Alla inlägg under mars 2013
Lördag och det betyder förstås finfrukost! Idag fick det bli en portion hälso- bananasplit med 3 smaker glasskulor. Smakerna blev, jordgubb, avokado & kiwi och berry chocolate. Riktigt smaskigt och lyxigt att få en bananasplit det första man får på morgonen och samtidigt veta att den är hälsosam, gör gott, förbereder din kropp för dagen och inte medför några sura uppstötningar eller magont. Man kan även servera denna till efterätt om man vill.
Att man kan få otroligt krämig glass utan glassmaskin genom att använda en fryst banan kanske många av er visste men om man av någon konstig anledning inte gillar banan eller kanske helt enkelt inte har någon kan man faktist fortfarande få krämig glass utan glassmaskin. Jag testade att bara använda frukt/bär som jag hade fryst i småbitar och det funkade lika bra det. Med något krämigt till det som avokado eller kesella blir glassen en riktigt god, nyttig och snabbfixad njutning. Att göra hela spliten med glass och allt tog endast tio minuter för mig och det låter ju rimligt. Även den mest stressade kan testa.
Avokado är en bra källa till E vitamin och bra fetter, bär är antioxidantrika och kakao likaså. Kesela är en bra protein och kalciumkälla och banan är kalium, zink och järn.
Ingredienser 1 port:
1 banan
” Strössel ” = färgat kokos
Hackade nötter
Chokladsås:
1msk kakao
1tsk kokosolja
3msk vatten
1msk agave/honung
Glass 1:
50 g skivade frysta jordgubbar
½ dl kesella
Glass 2 :
1 kiwi skivad i bitar fryst
½ avokado
1msk agave eller lúcuma ( är ett naturligt pulver som smakar kola)
Glass 3 :
1 tsk kakao
50g frysta bär ( hallon och körsbär)
½ dl kesella
Dagen innan: Skär kiwin och jordgubbarna i småbitar och frys ned. Rör ihop allt till chokladsåsen och värm i mixron några sekunder x 3. Ställ den avsvalnade såsen i kylskåp under natten.
Mixa allt till glassarna slätt med stavmixer och forma kulor som du sedan lägger i frysen under tiden du förbereder resten.
Skär bananen på hälften, ploppa ut kulorna emellan och ringla över chokladsås, hackade nötter, strössel eller något mer. Servera.
Jag har fått önskemål om att skriva ett inlägg om träningsmotivation och det är precis vad jag nu har gjort. Själv har jag nu ganska svårt att förstå hur man kan vara omotiverad till att träna då det har blivit mitt liv, men visst jag förstår för gud om ni visste hur omotiverad jag var förr när det gällde motion och än idag kan jag någon gång känna att jag helt enkelt inte vill.
Jag ska nu ge er lite tips och beskriva detta fenomen ytterligare.
För det första så kanske man inte behöver träna lika mycket varje vecka. Om du t.e.x tränar 4 dagar i veckan vanligtvis men just denna vecka känner du dig omotiverad och skippar ett pass vad gör det? Att träna tre gånger i veckan är inte lite, men sedan kanske du känner att du verkligen vill träna fyra dagar i veckan eller du kanske har något speciellt mål att uppnå och för att nå det behöver du träna fyra dagar. Att skippa någon gång gör ändå inget, din plan blir inte förstörd av engångshändelser.
Gällande det ovan så kan det också vara så att din kropp helt enkelt inte klarar att träna på det sättet du gör och försöker meddela dig det genom att göra dig omotiverad.
Är din nuvarande träning tråkig, en annan orsak till att man kan känna sig omotiverad, eller har du helt enkelt kört fast i samma rutiner och längtar efter något nytt. Orsakerna kan vara många, nedan följer några tips för att få upp motivationen:
Hoppas ni blev nöjda och att detta hjälpte er, nu till dagens eller egentligen gårdagens recept. Ett otroligt world wide känt smörgåspålägg är nutella, hasselnöts chokladkräm. Inte det mest hälsosamma smörgåspålägget och för mig är det sånt som man får på födelsedagsfrukost eller speciella tillfällen.
Egentligen böhever det inte vara så onyttig, hasselnötter innehåller en massa nyttiga fetter och proteiner, kakao är antioxidantrikt och har ett rykte om sig att minska midjemåttet. Det är det där omåttliga sockret som gör nutellan så onyttig. Om man istället byter ut det mot en zinkrik dadel och byter skummjölkspulvret och fettet mot turkisk yoghurt får man en både sockerfri och kalciumrik nutella att bre på mackan. Den lyxiga smaken av rostade hasselnötter är en vardagslyx som gärna slinker ned i magen.
