healthislife

Alla inlägg under januari 2013

Av Livia - 12 januari 2013 15:15

Detta är verkligen en av de godaste chokladmoussar jag har smakat. Riktigt krämig med en svag smak av kokos. Jag kan inte ta någon kredit för receptet efterssom att det är tagit från bloggen The spunky coconut, men jag kan fortfarande berätta för er hur extremt nyttig den är. Omega 3 och 6, fibrer, bra fetter, antioxidanter, protein, järn, zink, magnesium, m.m WOW alltså! Ni bara måste testa, och om man vill kan man även göra glass av den. jag serverade med cacaonibs, granatäppelkärnor och mandarin för att toppa det hälsosamma. Det blev en perfekt avslutning på middagen men man kan även äta denna hälsobomb till mellis eller varför inte frukost?

               

Ingredienser 3-4 port:

1 ( 400g)  burk fullfet kokosmjölk ( gärna ekologisk)

4msk chiafrön

2msk hampafron eller hampaprotein

4msk kokossocker

Vaniljpulver

4msk kakao


Mixa allt slätt och ställ i kylskåp minst 2 timmar.

Av Livia - 10 januari 2013 20:15

Enbärskyckling korv med rosmarinrostad potatis

Jag har aldrig gjort korv förut och jag äter det inte så ofta heller. Inte för att jag inte gillar det, jag gillar bara inte innehållet som oftast till största del är skräp och kött rester. Dessutom brukar korvar göras med hjälp av fjälster som är tarmar. Mina korvar är helt inälvsfria och 100% kött. För att ” completa” mitt vilt tema då jag använde enbär i korven så rostade jag några potatisar med rosmarin som är en krydda vissa hävdar att man blir smartare av, och så gjorde jag en gräddsås. Clean, lean and pure, inget tilsatt socker, mättat fett eller dåliga saker. Och gott var det också, en lite grövre korv med vild smak, en perfekt middag efter träningen.

               


Ingredienser: 2 port

Korv:

2 kycklingfiléer eller 300g kycklingfärs

2 skivor parmaskinka eller bacon ( jag skulle använda kalkonbacon, kotlettbacon eller parmaskinka)

2 krossade enbär

1tsk torkad timjan

Salt, peppar, vitpeppar

+ olja att steka i       Rulla in färsen i plastpofie och dra åt i sidorna som en karamell.

Potatisen:

4- 6 potatisar

1tsk olja

4- 6 stjälkar rosmarin

Salt, peppar, lökpulver

Såsen:

1 hackad gullök

1msk olja

½ dl köttbuljong

½ - 1 dl äppeljuice ( jag använde Rinkeby 100% frukt)

1tsk soja

Kryddor, vitpeppar, 1 lagerblad, 1krossad grönpepparkorn, salt, lite gurkmeja

½ pressad vitlöksklyfta

1.5 dl grädde eller cremé fraiche ( använde milda lätt)


Mal eller mixa köttet till en färs, mal eller klipp skinkan fint. Rör i kryddor och enbär och rulla som korvar. Lägg på plastfolie och snurra sedan som smällkarameller. Lägg i kylskåpet minst 3 timmar. Rulla ut dem och stek ca 10 min i olja.

Potatis: Skölj och pensla med olja, kryddor. Grilla högt uppe i ugnen 260 grader ca 25 min.

Såsen: Stek löken tills mjuk. Tillsätt buljong och vatten och koka tills mesta vattnet har ångat bort. Rör då i resterande ingredienser och koka upp. Servera gärna med kokta palsternackor och gelé eller lingon.

Av Livia - 10 januari 2013 09:15

En god, tropisk och nyttig liten grej. Kalcium, protein, C- vitamin är bara några av de nyttigheter som ryms i detta glaset. En bra del av en frukost för en bra start på dagen, och jag som älskar persika. Dock är det inte persikosäsong och jag har inte sett några här i Sverige. Min persika kommer ända från tyskland där de fortfarande hade kvar några små i frukthyllorna. Jag har sparat dem sedan nyårsafton och de var fortfarande fräscha. Good morning!

               

ingredieser 1 port:

1.5 dl keso

1 persika hackad i små bitar

½ apelsin pressad med fruktköttet

½ dl mango i bitar

1 jordgubb


Bara bland allt och låt stå en stund i kylskåp och dra åt sig smakerna. Ät!

Av Livia - 10 januari 2013 09:00

I går kväll tittade jag på simpssons där de åt mackor med jordnötssmör och sallad och jag blev så sugen. Tidigare på dagen hade jag funderat över om jag skulle försöka mig på hälsosama tunnbröd så jag kombinerade ideérna och gjorde en tunnbrödrulle fylld med jordnötssmör och sallad. Den blev god. Brödet är dock lite hårdare än vanligt tunnbröd så man måste vara snabb och försiktig när man rullar dem. Dessa innehåller fullkorn, fibrer, bra kolhydrater, kalcium och både B- vitaminer och mineraler så som fosfor, järn och selen från jästen. Jag käkade den till frukost tilsammands med min tropiska keso.

                  

Ingredienser 1 bröd:

1msk kokosolja

0.4dl mjölk

½ paket jäst ( 1g)

Salt

1tsk agavesirap/honung

½ krm bakpulver

½ dl bovetemjöl

½ dl rågsikt eller rågmjöl eller grahamsmjöl

1msk krossade frön ( linfrö, chiafrö)


Smält oljan och tillsätt mjölk, värm tills fingervarmt smula då ned jästen. Tillsätt allt förutom bovetemjöl och rör. Tillsätt bovetemjöl och låta jäsa under duk i 30 min. arbeta degen med lite mer mjöl och kavla ut till en tunn kaka. Stek i torr stekpanna 1 – 2min per sida. Skynda dig sedan att fylla den och rulla ihop då den lätt går sönder.

Av Livia - 9 januari 2013 14:30

Jordnötsringar

Smakar inte riktigt som riktiga utan har mer marängtextur. Men de duger som snax i brist på riktiga ringar. De har en mild smak av jordnötter, högre proteinhalt än vanliga och blir helt enkelt ett lättare snax. Bra fetter från jordnötter, protein från äggvita och kolhydrater från mjöl ( mjölet kan ev uteslutas).

                   

Ingredienser:

½ dl äggvita = 2 äggvitor

½ tsk örtsalt

1-2 msk smält jordnötssmör ( det bör vara slätt jordnötssmör alltså inte chunky)

1tsk mjöl ( jag använde bovetemjöl)

1tsk fiberhusk


Vispa vitorna till ett hårt skum. Smält jordnötssmöret i micro och låt sedan svalna. Vänd snabbt och försiktigt i jordnötssmöret och mjölet + husket i vitorna. Lägg i plastpåse och spritsa ut ringar på bakplåtspapper. Grädda 160 grader ca 30 min eller tills krispiga.

Av Livia - 8 januari 2013 09:15

Kyckling frikadeller i gräddig tomatsås - 1 port


Detta är vad jag gjorde till middag efter ett gympass med fokus på kondition. En bra återämtning tycker jag, med mycket protein, alla vitaminer utan C från ägg, kolhydrater, mättande fibrer och nyttiga fetter. Jag fick en gammal köttmalare i julklapp och har tänkt ut många sätt att använda den på så det var kul att äntligen testa den och trots att den är från 80 – talet så funkade den perf! Man kan säkert bara mixa kycklingen i en mixer om man inte har en köttkvarn.

                        


Frikadeller:

1 kyckling filé

1ägg

2msk hirsflingor ( eller osötat ströbröd)

2msk pofiber ( eller något mjöl)

Kryddor, vit och svartpeppar, oregano, salt, lök pulver

1 tsk olja

+ 2 lagerblad, 1/ buljongtärning, 2 liter vatten, 1kryddpepparkorn till lagen

Tomatsås:

2 soltorkade tomater

6 små tomater eller 3 stora

200g krossade tomater

½ gul eller rödlök

1msk olja

Ev: 2 svampar

Kryddor, basilika, persillja, peppar, salt, 1/ buljongtärning, oregano, lökpulver

1 riven vitlök

½ dl vitt eller rött vin

2msk grädde eller turkisk yoghurt

1krm paprikapulver


Servera med grönsaker, bulgur/pasta/ris och riven parmesan


Mal eller mixa kyckling filén till färs. Blanda i ett ägg och övriga ingredienser. Låt svälla. Koka under tiden upp laget.  Forma bollar, jag fick sex stora. Lägg de i laget och koka i 7 – 13 min eller tills de är genomkokta.

Rosta tomaterna högt uppe i ugnen 280 grader 13 min.  Stek lök och ev svamp i olja, lägg i grillade tomater och koka med buljong och 1dl vatten tills allt är absorberat. Tillsätt då vin och krossade tomater och eventuellt mer vatten. I med kryddor och grädde och släng sedan i de avrunna frikadellerna och låt koka medelvärme i såsen 5 min.


Servera med grönsaker, bulgur/pasta/ris och riven parmesan och ev. några krossade valnötter.

Av Livia - 6 januari 2013 11:30

Fiskgratäng i stekpanna 1 port

Åh, jag älskar fisk och denna snabba fiskgratäng blev både god och nyttig. Man kan lätt förstora portionen och servera sina gäster direkt ur stekpannan som jag gjorde, det blir en rolig twist. Protein från fisk, bl.a zink, koppar och magnesium från räkor och D – vitamin från champinjon. Man kan självklart variera smaksättningen till t.ex tacos, italiensk eller varför inte saffran. En rätt som går att variera i det oändliga.


Okej slut på det roliga. Nu är lovet snart slut och vi i min skola börjar på onsdag. Jag vet inte riktigt vad som hände med mitt lov för det känns som att det bara flög iväg. Snart är vi tillbaks i långa dagar med oändliga lektioner och stressiga helger som känns nästan obefintliga. Just när man känner sådär är det bra att ha en livlina, något roligt att se fram emot i slutet av dagen. För mig är det träningen. Att komma hem efter ett träningspass, lätt eller jobbigt spelar ingen roll, och bara slänga sig i soffan och softa framför TV:n med en skål turkisk yoghurt och honung är typ den bästa avslutningen på en stressig dag. TIPS! Gör något ni tycker är roligt i stort sett varje dag. Det kan vara att ta en promenad, läsa en bra bok, måla, träna, laga mat/baka eller rent av kolla på ett program ni gillar. Detta kommer hjälpa er genom de mest långtråkiga dagarna och hålla er någorlunda glada och allerta för vad ni måste göra.

                       

ingredienser: 1 port

120g vit fisk

75g räkor

½ gullök

1 pressad vitlök

2 champinjoner

Torkad svamp

Örter ( dill, provencal, persillja)

2 msk creme fraische

Kryddor ( vitpeppar, curry, salt)

2-3msk mjölk

15g ost

15 g fetaost


Hacka lök och skiva svamp. Tina fisken och smula ned den i stekpannan med lök och svamp. Häll över räkor och ev: torkad svamp. Blanda creme fraische, fetaost, mjölk och kryddor och häll över i stekpannan. Rör om och riv över övrig ost. Grädda i ugn 160 grader 35 min eller högre värme och mindre tid.

Servera med t.e.x potatis, blomkål, ärtor och citron

Av Livia - 5 januari 2013 11:22

Parmalindad kyckling i ölsås med äpple, blomkål och potatismos 2 port


God fortsättning på det nya året! Jag hoppas ni hade en bra nyårsafton och ett bra lov. Själv har jag varit i Berlin över nyår där jag b.la lagade denna rätten till middag. Min pappa gillade den och det säger mycket då mina föräldrar inte alltid är fan av det jag lagar. Kombinationen av kyckling, salt skinka och mustig ölsås var ganska bra, dock tyckte jag att såsen blev lite besk då jag inte är så van vid ölsmaken. Med protein från kyckling, c- vitamin från blomkål, fibrer från äpple, kolhydrater från potatis, och en massa vitaminer och mineraler såsom B- vitamin från öl blir även detta en nyttig rätt. Öl är faktiskt nyttigare än vad man tror då det sägs att den innehåller alla vitaminer utan C, mineraler och spårämnen och kan även verka mot hjärt – kärl sjukdomar och cancer. Men som sagt den innehåller fortfarande alkohol så man bör vara försiktig tills man är ca 20 och hjärnan är färdigväxt och även efter bör man dricka med måtta. I denna såsen kokas dock alkoholen bort så det är ingen fara.

                    

Mos :

2-4 potatisar

2-6 buketter blomkål

½ äpple

½ - 1 dl mjölk

Vitlök, provencalkryddor ( finns frysta och torkade)


Kyckling:

2 kycklingfiléer

1 pressad vitlök

Provencalkryddor, peppar

2 skivor parmaskinka


Såsen:

3 champinjoner

1 gullök '

1dl öl

½ - 1 dl köttbulljong

Torkad svamp '

Rosmarin, provencal, persillja, vitlök

1dl grädde

1msk olja


Kyckling:Marinera kyckling och linda med skinkan. Koka i ugn 160 – 170 grader 35 – 40 min.


Moset:Koka allt till moset, tillsätt äpplena sist och häll av vatten. Pressa vitlök och tilsätt övriga ingredienser. Mosa, lägg eventuellt till 1tsk olivolja för smak.


Sås: Hacka lök och skiva svamp. Stek i olja tills mjukt. Häll över vatten och bulljong. Låt koka bort. Tilsätt öl och släng snabbt i den färdigkokta kycklingen i 1 min. Ta ut kyckling och häll i grädde och övriga ingredienser. Man kan smula i lite torkad svamp efter smak om man har/vill.


Servera med ex: en äppelskiva och brysselkål

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Skapa flashcards