healthislife

Alla inlägg under april 2013

Av Livia - 18 april 2013 20:19

Detta är från och med nu en av mina favoriträtter! Har ätit pilgrimsmusslor en gång tidigare då de var helt överstekta och sega, så jag var lite osäker nu när jag skulle prova mig på dem igen. Kombinationen av söt paprika, mjuk pasta och vitlöksmusslor är så suverän. Jag vet att pilgrimsmusslor ät väldigt dyra, typ 60 spänn för fyra st!! Men det är så värt det, se bara till att inte steka dem för länge, 3 min räcker. Sedan hade jag juh lite att fira idag, jag har gjort klart nästan alla spanska nationella förutom muntligt och jag fick betyg på det jag gjort som jag var ganska nöjd med. Sedan är det fredag imorn och jag har ledigt för vi har resursdag i skolan, så , YEY!!


Hälsomotivet i denna rätt är: Pilgrimsmusslor är rika på protein, omega 3 och en massa mineraler som zink, selen, magnesium, järn, kalcium och vitamin B 12. Pasta, om man väljer fullkorn eller vit fiber, är en fiberrik kolhydrat som mättar bra.  En paprika innehåller hela dagsbehovet av C vitamin och cashewnötter ger inte bara en krämig, mjölkig konsistens utan tillför även  fosfor, B vitaminer och E vitamin.

     

2port:

Pesto:

0.75 dl cashewnötter ( blötlagda minst 2 tim)

1 paprika

½ vitlöksklyfta

Oregano, persilja, basilika, örtsalt

½ riven vitlöksklyfta

+ 100 g okokt spaghetti ( jag använde svart bönpasta)

Musslorna:

4 pilgrimsmusslor

1msk olja ( helst oliv)

1 riven vitlöksklyfta

Persilja

1 knivsudd chiliflakes

Örtsalt


Rosta paprikan högst uppe i ugnen 10 – 20 min på 275 grader. Mixa slätt med övriga ingredienser.

Blanda ihop med nykokt pasta.


Hetta upp en stekpanna och dra den från värmen. Lägg i olja och riven vitlök och låt fräsa någon min. lägg i musslor och övrigt och stek 1- 3 min / sida. Servera allt direkt.

Av Livia - 17 april 2013 08:01

En lång rubrik på detta inlägget :) Idag börjar vi senare då engelsklaläraren är sjuk, skönt , även om jag inte fick sovmorron utan var tvungen att vakna 07.00 som vanligt för att göra klart alla läxor jag hade tills idag. Engelska läslogg, idrottsdagbok, förberedelse inför spanska prov, ja usch :( Jag hann med en fin frukost också, nyttig, solgul majsscone med sockerfri C- vitaminrik " marmelad" och krämig snabbyoghurt. yoghurten är egentligen bara mjölk som man tilsätter lite gelatin eller agar i och sedan får man bakterierna som yoghurt är kännd för från en mjölksyrekapsyl som kan köpas på apoteket. bakterier är bra för de håller magemn i sckak och undlättar för er som har gaser. jag har skrivit 1 - 2 portioner på yoghurten, för mig var det 1 port och halva sconen till det. 


Idag har jag vilodag från träningen så det känns rätt så chill, jag slutar tidigt också så all min tid kan ägnas åt min lilla vovve som har kommit hem från semester. Jag tror jag ska ta ut henne på en myspromenad och leka lite med henne, fast det är så svårt för hon är så "vuxen" så hon bara tittar på en som om man vore sjuk när man försöker leka med henne XD " Apport!" " Förväntar du dig verkligen att jag ska hämta den där pinnen, är du dum elle`?".


Nu till tredje delen av inlägget, vad är hälsosamt? Många tror att bara för att ett livsmedel har lågt kaloriinnehåll så är det nyttigt, en teori som är HELT FEL! När jag kollade på Biggest loser igår t.e.x så hade de ett test om vilket av två livsmedel som var mest kaloritätt och i slutet sade programledaren " Nu vet ni vad som är det hälsosammaste alternativet" eller något liknande. Helt fel säger jag. Även om jordnötter har högre kaloriinnehåll än öl så är det fortfarande nyttigare då de är E - vitamin och proteinrika och inte påverkar hjärnan negativt. I många fall är det faktist så att det kaloritäta livsmedlet är nyttigare än magra alternativ. Det handlar om näringstäthet, vitamin och mineralinnehåll, låg sockerhalt, låg andel mättade fetter och ett stadigt glykemiskt index. Då kan man snacka hälsa! Popcorn är nyttigare än chips, Choklad är nyttigare än smågodis, färskpressad juice är nyttigare än läsk och råris nyttigare än basmatiris. Istället för att kolla på kcal och tänka att läsken har lägre än frukten så ska man kolla på vitamin och mineral innehåller och där vinner frukten.

     


 Snabb yoghurt

Ingredienser 1 - 2 port:

5dl mjölk

½ - 1 tsk agar pulver eller gelatin

1 mjölksyre bakterier ( probimage) ( valfritt)

Frukt/ bär ( körsbär)


Koka upp agar och mjölk under omvispning. Häll upp i skål och låt svalna för att sedan stå några timmar i kylskåp. Ta ut och mixa slätt med stavmixer. Tilsätt frukten och probimage bakterierna.

       

Majsscones & sockerfri apelsinmarmelad

Scone: 1 - 2 port

1 dl majsmjöl

½ tsk bakpulver

1/3 dl kesella

½ - 0.75 dl mjölk eller yoghurt

1msk chiafrön eller linfrön ( kan uteslutas)

Salt


Rör ihop det torra och sedan i med det blöta. Smeten ska vara kladdig men formbar. Forma en stor kaka eller två små och grädda 15 min 250 grader.


Apelsinmarmelad:

Juice och skal från 1 tvättad apelsin

1krm agar pulver

1tsk vatten

Koka upp under omrörning. Låt kylas ned några timmar. Mixa med mixer eller gaffel.


Av Livia - 16 april 2013 19:57

Dagens middag, superfräsch, supergod, supergrön och Omega 3 rik. Jag sitter här och halvdanser med övre delen av kroppen till musiken i min dator och bara allmänt fjantar loss sådär som man bara kan göra när man är ensam. Egentligen borde jag väl plugga för jag har spanska nationella imorn men ni vet hur det brukar bli. Dessutom är jag faktiskt ganska bra på spanska, så jag lär klara mig i alla fall. Idag var det ganska skönt och vårigt ute även om det regnade så jag satsade och gick den 10 min långa vägen till lunchen utan jacka i bara tröja och det funkade. Ni vet ibland ska man bara utmana ödet och klä sig sommrigt trots att det fortfarande är ganska kallt. Jag har nämligen en teori om att om man klär sig för sommar så blir det sommar snabbare och tvärt om med vinter. Så om jag vill ha vinter kan jag mitt i sommarn gå omkring i skidjacka och slalom – pjäksor och bara ” Kommer inte snön snart?!”. Inte den bästa teorin då den aldrig funkar men man kan fortfarande hoppas ;).


Okej, nu över till maten, detta var verkligen en vårig rätt och smakerna gick ihop perfekt. Om man använder sig av fullkorns, vitfiber eller som jag, testade bönpasta för första gången, så får rätten ett relativt lågt GI. Ärtor är rika på protein och antioxidanter plus att de hjälper till med matsmältningen då de är fiberrika. Citron har mycket C vitamin i sig som kan ge mer lysande hud vilket är fräscht såhär i vårtid. Lax innehåller många bra fetter och omega 3, pumpakärnor är zinkrika och främjer sömnen. Så bara hugg in i en bit av hälsohimlen!

     

1 port:

50 g okokt pasta

Peston:

1dl kokta ärtor

1tsk kapris

1/3 pressad citron

½ riven vitlök

1/6 gullök

Örtsalt, svartpeppar

Dill, basilika

Laxen:

1 laxfilé

½ ägg eller ½ dl äggvita

Vitpeppar, salt

25 g pumpafrön


Blanda kryddorna och ägget och doppa sedan den tinade filén. Rulla laxen i pumpafröna och grilla 250 grader 15 – 20min.


Mixa allt till peston slätt. Blanda med nykokt pasta. Servera allt tillsammans.

Av Livia - 15 april 2013 17:49

Ett gott och hälsosammare alternativ till rice crispies. Detta har fortfarande kolhydrater i sig men långsamma och är även 100% fullkorn. Popcorn är rika på antioxidante och har ett rykte för att vara nyttigare än många grönsaker. Kokossocker har ett lågt GI och en hög halt av mineraler då det är oprocesserat. Kanel sänker blodtrycket och smakar gott. Dessa kan användas som en del i en frukost, mellis eller kvällis.


Har haft spanska hör – nationella idag, imorn blir det ett stort matteprov som jag ABSOLUT inte är redo för. Har inte pluggat något och kommer troligtvis inte göra det heller. Jag har en vana att inte plugga när jag tycker att ämnet är ointressant, inte den bästa egenskapen men jag har klarat mig hyfsat såhär långt. Jag ska väl försöka sätta mig några minuter efter biggest loser och kvällsmys och snabbt dra igenom matte boken;).

     

Ingredienser 1 port:

½ dl popcorn ( osaltade poppade)

1msk kokossocker

1tsk kanel


Poppa popcornen i en nonstick kastrull eller använd färdigpoppade. Sprinkla över kokossocker och kanel och värm i pannan tills sockret ” smälter” dra då av och låt svalna. Servera med mjölk eller yoghurt eller som du vill.

Av Livia - 14 april 2013 20:20

En finfin pudding med äkta vaniljsmak. Bra dessert, mellis del, kvällis. Enkel att göra och nyttig. Mycket kalcium, D- vitamin och andra benfrämjande mineraler.


Nu börjar en ny stressig vecka med mycket prov och plugg. Har några recept på G som jag ska testa i veckan även. Om de blir lyckade kommer ni inom kort se dem på bloggen. Jag har även lagt upp en liten omröstning på bloggen om sommaren, den ligger nästan lägst ned i meny fältet. Jag vet ännu inte hur man gör den större och så men det får funka. Idag har jag hunnit plugga en massa, få ett utbrott och känt mig jätte stressad. När jag sedan runt lunch gick ned för att springa 25 minuter kändes det så mycket bättre. Träning hjälper en verkligen att hantera stress.

 

Ingredienser 1 port:

2 dl mjölk

½ vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver

1-2msk sötning

1/3 tsk agar agar eller gelatin


Om du andvänder vaniljstång: lägg i mjölk och låt sjuda på lägsta värme några min.

Blanda vaniljmjölk med agar eller gelatin och låt stå 5 min. koka upp under omrörning och häll sedan över i glas. Låt stelna i kylskåp minst 3 tim. servera med exempelvis blåbär

Av Livia - 13 april 2013 14:58

När jag läste unt imorse såg jag att det ikväll skulle visas hela tre mordserier och två bra filmer! I brist på popcorn fick jag tänka till och skapa ett annat lördagsmys att komplettera med till min kladdkaka. Resultatet blev honungsrostade jordnötter då jag hade 1kg jordnötter som väntade på att bli använda. Smakar sjukt gott och är inget dåligt i dem heller. ;-)

Ingredienser:
250g jordnötter
2msk flytande honung
1-2krm salt

Blanda allt till en kletig smet och rosta 250° 15 min eller tills knäckigt. Ta ut och låt svalna för att sen krossa isär hela kakan till jordnötter.

Av Livia - 12 april 2013 20:57

Hej på er! Asså förlåt för att jag inte har bloggat ordentligt på jätte länge :( , har haft 3 prov denna vecka och mycket annat plugg. Nästa vecka blir inte bättre då jag har 4 prov och  en massa annat skit, men ska verkligen försöka blogga bättre.jag hatar prov framförallt när de klämmer in 3 eller 4 på raken, då hinner man inte ens plugga till det första. Tror ni att ni kan förlåta mig om jag delar med mig av ett nyttigt, gott och frächt recept som jag har haft på lut länge? Here it comes anyway …….


Vem gillar inte lasagne? Och vem gillar inte mini saker? Jag älskar i alla fall både lasagne och allt som är mini. Dessa små lasagnerullarna som ligger i en ostsås, fyllda med kryddad kyclingfärs är gudomliga och väldigt fina. Servera direkt i formen vetja! Man kan använda vilket kött man vill men jag tog kyckling. Rullarna är gjorda av zucchini och kolhydratkällan är Quinoa som har lägre GI och fler mineraler än pasta. Och så är det kul med variation.

                  

Ingredienser: 1 port

½ zucini

Fyllning:

½ rödlök

1 svamp

Olja

1 filé eller 100 g kycklingfärs ( eller annan färs)

Muskot, svartpeppar, ½ buljongtärning, oregano, basilika, persilja,1 /2 riven vitlöksklyfta

200g krossade tomater ( olivsmak)

0.75 – 1 dl kokt quinoa

2 tomater

1msk vatten


Ostsås:

½ dl grädde eller creme fraiche/ turkisk yoghurt

½ dl mjölk

20 g fetaost

Vitpeppar, salt

+ 10 g smulad fetaost


Tvätta och skiva zuchinin på längden med osthyvel.

Hacka lök och mal eller finhacka filén om du inte använder färs. Stek allt tills genomstekt och krydda. Tillsätt den kokta quinoan och hackad tomat med krossade tomater. Låt puttra några  min. lägg zucciniskivor omlott 2 och 2 tills du får 4 breda längder. Fyll och rulla ihop. Lägg i form. Koka upp allt till sotsåsen och häll över rullarna. Smula över ost och grädda 225 grader 10 – 15 min.

Av Livia - 10 april 2013 16:28

Jag brukar använda kokosmjölk flitigt men på senare tid har det vart snack om att burkarna innehåller gifter och sådant. Under min vistelse i Berlin investerade jag i en kokosnöt som jag tog med hem till Sverige, väl hemma gjorde jag bla min egen, färska kokosmjölk utan gift. Nyttigare, godare och vitaminrikare!


    
Ingredienser 7dl:


1/2 kokosnöt det vita köttet
6dl kokande vatten


Häll vattnet över kokosen och mixa 5- 10 min med stavmixer. Låt svalna och förvara 4-5 dagar i kylslåp. Skaka innan användning.

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards