healthislife

Alla inlägg under januari 2013

Av Livia - 24 januari 2013 17:45

Baguetter kopplas ofta ihop med snabba kolhydrater och uppblåst mage, man väljer ofta bort baguette och äter hellre en skiva rågbröd. Men tänk om jag skulle säga att du inte längre behöver dissa baguetter för ett lite torrare och tråkigare rågbröd utan nu kan njuta av en baguette som är både nyttig och god. ( Guud vad det låter som en reklam), however här är mina baguetter som är grovare, mer mättande och näringsrika men fortfarande lika goda som vita. Fullkorn, B- vitaminer, mineraler, och lågt GI. Jag åt de som vitlöksbaguetter med min härliga tomatsoppa till middag, men du kan lätt använda dem till t.e.x tonfiskbaguetter.

     

ingredienser 2 baguetter:

  • 25 g jäst
  • 2dl fingervarmt vatten
  • 3dl dinkelmjöl
  • 0.75 dl bovetemjöl
  • 1msk kikärts, sojamjöl eller mer bovetemjöl
  • ½ dl hirsflingor eller mer mjöl
  • ½ msk fiberhusk
  • 1msk olja
  • 1tsk agavesirap eller honung
  • Salt

+ vatten och frön ( vallmofrö, linfrö, sesamfrö?)

Värm vattnet och smula ned jästen. Rör ihop alla torra ingredienser och tilsätt sedan dem och oljan i jästvattnet. Arbeta ihop till en deg, om den är för kletig får du tilsätta mer mjöl. Låt jäsa under bakduk 30 min. ta upp degen och arbeta 3 min med händerna. Dela upp i två delar och forma baguetter. Skåra och pensla med vatten för att strö över frön. Låt jäsa 30 min under duk, och grädda sedan 215 grader 20 min.

Av Livia - 23 januari 2013 22:30

   En snygg lasagne med 3 lager. Pastaplattorna och behamelen blev super men fyllningarna var jag lite mer missnöjd med. Jag kommer nog göra om detta receptet och testa med en annan färs än sojafärs. Annars hade den blivit superdupergod. Pastan är nyttigare än vanlig då den innehåller både fibrer, omega – 3, protein och fullkorn och bechamelen blev rikare och proteinrikare än vanlig. Smakar gott, men mammas lasagne är fortfarande BÄST. Jag använde soja färs i receptet och därför blev den bara halvgod. Jag tror säkert att om jag hade använt kött hade den blivit mycket godare ( sorry vegetarianer)

                        

3 port ingredienser:

Plattor:

     



  • 1dl dinkelmjöl
  • 2/3 dl bovetemjöl
  • 1msk sojamjöl ( eller mer bovete)
  • 1tsk fiberhusk eller pofiber ( eller mer dinkel)
  • Salt
  • 1 stor msk krossat linfrö och chiafrö
  • 2msk varmt vatten ( ljummet)
  • 2-3 äggvitor

     

Bas fyllning:

  • 1 gullök
  • 3 champinjoner
  • 4cm övre och undre blast av purjo
  • 1msk olja

Fyllning 1 :

  • 1dl ( 100g)  färs eller nöt/lamm/ sojafärs
  • ¼ köttbulljongtärning
  • Salt, svartpeppar, basilika, timjan, lagerblad
  • Ca ½ paket krossade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • Tomatpuré
  • Ev: rött vin

Fyllning 2:

 

  • 1dl ( 100g)  färs eller nöt/lamm/ sojafärs
  • ¼ köttbulljongtärning
  • Salt, vitpeppar, rosmarin, persilja
  • 1dl pumpapuré
  • Ev 1msk lingon eller tranbär
  • ½ dl vatten

  


Bechamel fake:

  • 1.5dl keso ( mixad)
  • 50 g fetaost
  • Svartpeppar, vitlök, vitpeppar, salt
  • 25 g parmesanost eller annan hårdost

Mortla lin och chiafrön och blanda med vatten, låt stå 5 min.

Rör försiktigt ihop mjöl och vätskor och arbeta ihop till en deg. Lägg i plast och låt vila 30min i kylskåp. Använd kavel eller pasta maskin och arbeta ut tunna pastaark.

Stek allt till basen och dela sedan upp i två stekpannor vari du steker de olika fyllningarna.


Mixa ihop allt till bechamelen med stav mixer och riv parmesan.

Varva 3 lager med fyllningar och toppa med bechamel och riven parmesan. Grädda 25 min 225 grader.

