Alla inlägg under april 2013
Bra som snax och ett hälsosamt alternativ till chips och brödpinnar. Rika på kalcium, fibrer, B vitaminer och fullkorn. Inte mycket ingredienser heller. Enelt och gott, så ska det va!
Så, nu är det officiellt, påsklovet är SLUT! Hemskt, jag vet men snart är sommarlovet här, knappt 3 månader kvar! Jag som trodde att vårvärmen skulle hålla i sig men fel som vanligt. Igår snöade det t.o.m man känner i alla fall lite vårdoft i den friska och kalla vinden. Något är på G iaf XD
Ingredienser: 4 port
1 dl dinkelmjöl + mer till utbakning
½ tsk fiberhusk eller mer mjöl
50 g riven cheddar
1msk krossat linfrö
½ tsk bakpulver
4 – 6 msk ljummet vatten
Blanda det torra i sen skål. Rör i osten. Tilsätt vatten och arbeta ihop till en hanterbar deg. Pudra med mjöl och kavla ut till en 0.6 cm tunn skiva. Tryck ut valfria former och grädda 225 grader 20 – 25 min i mitten av ugnen. Låt svalna och förvara luftigt och svalt.
Bästa kvällsmålet! Ikväll var jag sugen på något chokladit, fräscht och sommrigt, det blev en jordgubbs – glasskaka på chokladbotten. Supersnabbt, superenkelt och sockerfritt. Passar bra till kvällsmål då den innehåller magnesium, selen och zink från havregryn som tillsammans med en kolhydratkälla så som honung och jordgubbar kan tas upp och användas av kroppen för att slappna av. Kalcium har även det en avslappnande, lugnande effekt på kroppen.
1 port:
Kakan:
1.5tsk kokosmjöl
1.5tsk havremjöl
¼ tsk bakpulver
1.5tsk sötning
1tsk kakao
1 – 1.5msk mjölk
2-3msk äggvita
Micra 45 s upprätt och vänd sedan koppen uppochned på ett fat och micra ytterligare ca 45s tills fast.
Mosa kakan med gaffel, tilsätt ev lite färdigbryggt kaffe om för torr. Tryck ut i botten av en mugg och vält sedan ut en färdig botten.
Glass:
3 skivade frysta jordgubbar
1/3 lime skal
2msk turkisk yoghurt
2msk kesella
Lite sötning
Mixa slätt till glassig konsistens. Gör en ring av bakplåtspapper och tejp, sätt den runt kakbotten och fyll i med glassen. Detta hjälper en att få ett högt glasslager. Frys i 10 – 15 min. Ta ut, ta bort pappret och ät.
I´m back ! Nu är jag tillbaks i sverige och desverre tilbaks i stressen. Vi har så mycket plugg som ska vara klart tills nästa vecka att jag håller på att bli galen. Prov hit, inlämmningsuppgift dit, läsa bok och skriva en uppsats om framtiden :O Så jobbigt!!
Jag vaknade 9.30 idag och gick upp för att förbereda finfrukost. Efter att de senaste fyra dagarna ha grov tittat på Sex and the city fick jag idén till detta recept. När tjejerna gick ut på brunch brukade de bestäla detta och jag blev alltid sugen. Äggviteomelett med ångade tillbehör och fruktsallad + 4 skivor med bregott av detta nya fröiga knäckebröd som jag köpte i tyskland + en apelsin ( jag var hungrig idag XD) Gott smakade det och en sån bra start på en rätt så solig dag. Tjingeling!
1 port
Omeletten:
1dl/ 3 äggvitor
2/3 dl mjölk
Örtsalt, peppar, muskot, oregano, persilja, basilika
1 riven vitlök
1msk olja att steka i (oliv)
Parmesan hyvlad
Ångade tillbehör:
Champnjoner
Spenat
Tomat
Gullök eller purjolök
Muskot, buljong, vitpeppar
Fruktsallad:
1 kiwi
2 jordgubbar
Hallon
Mango
150 g melon
Limesaft
Vispa ihop allt till omeletten förutom oljan och osten. Stek i varm stekpanna i oljan på bara ena sidan i 5 – 6 min.
Koka upp vatten och bulljong i kastrull. Sätt ett durkslag över vattnet och lägg i allt som ska ångas. Täck med lock och låt ånga ca 6 min. krydda och servera med omelett och ost.
Skär frukten och häll över lime eller citronjuice.
En finfin lunch eller middag där jordgbbarnas sötma blandas med den syrliga vinägern. Better than it sounds! Till allt detta serveras en sallad med valnötter och fetaosttoppat med besk roclla. Inte bara gott utan även dekorativt. Proteinrikt, C vitaminrikt, järn, folsyra, E vitamin, kalcium och blodtryckssänkande vitlök och matsmältningsstimulerande vinäger.
OK, är i Berlin just nu och vädret är t.o.m lite KALLARE än i sverige :O Har sett fyra säsonger av Sex and the city, so far men jag tror att innan jag kommer hem kommer jag klara mig igenom alla XD Var ute i stan igar med pappa och käkade pa världens finaste sushiställe. De hade specialiteer och jag beställde b.l.a en sshistrut med ngn majonäsdressing och sedan testade jag butterfish för första gangen i mitt liv. Det är n en av mina favvofiskar, tänk att den faktiskt smakade smör :O Efter det gick vi in i en gaallaeria och köpte världens största bägare med frozen yoghurt och topping. Jag valde jordgubbar, kiwi och hackad choklad, riktigt somrigt tyckte jag. En annan grej jag gilar med berlin är att de har starbucks här. I sverige antar jag att espresso house är det svenska starbucks men det ger liksom inte samma feeling, om ni förstar vad jag menar. Jaja, hursomhelst hoppas ni har det bra och har roligt!
Potatisbollar:
2 potatisar
½ dl mjölk
Ev lite fetaost
Kryddor
Kycklingen:
Rosmarin, basilika, salt, svartpeppar
1msk olivolja
½ riven vitlök
½ dl balsamvinäger
Jordgubssåsen:
100g jordgubbar
¼ tärning bulljong
Servera med sallad, fetaost, valnötter och varför inte jordgubbar
Gör potatismos av potatis, mjölk, kryddor och ev ost. Formaa bollar och grädda 20 min 225 grader eller tils de får färg. Grnid in kycklingen i kryddorna och oljan och grädda ca 20 min i ugn 225 grader. När den är genomkokt tar du ut den och häller vinägern över. Låt ligga i den några min.
Koka upp jordgubbar och bulljong och mosa.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 | |||
8 | 9 |
10 | 11 |
12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | |||
29 | 30 |
||||||||
|