Alla inlägg under januari 2013
Vetekakor kommer jag ihåg att jag fick av min mormor när jag var liten till frukost. Jag älskade de möra bröden som var lätta och luftiga med en klick bregott och ost. Som man hör på namnet innehöll vetebröd vetemjöl som inte är det bästa för min mage. I min variant har jag bytt ut vetemjölet mot andra mjölsorter som är både mer proteinrika och skonsammare mot magen. Sojamjöl – aminosyror och protein, kokosmjöl – fibrer och bra fetter, havregryn – långsam energi och B- vitaminer, bovetemjöl - magnesium, fosfor, järn, kalium, jäst – B- vitaminer, kalcium och zink. Bröden blir möra och inte lika fluffiga som riktiga vetebröd men goda med en len och mild smak. Jag käkade två till frukost med min Macamilkshake, gotteligott.
5st Ingredienser:
0.5 dl havregryn
1.25 dl mjölk
¼ paket jäst ( 12.5g)
2 tsk äggvita eller ägg
20g kokosolja
1msk agavesirap eller honung
5tsk sojamjöl eller annat mjöl
5tsk kokosmjöl
10 msk bovetemjöl
Lite salt
Blanda mjölk och havregryn i kastrull och låt stå några minuter. Koka upp och värm till fingervarmt. Smula i jästen och lös upp. Tillsätt allt utom kokosoljan och rör till deg. Tillsätt osmält kokosolja i klumpar och blanda väl med degen. Låt jäsa 45 min. arbeta ut fem kakor och snagga med gaffel. Låt jäsa 25 min. grädda 8 – 9 min 250 grader och låt svalna något. Ät dem med gott samvete!
Macapulver är gjort från en rot som odlas i Sydamerika, den är bland annat rik på B vitaminer, järn och kalcium och sägs ge energi och förbättra prestationen och uthållighet i träning ( och även i sängen då den ökar din sexuella förmåga). Den innehåller bra med fibrer och protein och äts av elitidrottare för att orka bättre. Kakao är rikt på b.la antioxidanter och samsas bra med banan som ger dig bra kolhydrater när du ska träna och kanel som sänker blodsockret. Mjölk ger kalcium, näringsämnen och protein. Tillsammans blir detta en bra och nyttig milkshake/ täningsboost som ger dig extra energi. Och god är den, krämig och lätt kolaaktig i smaken.
Ingredienser 1 port:
Ca 1 msk kakao
1- 2 tsk macapulver
½ banan
1 dl yoghurt naturell
½ tsk kanel
1dl mjölk
Ev:1msk kesella kvarg
Mixa ihop allt med stavmixer och häll upp i ett glass. Jag toppade med lite kakaonibs.
Att göra egen pasta är svårt och framförallt när man experimenterar utanför receptramarna men det gick och blev ganska lyckat. Jag använde mig av både ägg och linfrö substitut för ägg eftersom att jag gillar att ha lite Crunch i pastan men om man inte vill ha det så är det bara att ersätta linfrömixen med ett till ägg. En härlig maträtt blev detta och passade perfekt till middag efter att ha sprungit 5 km, och jag får säga att jag närmar mig mitt nyårslöfte lite. Det gick 1 min snabbare att springa idag och jag lyckades med 30 reps med 60 kilo i benpressen sen var benen slut.
Du kan finna både omega , protein, alla vitaminer i spektret, chili som ökar ämnesomsättningen, bra kolhydrater, D- vitamin och mineraler som selen och zink i min pasta med räksås.
Pasta:
1 ägg
2msk varmt vatten
1msk krossat linfrö och chiafrö
1 ½ dl bovetemjöl + mer till utbakning
Salt
1dl kikärtsmjöl och dinkelmjöl
Räkorna:
200g räkor
6cm purjolök
1 liten gullök
Skalet av zucchini
Morot
½ pressad apelsin
2-3 tsk curry
2msk kokosolja eller anan
3 champinjoner
2dl grädde eller cremé fraiche ( jag använde milda lätt)
1tsk sweet chili
½ dl kycklingbulljong
Sweet chili:
½ tsk vitt vinäger
1tsk honung eller agavesirap
¼ chili
1 vitlöksklyfta
Örtsalt
1tsk juice ( apelsin eller äpple)
½ tsk vatten
1tsk kokosmjöl
Pasta:
Lägg mjölet i en pöl på en skärbräda och gör hå i mitten. Lägg där i ägget och krossade frön som du har blandat med ljummet vatten 5 min tidigare. Arbeta ihop til en smidig deg och låt vila i plastfolie i kylen 1 timma.