Av Livia - 23 januari 2013 14:00

Jag är en person som genom tiderna har haft väldigt problem med mitt hår. Det har varit torrt, det blir lätt slitet, aldrig sådär långt som man vill. Framförallt nu på vintern är det extra viktigt att man tar hand om sitt hår och ger det vård eftersom att tackvare kylan är det extra utsatt. Visste ni att håret likasom allt annat reagerar på hur vi äter och lever och ju bättre mat vi stoppar i oss och färre måltider vi hoppar över desto bättre kvalitet blir det på håret. Det är inte för inte att den stereotypa bilden av en ohälsosamt stressad person ofta avtecknas med mindre, gråare och tunnare hår.


Jag säger inte till er att bli hälsofreakar och bara äta hälsomat och utesluta snax, bara att ni kanske tänker lite extra på att få i er de näringsämnen, vitaminer och mineraler som kroppen behöver och det gör man inte genom att skippa måltider och hela tiden välja super processerat krub.

Men håret påverkas även av andra faktorer, genetik, hårvård, rutiner och olika faser i livet. Här ska ni få några tips och huskurer för att bättra på den där glansen och styrkan.

                     

1. Mat:

Se till att ni äter tillräckligt med frukt och grönt om dagen. Fett är även det viktigt och försök att få det till åtminstånne 2/3 vegetabiliska fetter eller omega – 3. Alltså fisk, oljor, nötter och frön.

Protein är en viktig byggsten både för kroppen men även för håret. Håret består egentligen av ett protein som kallas keratin. Sånt som kött, fågel, kikärtor och baljväxter, mejeriprodukter och ost är rika på sådant.

          

2. Vård:

  • Kamma aldrig håret när det är blöt
  • Använd alltid balsam och en intensivkur 1 – 3 ggr/ vecka
  • Tvätta håret mindre ofta då det torkar ut
  • Fläta med fördel håret vid läggdags
  • Massera skalpen med varma händer 1 min/kväll. Detta stimulerar hårsäckarnas förmåga att producera med och hälsosammare hår.
  • Använd inte metallföremål i håret och ha det inte uppsatt för ofta då man belasta hårstråt så att det lättare bryts.
  • Använd en borste med svinborst som återfettar håret.
  • Toppa håret var 6:e – var 12:e vecka

Sedan måste man även komma ihåg att hårkvalitet är individuellt men man kan självklart förbättra genom att slopa saker som alkohol, tobak och socker i överdrivet stora mängder.

Stress fungerar som en stoppstolpe för håret och har negativ inverkan på hårväxt såväl som mycket annat i livet. Det finns såklart preparat som silica och kisel som man kan ta men jag har testat det och såg aldrig något resultat. Bäst är att försöka se till att få i sig det naturligt i maten. Bönor, potatis, havre, ris, kål och jordgubbar innehåller kisel, zink finns i kött, ärtor, brocolli, räkor, A – vitamin finner du i sötpotatis, tomat, mango, morot och E – vitamin i mandlar, olja, avokado. Se även till att vara ute ca 15 min/dag för att få i dig lite D- vitamin.


Här ska ni få ett recept på en super hemmakur som jag gör någon gång i månaden och den ger superresultat. Även Hollywood stjärnor som Jennifer aniston använder sig av denna metod och jag förstår varför.


Hot Oil treatment:

½ dl olja ( kokos, oliv, solros)

Du kan även smula i lite torkade örter som stimulerar extra ( rosmarin, lavendel, timjan)


Värm försiktigt i micron någon minut tiols behagligt varmt. Häll över i sprayflaska eller bara häll ut i handen och massera in i hår och hårbotten. Låt sitta i minst en timma men gärna över natten. Schamponera 2 gånger när du tvättar ur oljan och avsluta med balsam. Du kan även ta en miniklick kokosolja som efterbehandling i håret efter dusch, men bara lite.


Bra hårvårdsprodukter är också väsentliga, jag använder mig oftast av dove och Garnier nektar

Av Livia - 22 januari 2013 17:00

Kebab usch, kycklingkebab mums ! jag vet inte om det är bara jag eller om fler tycker att skolmaten är äcklig och näringsfattig, vi får faktiskt sämre mat än vad som serveras i fängelset. Vi, som ska lära oss och få in en massa kunskap i hjärnan både få mycket bättre mat för att orka under dagen, men sås om det är nu så skippar många elever lunch för att det är så grosse. Attan, ska man behöva bli kriminell för att få god mat och staten som försöker minska brottslighet. However, häromdan serverades kebab i skolan och skolans är så otroligt hemsk så jag bestämde mig för att ta med lunch och roligt nog gjorde jag en egen, fräsch kycklingkebab. Den blev god och höll mig igång ända tills mellis helt utan några blodsocker dippar, känn på den skolmaten, ha !

Brödet är mer proteinrikt än vanligt pitabröd och även rikare på fibrer, fullkorn och aminosyror. Jag får medge att jag tyckte det smakade GODARE än köpe pita och fungerade lika bra att fylla med smaskiga grejer som de med färdigt hål. Se bara till att vara försiktig när du gör hål så att du inte har sönder brödet. Lika gott efter en dag i kylskåp som färskt. Lycka till.

                  

       

Pitabröd:

1tsk sojamjöl

1msk kikärtsmjöl

2msk bovetemjöl

1msk dinkelmjöl

1msk pofiber

1krm fiberhusk

1msk äggvita

½ dl ljummen mjölk

Salt

1msk olja

½ tsk krossat linfrö

Ev: lite kumin att strö över för smak

2krm bakpulver

Fyllning:

1 kycklingfilé

1krm gurkmeja

Persillja, örtsalt, citronpeppar

Tzatsiki:

1dl turkisk yoghurt

5 – 7 cm gurka

1 vitlöksklyfta

Salt, peppar

+

Isbergssallad

Avokado

Tomat

Rödlök

Fetaost


Rör ihop torra ingredienser, häll i oljan och vitan. Rör försiktigt i den ljummna vätskan tills du får en geggig men hanterbar smet. Häll kallt vatten på händerna och forma en 1 – 1.5 cm tjock cirkel på bakplåtspapper. Grädda i ugnen 200 grader ca 10 – 15 min. vänd på bröder efter 10 min och eftergrädda 5. Låt svalna och skär sedan upp hål i mitten som riktiga pitabröd.

Strimla kycklingen och stek i olja med salt, peppar, persillja och lite gurkmeja.

Riv vitlök och gurka och kläm ut vatten ur gurka. Blanda med kryddor och yoghurten.

Lägg allt i brödet, det kommer inte helt få plats så du får servera kvarvarande kyckling som tilbehör. Ät direkt eller dagen efter som jag gjorde.


Av Livia - 20 januari 2013 22:30

Smakar lite som vörtbröd men lite sötare. Goda med lite getost eller skinka och philadelphia. Passar både bra rostade eller som de är. En god frullebulle med smak av jul för er som har svårt att släppa att det är över. Protein, E – vitamin, fibrer, fullkorn, B- vitainer och bra fetter går att hitta i denna lila bulle.

Så ja, nu är det äntligen helg efter första riktiga skolveckan, och det känns redan som att vi har gått i flera veckor. Det gäller bara att kämpa på och se fram emot sportlovet. Jag fick ett önskemål från en kompis att göra ett inlägg och drickor och dess nyttigheter och det är på väg. Om ni har förslag på inlägg eller saker ni vill veta, tveka inte att säga det. Ha en bra helg !

     


Ingredienser: 3 st

  • 1msk kesella
  • 2-3 äggvitor
  • 1msk mandelsmör
  • 1tsk honung ( ev)
  • 1msk vatten ( ev)
  • 1krm kanel
  • ½ tsk bikarbonat
  • 3 valnötter
  • 2 torkade fikon
  • 2msk hirs flingor eller havregryn
  • 2msk bovetemjöl
  • 1-2msk fiberhusk eller pofiber
  • 1msk dinkelmjöl eller mer bovetemjöl
  • 1msk rågmjöl eller mer av annat ( rågen bidrar dock med rustikare smak)
  • + linfrön

Blanda ihop allt och forma 3 små bullar, toppa med linfrön. Grädda Ugn 200 grader 10 – 13 min.

Av Livia - 20 januari 2013 09:45

 Proteinrika, mättande, goda och gulliga. Crepes med fyllningar som går att variera i oändlighet. Jag gjorde choklad och persikofyllningarna och åt de med ett glas mjölk, en knäckemacka och en kiwi till frukost. Jag blev riktigt pigg efter dem och de blev starten på en intressant och rolig dag. Allt går så mycket bättre efter en ordentlig och god frukost, eller hur?

               

Ingredienser:

Ca 1 dl äggvitor eller 2 ägg

3msk mjölk

2msk bovetemjöl

1tsk kokossocker

½ krm vaniljpulver

1msk olja att steka i


Vispa snabbt ihop allt till crepsen med en gaffel och stek sedan i upphettad stekpanna med olja ca 2 min/ sida. Fyll med valfri fyllning och servera.


Fyllnings exempel:

Choklad chip:

1dl mixad keso eller kvarg eller turkisk yoghurt

1 dadel i bitar

3 valnötter

1msk kakaonibs eller hackad mörk choklad

Agave

1.5 msk kakao eller carob eller både

Persika och hallon:

1dl mixad keso eller kvarg eller turkisk yoghurt

½ dl mosade hallon

1 liten persika i bitar

1tsk agave eller annan sötning

lite apelsin och ev. granatäpple

Banana PB

1dl mixad keso eller kvarg eller turkisk yoghurt

½ banan

1msk jordnötssmör

Jordgubbar och lime:

1dl mixad keso eller kvarg eller turkisk yoghurt

Skal och saft ½ lime

½ dl misade eller skivade jordgubbar

1tsk agavesirap

Av Livia - 19 januari 2013 12:00

 Jag gjorde igår potatisbullar men när jag väl höll på och kokade vatten så såg jag att vi bara hade 2 potatisar ( noo!) jag fick improvisera och hittade några rotfrukter och det blev gott det me. Här får man avgöra helt själv om man vill ha ägg i, det används egentligen för att bullarna ska hålla ihop men om man gör med bara potatis så behövs det inte. Jag hade även i ägg för att få lite extra protein. Dessa blir på relativt lågt GI och om man använder t.e.x kålrot får man även i sig viktiga mineraler och vitaminer. Lingon är fullproppade med C-vitamin och kalkon protein. Lök är även bra för mot inflammationer i kroppen som är bra såhär års.


Ja nu ska jag iväg till Stockholm på teaterträning. Det är lite drygt då det tar hela dagen då jag måste transportera mig med tåg och så men det är det värt. Hoppas ni ska göra något kul, ha en bra helg.

     

Ingredienser: 2 port

  • 5 potatisar eller 2 potatisar och 2 dl rotfrukter ( palsternacka, gulbeta, kålrot)
  • 1msk kokosolja
  • Ev: 1 ägg + ½ dl pofiber
  • 1msk mjölk
  • + kokosolja att steka i
  • ½ riven gullök
  • Peppar, lökpuver, salt

Lingon:

  • 2dl frysta lingon
  • 1msk sötnining

Servera med rökt kalkon, bacon/ kalkon bacon eller vad du vill. Jag valde ingelsta rökt kalkonkubba.


Koka potatis och eller rotfrukter. Mosa med potatisstöt och blanda med ingredienser ( om ägg se till att låta moset svalna). Forma bullar, rulla i pofiber och stek i kokosolja några min. Servera med de halvtinade, rårörda lingonen och köttet.

Av Livia - 18 januari 2013 21:15

Wow, jag har äntligen hittat något som har exakt samma konsistens och nästan samma smak som traditionell tigerkaka! Det var t.o.m så att mamma godkännde den och smockade i sig 2 bitar häromkvällen. Och det bästa är att den går lika bra att äta till mellis, kvällis, dessert eller varför inte frukost. En hälsobomb helt enkelt. Vita bönor ger oss protein och aminosyror samt bra kolhydrater, ägg hela vitaminspektrat – C- vitamin, kokosolja har miljontals positiva hälsoeffekter och kakao antioxidanter. När du ser att det står vita bönor i receptet tror du kanske att jag har blivit galen, men i själva verket känner man inte smaken och de bidrar med nyttigheter likväl som den saftiga konsistensen. Try it and see.

     

        

Chokladsmet:

  • ½ burk vita bönor
  • 1 ägg
  • 1 äggvita eller ½ ägg
  • 1/3 dl kakao
  • ¼ tsk bikarbonat
  • ¼ tsk bakpulver
  • 1.5msk sötning ( stevia, kokossocker)
  • 3msk sötning ( agavesirap, honung)
  • ¼ dl smält kokosolja

Vaniljsmet:

  • ½ burk vita bönor
  • 1 ägg
  • 1 äggvita eller ½ ägg
  • ¼ tsk bikarbonat
  • ¼ tsk bakpulver
  • 1.5msk sötning ( stevia, kokossocker)
  • 3msk sötning ( agavesirap, honung)
  • ¼ dl smält kokosolja
  • 1krm vaniljpulver
  • ¼ dl kokosmjöl
  • + 1tsk olja tilll formen

Mixa allt till en slät smet i varsin skål ( en för choklad och en för vanilj). Se till att smeten är helt slät.

Varva i en oljad liten form ( typ 16 på diameter eller 6 x 12 cm)

Rör runt lite med gaffel för att virvla till det.

Grädda 170 grader ca 30 min.

it´s as easy as that! :)

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards