healthislife

Alla inlägg under maj 2013

Av Livia - 10 maj 2013 09:12

God morgon på er! Jag började dagen idag med min nya favoritfrukost som har käkats flitigt denna vecka, len fryst yoghurt toppad med kokos och valnötter och under det gömmer sig en supersöt banan med pepparkakskrydda. Till det serveras en ( eller 3 som jag tog) mackor med ost, smör, paprika, avokado och färska örter såsom oregano, basilika och persilja. Väldigt sommrigt tycker jag XD Fryst  yoghurt smakar som glass fast inte lika sliskigt så det passa till frukost, det är rikt på bl.a kalcium och bakterier som stödjer tarmfloran. Om du sötar med ett naturligt sötningsmedel som honung  och agave så får du även ett lågt GI och om det förstnämnda antibakteriella effekter. Banan är en väldigt nyttig frukt som är rik på b.la kalium, mangan, järn och vitamin A. Kanel ökar blodcirkulationen och valnötter är rika på E vitamin. Avokado är full av bra fetter som b.la är bra för huden och paprika är C vitaminrikt.


Nu ska jag fortsätta min fredag med att först ta en myssväng med hunden och sren efter lunch ska jag ner till stan för att köpa en bussbiljett till lantisbussarna och käka lite mer Fro YO med en kompis ;)

 

Ingredienser 1 port:

500g naturell yoghurt

1 - 2 msk sötning


1 banan

1tsk pepparkakskrydda


1msk kokos

4 valnötter


1/2 avokado

bröd

smör

ost

paprika

örter


Du kan göra yoghurten på två sätt. 1: Om du har glassmaskin så lägger du bara i yoghurten och sötningen däri och kör ca 25 min.


Om du inte har glassmaskin blir det lite svårare. Du kan frysa in hälften av yoghurten i små, små formar och sedan mixa med stavmixer med resterande yoghurt. Frys in 5-10 min och rör om. Ät.

Av Livia - 8 maj 2013 18:31

Hej på er! Det har varit en skön dag idag, skolan slutade tre så jag hade mycket extratid att njuta av solen. Man märker verkligen att det närmar sig slutet av terminen då allt känns mer chill och man hinner med att vara ute mer. En annan grej som gör en väldigt glad är... Resultat! Efter att ha ökat mitt intag, kört lite tyngre vikter och lagt till en extra vilodag har jag verkligen märkt att min styrka har ökat både fysiskt och synligt. Här nedan är en bild som jag tog igår och där ser man att mina armar har blivit riktigt starka, tycker jag ;)

 

Receptet idag är egentligen inte ett recept men jag slänger upp det iallafall då det är gott, nyttigt och smidigt att alltid ha hemma. Torkade äppelskivor gör du enkelt med äpplen och lite tid och de kan läggas i yoghurten, müslin, kakan eller ätas som de är. De är riktigt fiberrika och bra för magen. Om du vill ha ett " yoghurt" överdrag som de man köper har kan du smälta lite kokosolja och blanda med honung och sedan doppa skivorna i det och strö över vaniljpulver.

 


Ingredienser:

2 äpplen 1cm tunnt skivade


Skiva äpplerna och lägg på bakplåtsklädd plåt. strö gärna över lite kanel. Grädda i mitten av ugnen 75grader 4 - 6 timmar beroende på om du vill ha krispiga eller mjuka chips.

Av Livia - 7 maj 2013 17:37

Sommar! Oh I love it! Idag är det verkligen sommar. Över 20 + och så varmt och soligt så man svettas i linne och får soleksem i ansiktet. Jag hade verkligen glömt hur det känndes när det var sommar. Idag i skolan gick jag ner till fyrisån som linner precis vid min skola och satt där på en brygga och badade fötterna. Vattnet var faktist inte alltför kallt och jag hade t.o.m kanske badat om jag haft kläder för det ;) Nu är det bara fem små veckor kvar till sommarlovet och jag kan säga att jag inte har längtat så mycket efter något lov som detta.

 

Receptet en sommardag som denna måste ju vara glass och det är exakt vad det är. Nyttiga, näringsrika, sockerfria vitaminbomber till isglassar. Med två sommriga svalkande smaker med, Gojibär som är rika på 18 olika aminosyror, järn, zink och antioxidanter och Kiwi som har ett högt värde C vitamin och om man har skalet kvar på även A vitamin och fiber. Jordgubbar är rika på folsyra som är viktigt för blodet och ellagansyra som skyddar mot UV strålning från solen och Lime som är Cvitaminrikt.

