Alla inlägg under februari 2013
Varsågod, en vanilj sundae med chokladsås, fudgebollar och passionsfrukt till mellis :)
Oh, tack men det är mitt i veckan, jag får nog vänta till lördag.?
I don´t think so, denna är kalciumrik, proteinrik, har högavärden av antioxidanter, fibrer och C- vitamin och PLUS den är sockerfri!
GE MIG EN GENAST!!!!
Ingredienser 1 port:
Frozen yoghurt:
1dl kesella
2dl mjölk ( jag tog mandelmjölk)
vaniljpulver ( valfritt)
4msk sötning
eller
3 dl yoghurt
vaniljpulver ( valfritt)
4msk sötning
Blanda ingredienser och lägg i glassmaskin 30 min eller frys i isbitsformar nårga timmar. Ta ut en halvfrusen smet, om det bildats klumpar får du hacka sönder dem. mixa slätt med stavmixer och lägg i plastpåse med spritshål i änden. Frys in 10 - 25 min beroende på konsistens och spritsa sedan ut för att sedan toppa. Jag andvände nedanstående toppingar och 1 passionsfrukt.
Fudgebollar:
1 dadel
1msk äppelmos
1msk kakao eller carob ( jag tog båda)
1 – 2 msk kokosmjöl
1msk silkestofu eller kesella
¼ tsk bakpulver
1krm vaniljpulver eller arom ( jag använde DR. oetker smörvanilj)
1krm Linfrön
1msk kakaonibs, hackad choklad eller nötter ( valfritt)
1tsk kokosolja för fudgesmak ( valfritt)
Mixa allt och forma små bollar. Förvar i kylskåp en timma. Hållbara 5 dagar, går att frysa.
Chokladsås:
1.2dl vatten
2tsk kokossocker eller honung/agave
3-5msk kakao
Koka upp och koka under omrörning ca 3 – 5 min. Om du tilsätter mer kakao får du en fin chokladpudding.Låt svalna eller servera varm.
En spenat och feta fylld calzone som var bara såå god. Jag kände för att göra en calzone utan tomatsås efter att på mäster kock ha sett hur kockarna lagade pizza bianco och bestämmde mig för att ersätta tomatsåsen med spenat. Jag var nervös inför resultatet och förväntade mig en torr liten brödklump. Hade jag fel ? Öh, jaa. Den var så smakrik och saftig, inte alls torr. Konsistensen är precis som vanlig calzone och pizzan går även att kyla ned för att sedan värma i micron kommande dag ( det gjorde jag). Lågt GI, järn, B vitaminer och protein, kan det bli bättre?
Ingredienser 1 – 1.5 port:
0.5 dl havregryn
2msk fiberhusk
1msk sojamjöl
2msk bovetemjöl
1msk rågsikt
2dl dinkelmjöl
1.5dl vatten
1/8 pkt jäst
Honung, salt
Fyllning:
Spenat
Rödlök
20g fetaost
2msk keso
Soltorkad tomat
Persilja, salt, svartpeppar
Blanda vatten jäst rör i övriga och låt jäsa 1.5h Arbeta ut första biten tunt, lägg på fyllning och platta ut nästa del med handen. Kombinera båda delarna och tryck ihop. Grädda 30 min 225 grader.
Dagens lunch, en skål rykande varm fisksoppa med ett snabblagat saffransbröd och ost. Och äntligen lov! Det var så stressigt de sista dagarna innan friheten att morgon yogan imorse var välbehövlig. Sitter nu på tåget påväg till STHLM. Soppan som var väldigt god är omega 3 rik och fullkornsbrödet har lågt GI och betakaroten från morötter.
Ingredienser 1port:
1laxfile
100g räkor tinade
1/2 fänkålshuvud skivat
1/2 gullök skivad
1/2 äpple i bitar
svartpeppar, örtsalt
2dl vatten
1/2 kyckling bulljongtärning
dill, gräslök,citron,1/2tsk senap(fransk)
1msk kokosmjöl
1tsk olja
Bröd:
4-5msk rågsikt
1/2 tsk fiberhusk eller mjöl
1/2 riven morot
1/2 tsk bakpulver
3-5msk ljummet vatten
salt, 1/4 pkt saffran
1tsk linfrö
1msk olja
Stek lök, fänkål, äpple och lax i olja några min. Tilsätt buljong vatten och räkor. Låt puttra sex minuter. lägg vatnet i en annan kastrull och rör ut kokosmjöl i det. Häll tilbaks resten i kokosbulljonhrn och krydda med resterande ingredienser.
Blanda det torra till brödet lägg i rivna morötter och vatten. Forma som en platt kaka och stek i olja va 3 min per sida.
Glad alla hjärtans dag! Hoppas ni har någon när och kär som ni pussar riktigt extra mycket på
En grej som jag alltid associerar med alla hjärtans dag är gelé hjärtan. Gelé hjärtan är dock något som jag inte längre äter delvis p.g.a dess höga innehåll av socker men till mesta dels för att det innehåller gelatin. Gelatin består av nermalda gris/ko ben och det är inget jag känner mig frestad att stoppa i mig. Jag skapade idag en egen variation av gelé hjärtan där jag använde mig av bär och agar agar. Agar agar är ett naturligt gelatinmedel som är skapat av alger. Det finns även andra naturliga gelatinmedel så som irish moss och vege gel som kan köpas på coop forum med märket dr oetker. Eller så kan du bara helt enkelt använda gelatin, valet är ditt.
Dessa sockerfria sötnosar är fulla av antioxidanter från bär, folsyra, C- vitamin och järn i den röda och kalcium, vit B och magnesium i den rosa.
Ingredienser 16st
Hallon och mjölk:
1dl mjölk
2msk hallonpuré
Sötning
1krm ( lite mer) agar agar ( eller gelatin)
Jordgubb:
1dl jordgubbspuré
1krm ( lite mer) agar agar ( eller gelatin)
Koka upp vätskorna ( jag skapade pure av att mixa bären med stavmixer) tilsätt agarn eller gelatinet och koka under omrörning 3 min. Häll upp i formar och låt stelna i kylskåp minst 4 h.
En romantisk rätt med sting som passar såhär till kärlekshögtider. Smakerna är tropiska och sött bryter av mot starkt och surt. Det passar bra som förrätt men också som huvudrätt, fast då bör man lägga till något ytterligare som en smörgås. Nyttighetsfaktorn då ? Passionsfrukt är rik på antioxidanter, kalium och betakaroten och är även blodtryckssänkande. Räkor är rika på järn och zink, cashewnötter är proteinrika och innehåller även koppar, B – vitaminer och bra fetter.
Ingredienser 1 port:
150 räkor ( tinade, skalade)
1tsk kokossocker, honung eller agavesirap
1krm cayennepeppar eller chiliflakes
¼ pressad lime
Örtsalt
1 riven vitlöksklyfta
1msk olja
Såsen:
1 passionsfrukt
¼ kycklingbulljongtärning
½ dl vatten
1msk kokosmjöl eller annat mjöl
Serverea med ris ( råris) och rostade cashewnötter
Marinera räkorna några minuter och stek sedan i oljan några minuter. Mixa passionsfrukten med stavmixer och tillsätt sedan den och övriga sås- ingredienser till räkorna. Koka 2 min och servera sedan med ris och torrostade cashewnötter.
Semeldag eller fettisdag, vad man än kallar det så är det det idag XD Jag är verkligen inget semelFan men någon gång kan det vara gott, och så gillar jag ju faktiskt kardemumma. Ni som har tittat lite på min blogg vet att jag har ett recept på semlor sedan tidigare och de, lite grövre, mer mättande semlorna var verkligen goda. Nu bestämde jag mig för att skapa något som var lite mer mellis/klällislikt och skapade då en semel - sandwich. Bullen är luftigare än min förra men krämen är lite surare. Den blev i alla fall god och smakade utmärkt.
Mättar också bra och är ett bra återhämtnings mål. Protein från kesella och äggvitor, bra fetter från mandel och dadlar bidrar med B- vitaminer, järn och aminosyror som underlättar matsmältningen. En perfekt sömn booster då den innehåller en proteinkälla och en kolhydratskäll plus att den är lättsmält.
Ingredienser 1 port:
Bullarna:
3msk pofiber ( du kan säkert byta ut mot något mjöl)
1msk mjöl ( sojamjöl och mandelmjöl)
½ tsk bakpulver
1msk sötning
1krm krossade kardemummakärnor eller kardemumma
1 knivsudd vaniljpulver
1.5 vispad äggvita
Mandelmassa:
3 mortlade eller hackade mandlar
1 dadel
En skvätt mjölk
Krämen:
3msk kesella eller turkisk yoghurt
1tsk sötning ( agavesirap)
½ tsk vaniljpulver
En skvätt mjölk
1krm kokosmjöl
Vispa vitorna och rör i mjölmixen. Klicka ut två bullar och grädda 200 – 225 grader 10 – 12 min.