Nutella chuncky:
Ingredienser ½ - 1 dl:
½ dl hasselnötter
2 dadlar eller 2 msk agavesirap/honung
1 – 1.5tsk kakao
1/2tsk chiafrön ( kan uteslutas)
1.5msk turkisk yoghurt ( kan ersättas med tofu eller cashewkräm för veganvänlig *)
Rosta hasselnötterna 200 grader ca 5 min, tills skalet lossnar, bränn de inte. Låt svalna och grnid av skalen.
Mixa till ett halvgrovt eller fint mjöl. Blanda i övriga ingredienser och mixa till önskad konsistens. Förvaras 4 dagar i kylskåp.
*Cashewkräm är cashewnötter som man lägger i blöt 24 timmar för att sedan mixa till en underbart slät kräm.
Vanligt chokladmousse kan aldrig bli tråkigt, men ibland är det roligt med variation. Efter att ha käkat min goda romrussin glass ( recept kommer) så var jag inne på just rom, och med lite överbliven kokosmjölk, näringsrik hampaprotein, antioxidantrik kakao och omega 3 rika chiafrön så fick jag en otroligt lätt, fluffig och nyttig chokladmousse.
Ingredienser 1 – 2 port:
rom arom
1msk kakao
1msk hampaprotein
2msk chiafrön
2msk agavesirap
1/2dl körsbär tinade
0.75 – 0.5 dl vatten
1dl kokosmjölk
Mixa ihop allt till en slät smet och ställ i kylskåp minst 4 timar. Ät .
Burrito, wraps, kopplas ofta ihop med snabba kolhydrater, sliskig smak och rent av ohälsa. Ack så fel man kan ha, eller det beror förståss på hur man gör dem. Mina kokosburritos är proteinrika, inehåller bra fetter och få, bra kolhydrater för er som tänker på det. Fyllningen är fräschare än originalet men går såklart att variera hur man vill. Jag fyllde med färska smaker från chili, ingefära och vitlök och gjorde sedan en halvsöt mandeldressing som gick bra ihop med det starka. En väldigt lätt lunch eller mellis som kan behöva något mer som ett glas mjölk, men det beror såklart på hur aktiv man är och hur man ätit resten av dagen.
Ingredienser 1 port:
1dl äggvita
0.2dl vatten
1msk kokosmjöl
1msk kikärtsmjöl eller annat mjöl
Oregano, vitlökspulver, örtsalt
Fyllning:
100g färs ( soja)
Purjolök, paprika, rödlök, champinjon, lite chili
1 riven vitlöks klyfta
1cm riven ingefära
1msk olja
Paprikapulver, koriander, salt, gurkmeja, curry
Dressing:
1msk mandelsmör
1tsk vatten eller mjölk
Paprikapulver
½ tsk vardera Sojasås, agave/honung
+ avokado, sallad, rödlök
Blanda ihop allt till wrapen till en klumpfri smet. Häll ut en rundel på bakplåtspapper och Grädda 200 grader 10 – 15 min. Stek färsen med kryddorna och skär upp grönsakerna. Rör ihop dressingen och fyll burriton med allt. Smakar även gott med en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche till.
Åh, jag älskar cart d´ors mascaraponeglass med skogsbärssås och pistagenötter och när jag igår såg den för extrapris i icakatalogen fick jag en idé, jag ska göra min egen mascaraponeglass!
Jag har mixtrat lite med veganmat och visste att cashewnötter ger väldigt krämiga, ostliknande såser så med lite kokosmjölk och yoghurt borde det bli en underbar glass. Yes, det stämmde. Om man vill ha glassen helt vgan kan man använda soya yoghurt eller dylikt, jag använde verum, med miljarder bakterier. Glassen är rik på magnesium, bra fetter, vitaminer såsom C, och har lågt GI och den var så, så gooooooood ! Måste testa!!
2 port ingredienser:
0.75dl cashew soaked
0.75dl kokosmjölk
1krm Citron
5msk Agavesirap
2dl yoghurt
½ krm Vaniljpulver
Såsen:
Bär
1krm Agar
½ dl Pistagenötter
1.Lägg cashewnötterna i blöt 24 h.
2. mixa cashewnötter och kokosmjölk slätt med citronjuice och agavesirap.
3. blanda vegan mascaraponen med yoghurt, vanilj och lägg i glassmaskin eller frys ned i iskuber.
5. koka bären och tilsätt ev 1krm agar agar eller gelatin för maffigare sås. Låt svalna.
6. ta ut glassen efter några timmar eller 20 min i glassmaskin. Om du använder frysen så halvtinar du iskuberna och mixar sedan slätt med stavmixer. Det ska vara glassigt. Lågg i frysen 10 min till och servera sedan med såsen och hackade pistagenötter.
Asså herreguud, botten, som består av en sconeskiva måste vara den godaste scone jag någonsin ätit och ändå var den kall. En perfekt dela av en finfrukost eller brunch som även går att varieras med andra ostar och bär, björnbär och chevré, cheddar och hallon, jordgubb och gräddost? Kombinationen av ost och söta bär var goodie. För att få ett gelé liknande bäröverdrag på naturligt sätt använde jag mig av chiafrö och på så sätt får även tarten ett innehåll av omega 3 fetter. Hela bakelsen har lågt GI, är proteinrik och i stort sätt helt sockerfri ( fri från dåligt socker i alla fall).