         

Ingredienser 2 glassar:


Goji kiwi:

1 kiwi ( mixad till puré)

1msk gojibär och 2 msk vatten ( blötlägg minst 1 tim)


Lägg kiwipurén i botten av en form. Frys i minst 1h. Häll över gojibären och vätskan, frys tills stela.


Jordgubb lime:

3- 4 jordgubbar mosade

1/2 lime pressad

2 msk vatten 

1msk sötning

Lägg de mosade jordgubbarna i en form, frys 1h. Blanda övriga ingredienser och häll på. Frys tills stel.

Av Livia - 5 maj 2013 13:31

Hejhopp i galoppen! Idag avslutade jag mitt veckolånga projekt och resultatet blev finfint. Böngroddar var det som var projektet och imorse var jag så spännd att jag trodde jag skulle spricka. När jag öppnade burken och såg de vackra groddarna blev jag alldelles till mig och smaken ...... Böngroddar är otroligt enkelt att göra själv du behöver bara tid, en burk, nylonstrumpa och torkade bönor/linser. Jag gjorde mina på linser och mungbönor. Böngroddar är otroligt nyttiga rika på bl.a zink, Bvitamin och folat och riktigt mycket protein. Fiffiga att ha ned i salladen för att öka näringsinehållet och krispigt goda.

           

Ingredienser:

1dl torkade mungbönor, kikärtor eller linser

2 glas burkar

1 nylonstrumpa

hårsnodd eller gummisnodd

Tålamod


Börja med att lägga bönorna/linserna i blöt i 24 timmar, by vatten efter halva tiden. Lägg de sedan i två glasburkar och spänn fast en bit nylonstrumpa över öppningen med en snodd. Skölj bönorna genom strumpan med vatten två ggr dagligen och ställ de sedan uppochned på en bricka så att allt vatten rinner ut. Förvara på mörkt ställe ( under sängen) och upprepa sköljningen 2 ggr dagligen. Efter 4 -5 dagar har du dina färdiga groddar och de ska då förvaras i kylskåp max 5 dagar. Enjoy :)

Av Livia - 4 maj 2013 19:01

Denna wrapen åts faktiskt förra veckan då jag och en kompis var ute på picnic med hunden. Vädret var underbart och efter att ha slagit oss ned bakom en sten i skuggan högg jag in på wrapen. Den smakar gott, lite ovanliga smakkombinationer dock. Mättade gjorde den men man behöver något att komplimentera med , framförallt om man är aktiv. Gojibär är fullspäckade med aminosyror och beta carotene, spirulina är en microalg med en massa näringsämnen som är essentiella framför allt om man är vegetarian. Den är också rik på protein. Med ett lågt GI och inget mättat fett eller snabba carbs är detta en finfin veggowrap.


Dagen gick supersnabbt idag trots att jag vaknade halv nio. Ibland rinner tiden helt enkelt iväg. Alla kan inte hantera det och för vissa är stress rena döden :O Det gäller att man lär sig hantera stress åtminstånne i viss mån. det är faktiskt så att de som stressar hinner med mindre än de som gör allt i lugnt tempo. Man får också en positivare upplevelse och ser mer när man tar det lugnt. För mycket stress kan leda till andningssvårigheter, muskelspänningar, sömnproblem och hjärtklappning. Det kan i sin tur leda till hjärtattack. Om man utsätts för stress under en längre tid ökar hormonet kortisol i kroppen och detta försvagar bl.a immunförsvaret. Om man har det stressigt gäller det först att man ska lära sig prioritera. Man måste inte träna varje dag, äta nyttigt varje dag och vara glad hela tiden. Ställ inga krav på dig själv och följ kroppens signaler. Ta ett lite lugnare pass eller helt enkelt en promenad en dag och ta den där glassen på lördag, det händer inget av det. Sedan måste du inte prestera hela tiden och detta gäller allt, vänner, skolan/jobbet, träning, allt. Ta det lugnt och ge allt sin tid.

     

Ingredienser 1 port:

Wrapen:

1tsk fiberhusk

Linfrön

4msk dinkelmjöl

1msk sojamjöl eller mer dinkel

0.75 dl ljummet vatten ( ca)

Örtsalt och oregano

Spirulinakräm:

50g bönor

½ tsk spirulina

Salt, peppar, persilja,

1 droppe vinäger eller citron

1msk olivolja

½ vitlöksklyfta

Mixa allt slätt.