Mixa allt till mandelmassan och bred över bullarna.
Rör ihop grädden och smeta på. Lägg ihop de båda bullarna och käka.
Hej på er, hoppas helgen var skön, för mig var den bra. I går hade jag en kompis över på lunch och till fika bjöd jag på en alla hjärtans dag paj med vaniljkesella och en bit brownie. Receptet ser ni nedan. Vi spenderade hela dagen åt att planera inför våran tågluff kommande sommar.
Efter det bar det av mot gymmet för vad trodde skulle bli ett vilopass. När jag väl kom ned kände jag mig dock riktigt peppad och sådär sjukt tränings sugen så jag körde istället intervaller på bandet. Sjukt roligt och kommer definitivt göra om det, jag körde uppvärmning 15 på hastighet 10, 11 och sedan 5 speed intervaller 15, 16 med 1 mins jogg- vila mellan varje. Det tog 25 min och sedan var jag superglad och supersvettig XD Jag tog mig hem till en god söndagsmiddag, med efträtt ( förståss) och sedan såg jag filmen easy A som nu är en av mina nya favvofilmer. En bra upladdningshelg för den nya veckans alla prov :(
Dagens, eller egentligen gårdagens recept blir en vanilj och bärpaj med vaniljkesella. Den var god, perfekt fika och bären kan varieras, jag tog bara vad jag hade hemma. Passar bra nu med hjärtform och jag fixade formen med hjälp av en pepparkaks form. En liten, gullig paj som smakade bra. Jag serverade med en rå hasselnötsbrownie. Näringsmässigt är det inget dåligt i den heller, B – vitaminer, långsamma kolhydrater, protein, C- vitamin och antioxidanter står på menyn.
Ingredienser 1 liten paj:
0,4 dl havregryn
1msk manelmjöl
1msk mjöl ( sojamjöl)
2msk mjöl ( bovetemjöl)
½ tsk bakpulver
1msk kokosolja ( inte smält)
1msk kesella
Vaniljpulver
2msk kokossocker eller anan sötning
Ev lite vatten
Rör ihop det torra och arbeta sedan i det blöta. Degen ska vara fast och hanterbar. Tryck ut i en liten form och grädda 225 grader ca 15 min. fyll med valfria bär/ frukter ( jag tog jordgubbar och lingon) ringlar över honung och mandelflarn och grädda ytterligare 10 – 15 min. servera med vad du vill, jag blandade ihop kesella och vaniljpulver med agavesirap.
Kärleksmums är en all time favourite för mig och kärt barn har många namn. Snoddas, kärleksmums och moccarutor är några av dess namn. Det passar ju bra såhär till alla hjärtans dag att göra lite kärleksmums och ge bort till den man älskar, och ännu bättre är det väl om det man ger bort också är supernyttigt? Det är ialla fall dessa mini rutor. Basen har jag gjort på svarta bönor men den smaken känner man inte ens. Det ända de gör är att tilföra en saftighet och rätt konsistens till kakan, och bättre näringsinnehåll såklart. Dessa måste ni testa, de fick t.o.m godkänt av min kompis som annars är skeptisk til mina skapelser. När hon fick veta att de innehöll bönor dock så svor hon att mörda mig, inte så mycket för bönorna, utan för att hon tyckte om kakan trots bönorna XD Proteiner, antioxidanter som stöttar både hjärta och hjärna finns i de små bönorna. Kakaon ger dig även andra antioxidanter, vitaminer och mineraler från ägg och bra fetter från kokos. Glasyren var verkligen pricken över i.
Black bean Kärleksmums/ mini mockarutor
2-3 msk kakao
2-3msk kokosmjöl
2 ägg
2msk smält kokosolja
1tsk bakpulver
4msk kokossocker
3msk sötning
1 äggvita
1pkt ( 230g) svarta bönor
Frosting:
4msk kokosmjölk fullfet
2msk kaffe
2 dadlar
1msk kakao
+ kokos
Mixa bönor och ägg slätt. Blanda i torra och fortsätt mixa. Häll i smord form och grädda 25 min 170 grader.
Mixa allt till glasyren med stavmixer tills slätt. Bre på de avsvalnade kakorna och ställ in i kylskåp någon timma. Skär upp i rutor och njut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 |
28 | ||||||
|