägg smet och rör i mjölk, olja och citronjuice. Lägg i en oljad och kokos bröad form och grädda 180 grader 30 – 35 min. ta ut låt svalna och skär på mitten så du får en tvådelad kaka.
Blanda gelatin eller agar med vatten. Vispa vitor och sötning lätt. Ställ skål över kokande vatten och vispa någon min. rör i agarvatten och vispa tills fluffigt ungefär 8 min. Rör i yoghurt blandat med citronskal och saft och rör något varv. Ställ 1 h i kylskåp och bre sedan över tårtan. Dekorera med hallon och ät.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|