Så snabbt helgen går, redan söndag ! Idag ska jag ha roligt i alla fall, jag ska upp till kungsberget och åka slalom, något som jag har gjort alldeles för lite i år ( inget alls). Kan älskar att flyga ner för backen och höra swichet av skidorna. Efter idag kan jag ändå hålla fast vid min princip om att jag åker slalom varje år, även om det bara blev en dag. Have a nice Sunday :)
Ingredienser 1 port:
Botten:
0.75 dl havregryn
1msk kokosmjöl
1msk mjöl ( sojamjöl)
2/3 tsk bakpulver
1tsk sötning ( agavesirap)
½ dl kesella
2-4msk ljummet vatten
Fetakräm:
45g fetaost
1dl kesella eller turkisk yoghurt t.om tofu funkar
Ev: 1 msk sötning ( lyfter fram ostens smak)
Blåbärs spread:
1dl kokta blåbär
2tsk chiafrön
Rör ihop det torra till botten och sedan kesellan och vattnet. Smeten ska vara klibbig och gå att forma en 5cm tunn kaka av. Grädda 200 grader 15 min. låt svalna något eller helt som jag gjorde. Jag lade den inplastad i kylskåp över natten.
Smula i feta i kesellan eller yoghurt.
Micra blåbär tills ”flytande” och rör i chiafrön. Låt stå 10 min.
Bre på allt och servera.
Helg, helg, strålande helg, kaaksmetsmilkshake till fruukost!
Det ser ut som, det smakar som, det känns som ……… kakasmet! Riktigt syndig sockerkakssmet med rivet citronskal, sådan som mormor fick säga åt en att INTE äta när man bakade kaka. Man gjorde det i alla fall och fick ont i magen, typiskt. Jag åt denna b.la till frukost och fick inte ont i magen, tvärt om min mage som kan vara lite krånglig satte igång och började jobba och magproblemen höll sig borta hela dagen. Jag lovar er den smakade verkligen kaksmet, man kunde t.o.m känna en lätt äggsmak, konstigt? Riktigt god i alla fall.
Kokosolja och mjöl innehåller laurinsyra som har antibakteriella egenskaper och bidrar till bättre hälsa i tarmfloran, banan neutraliserar magsyra och främjer matsmältningen. Denna shake är sockerfri, gräddfri och 100% Tasteful!
Ingredienser 1 port:
2dl kokosmjölk
1tsk kokosolja, nötsmör eller t.o.m smör
Om du använder mjölk
1/4tsk agar eller gelatin också
1tsk kokosolja, nötsmör eller t.o.m smör
1 frusen skivad banan
1tsk kokosmjöl eller annat mjöl
1krm vaniljpulver
1/2tsk bakpulver
Rivet citronskal
Lite citronskal om du inte toppar med det
Toppa med strössel eller färgat kokos och citronskal som jag
Om du använder dig av tunn mjölk och alltså inte kokosmjölk så rekommenderar jag verkligen att göra en pudding av den för riktigt krämig smak ( det gjorde jag). Rör ihop kokosolja, mjölk och agar agar/ gelatin och koka upp under omrörning. Låt svalna i kylskåp 2 timmar.
Blanda ihop bakpulver, mjöl och vaniljpulver. Mixa allt slätt med stavmixer och servera.
Vilken fin liten lunch, färgerna, jag älskar färgerna och smakerna. Syrligt möter sött och torrt möter blött. En enkel och väldigt stilig rätt att show off med på en bjudning. Servera med ris, bulgur eller varför inte potatis. Paneringen består av långsamma kolhydrater och bra fetter och bitsen bakas i ugn så alla friteringens ohälsosamma laster slopas. Brysselkål är rikt på järn, folsyra, C-vitamin och antioxidanter och de sägs motverka cancer. Granatäpple även i juiceform har ett högt värde av antioxidanter, välj gärna sockerfri juice som jag.
Ingredienser 1 port:
1 kycklingfilé
½ dl havregryn
¼ dl kokos
Basilika, persilja, oregano, salt, peppar
Äggvita/ägg
Såsen:
2.5dl granatäppeljuice
Marinerad brysselkål:
Brysselkål
½ tsk fransk senap eller annan
1msk olja
½ vitlöksklyfta riven
Salt, peppar, muskot, gräslök
Servera med bär, sallad, råris, bröd, eller whatever?
Låt jucen koka ca 30 min på medelvärme tils den har reducerats till en sirap
Skär kycklingen i 2-3 cm bitar och doppa i äggvita och panering.
Grilla i ugnen 250 grader 20 – 30 min.
koka kålen ochblanda ihop med marinaden. Servera!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | |||
|