Kavla ut degen tunt med mer mjöl och gör med eller utan pastamaskin långa remsor.
Precis innan servering lägger du ned pastan i kokande vatten med lite olja i och låter koka 2-4 min.
Sweet chili sås:
Mixa allt förutom kokosmjölet i en mixer tills ganska slätt med lite chilibitar i. Tillsätt kokosmjöl för att få en drygare konsistens.
Räkorna:
Stek lök, purjo och svamp i hälften av oljan 2 min. lägg i en annan skål. Skala av långa remsor av zucchinin och moroten med en osthyvel.
Smält oljan i stekpannan och strö över lite curry, släng i räkorna och stek snabbt. Häll på buljongen och lökmixen och moroten och zucchinin. Häll på mer curry, örtsalt, sweet chilin och lite pressad apelsin. Tillsätt grädde och servera snabbt.
Ostkaka är något som faktiskt är väldigt lätt att göra och om man gör det med keso blir det även mycket proteinrikt vilket är bra. Jag har såklart hälsofierat kakan men även ett originalrecept av ostkaka är inte altför ohälsosamt då den enda hälsoboven är socker som jag har ersatt med bättre alternativ. Jag gjorde en liten form igårkväll som snabbt försvann då både jag och mamma tyckte att det var gott, och det bästa av allt var att veta alla vitaminer man fick i sig. Protein, kalcium, E – vitamin, D- vitamin, fibrer, bra fetter, järn och folsyra, + att den har lågt GI. En dröm va … fast verklighet. Jag serverade med jordgubbar som jag blandat med honung men kör på vad du vill.
På tal om ingenting, hur går det med nyårslöftena? Är de fortfarande aktuella eller har ni börjat skjuta upp dem. Som jag tidigare har sagt är det lätt att tappa motivationen om man satt för svåra och många löften så satsa på några få och kör stenhårt på dem. Om ditt mål är att komma i form, definiera först vad ” form” är för dig och börja sedan ( om du inte redan gör det) träna. Det räcker med tre dagar i veckan för att få fason på kroppen och försök sedan utöver det att promenera åtminstånne 15 min per dag. Om du sedan utöver det lägger till ett rep om 3 x 30 s av plankan varje kväll lovar jag att din mage kommer att vara fast tills i sommar. Det är bara att köra, men överdriv inte, att bygga muskler tar tid.
Ingredienser 2 - 4 port ( 2 port för mellis men 4 för dessert)
• 1 ägg
• 2msk Agave, kokossocker, honung eller annat sött
• 250 g keso
• 25 g flagad mandel
• 1-2msk kokosmjöl
• 1dl mjölk
Vispa ägg och agavesirap pösigt. Tillsätt resterande ingredienser. Smeten blir ganska lös men om den är för lös tillsätt mer kokosmjöl. Den ska vara hällbar. Häll i en liten form och grädda 200 – 225 grader ca 10 – 25 min beroende på ugn. Ta ut när den är fast i mitten och låt svalna 10 min. servera med jordgubbssylt eller som jag med skivade jordgubbar och honung.
Detta blev en sådandär super - hälso - maträtt som funkar perfekt till detox. Detox är en slags reningsprocess av kroppen där man vill "skölja" ut slaggprodukter och dylikt för att må bättre och rena systemet helt enkelt. Nu för tiden finns det många som överdriver det och hävdar att man bara ska äta frukt eller följa en så kallad "juice detox" där man endast dricker juice från frukt och grönt. Det tycker inte jag är nogon smart idé då man missar så många näringsämmnen så som protein och fett. Det jag tänker på när man säger detox är något man gör någon vecka om året för att känna sig fräsch, och då äter man mycket frukt och grönt men även rena produkter som nötter, fisk och olja. Man äter dock inte rött kött, alcohol, raffinerat socker, animaliska produkter som mjölk och ost utan endast vegetabliska. Hursomhelst bör man ta det försiktigt vid detox och då inte träna hårt eller hålla på längre än 2 veckor. Denna maträtt blev superfräsch men det kan vara lite trixigt med spenatpappret. Järn, protein, antioxidanter, E - vitamin och C - vitamin är lite av det nyttiga som finns häri.
Ingredienser 1 port:
1 kycklingfilé
Kryddor, svartpeppar, örtsalt
Spenatpapper ( 2dl fryst hackad spenat som du tinar och brer ut tunt på bakplåtspapper för att torka i ugn 120 grader 1 ½ - 2 timmar)
Peston:
2 valnötter
1dl spenat
Basilika och persillja
¼ pressad citron
1tsk olja
1 klyfta vitlök
1soltorkad tomat
Linserna:
Ca 1dl kokta linser
Granatäpple
Grönsaker ( zuchini, paprika, tomat, bönor, rödlök)
1tsk olivolja
Lite vinäger
Salt och peppar
Avokadokräm:
½ avokado
Lime eller citron
Ev: 1krm spirulinapulver
Svartpeppar, örtsalt, persilja
Vitlök
Koka linser och blanda med övriga ingredienser. Mixa allt till peston. Skär kycklingfilén tunn i två bitar. Fyll med peston och rulla ihop, fäst med tandpetare. Koka upp vatten i en kastrull och ställi ett durkslag så att det är ÖVANFÖR vattnet. Lägg i kycklingen och sätt på locket. Ånga där i 6 – 10 min.
Mixa allt till avokadokrämen. Ta upp kycklingen ut ångbadet och rulla in i spenatpappret eller i sådant papper man använder till sushi, nori tror jag att det heter. Går att köpa på de flesta ica affärer.
En vintrig rätt som känns värmande med kanel och lingon. Som ni kanske har märkt så älskar jag fisk och framförallt lax. Det är bra för det finns bra fetter och omega 3 i. Helst grillar jag bara laxen med lite kryddor och så men ibland försöker man ju vara ambitiös och mixtra ihop kryddor och sånt vilket ibland blir flip och ibland flopp. Kanel, apelsin och lingon blev tummen upp för mig och denna rätt kommer jag definitivt göra igen.
Ingredienser 2 port:
2 Laxfiléer
½ tsk Kanel
2msk Mandelflarn
Salt, peppar
1tsk honung
Grönsaker:
1dl Brysselkål
½ dl Lingon
½ Purjolök
5 buketter ( små) Brocolli
1tsk olja
Sås:
½ pressad apelsin
1dl turkisk yoghurt
Ev 1tsk honung
Servera med råris och toppa med rivet apelsinskal blandat med kokos
Lägg på toppingen på laxen och grilla i ugnen 225 greder ca 20 min.
Skär upp grönsaker och grilla i ugn 25 min 225 grader.
Rör ihop allt till såser.
Serve and be happy!
Jag var ett hängivet Fan av start musli när jag var liten och kunde äta hur mycket som helst, min mamma tyckte dock att jag bara skulle äta det ibland och nu förstår jag varför. Det är fullsmockat med socker och annat skit och det liknar mer godis än något annat. När jag nu har tittat på innehållsförtäckningen har jag lyckats skapa en hälsosam variant med i stort sätt samma smak fast fräshare och med en nu supernyttig innehållsförteckning. Try it for yourself and see if you like it!
Ingredienser:
250 g havre, råg eller dinkelflingor
4msk frön ( linfrö, sesamfrö och chiafrö)
½ dl kokos
2msk kokossocker
3msk agavesirap eller honung
½ tsk vaniljpulver
2msk smält kokosolja eller anan olja
Blanda allt och lägg på en plåt, ringla ev över lite mer honung/ agavesirap. Rosta i mitten av ugnen 200 grader ca 10 min. Se upp så att det inte blir bränt.
En enklare variant av chokladpudding och passar nog lite mer som mellis men även till dessert fast då får man nog tillsätta lite mer honung. Bra fetter och E- vitamin, samt kalcium, antioxidanter och bra sockerarter innehåller denna. Ja och nu är helgen slut och imorn är det skola igen, buhu! Det är nu stressen drar igång på riktigt så det är bra att ladda på med hälsomat för att få extra fokus och koncentrationsförmåga.
ingredienser 2 - 3 port:
1 avokado
½ dl mjölk
½ dl kakao eller carob
2msk agave eller honung
Mixa allt med mixer och låt stå i kylskåp 1 timma.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|