Övriga ingredienser:

1 liten rödbeta riven

2msk rostade pumpakärnor

30 g fetaost

½ dl kokta linser

1msk gojibär

Rosmarin


Blanda de torra ingredienserna och rör i vattnet. Kavla ut degbullen tunt 0.5 cm. se till att den inte fastnar genom att vända frekvent. Stek i torr stekpanna 1 – 2 min per sida. Bred på spirulinakräm, rödbeta, linser, rostade pumpakärnor, gojibär och smula över fetaost. Rulla ihop.

Av Livia - 2 maj 2013 19:31

Hej på er, och framförallt hej alla pepparkaks - deg - älskare! Som jag lovade i gårdagens inlägg så ska jag idag lägga upp ett recept på....... Nyttig pepparkaksdeg. Jag är en hängiven deg älskare och sådärr i juletid köper jag alltid hem ett paket pepparkaksdeg som går åt i ett ögonblick. Det är dock inte det mest hälsosamma melliset och resulterar ofta i magkramper :( Nu igår när jag gjorde en päronpaj smakade jag på degen och tyckte att konsistenser och smakerna var väldigt lika pepparkaksdeg så jag tillsatte lite pepparkakskryddor och vips så hade jag pepparkaksdeg. Det är verkligen en gudomligt lik konsisten och smak och igår slängde jag i mig en sats till mellis, ett mellis som gav mig energi och mättnad länge och även en långdragen njutning. Den innehåller långsamma kolhydrater från dinkel och bovete samt mineraler som zink och magnesium. Sojamjöl ger dig fullt med protein och essentiella aminosyror och honung är ett antibakteriellt, vitaminrikt sötningsmedel. Mandelsmör är mättande och har både bra fetter och E vitamin i sig.  Jag rekomenderar er inte att tillaga degen i ugn eller så, de ska ätas rå. Fel sesong för pepparkaksdeg, i know men för mig är det aldrig fel tid XD Här kommer receptet!

 

Pepparkaksdeg 1 port:

2msk bovetemjöl

1msk sojamjöl

4msk dinkelmjöl

2 – 4 msk mjölk

1msk mandelsmör

1krm bakpulver eller bikarbonat

2msk honung eller agave

2/3 msk pepparkakskrydda


Blanda det torra i en skål och rör i det blöta. Knåda ihop till en babylen deg. Förvara i kylskåp max 5 dagar men varför vänta så länge ;)

Av Livia - 1 maj 2013 14:19

Hejsan! Vi hade somsagt ledigt i tre dagar denna vecka och idag, på min sista dags ledighet vaknade jag 07.30 Jag vet, aldelles för tidigt :( Jag började dagen med 4 ostmackor och en skål Frozen toghurt med smak av persika och jordgubb och valnötter. Jag tog en liten sväng med hunden för att sedan möta upp en kompis i spåret för att jogga. Vi började väldigt långsamt men avslutade med spurt. Det var så skönt att springa ute och att det var varmt. Jag testade mina nya skor ute för första gången och de var riktigt bra. Jag ska börja springa två ggr i veckan nu då jag planerar att vara med i blodomloppet i stockholm om några veckor. Vi vill klara 5km på 25 minuter.

   

Efteråt var jag väldigt hungrig så jag fixade detta till lunch, snabt och gott. Matvete är en långsam kolhydrat, linser är fiberrika och innehåller essentiella aminosyror, avokado är rikt på E vitamin, ägg är en utmärkt proteinkälla och likaså är keso, allt sköldes ned med ett glas nyttig citronlemonad. Nu efter lunch har jag precis klämt i mig en sats Nyttig pepparkaksdeg och det var GOOODELIGOOD!! So tasty :) Jag lovar att dela med mig av det receptet imorn, det borde man inte vara utan. Nu är det plugg som gäller resten av dagen ;(

     

Ingredienser 1 port:

1dl kokt matvete

1/2 dl kokta linser

1/2 avokado

paprika, tomat, gurka, 2 salladsblad

1/4 rödlök och gullök skivad

1 champinjon

Rosmarin, oregano, svartpeppar, salt

1tsk vinegrett ( olivolja, balsamvinäger, senap, vitlök)

80g keso

2msk pumpakärnor

50 g tinade räkor

lite citron


1ägg

1 spenatblad

salt, muskot


Blanda allt till salladen, du kan ånga champinjonen innan för bättre smak. Lägg svampen i ett durkslag över kokande vatten med lock över durkslaget och låt ånga 10 min. Skär i mindre bitar.


Ta en plastmugg och lägg spenatbladet på botten. Knäck ett ägg i muggen och ställ mugen i kokande vatten med lock på 10 min. Om ägget inte är fast efter tio kan du ställa muggen i micron 10 s x 2. Vänd ned ägget på tallriken och krydda.

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22
23
24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards