healthislife

Alla inlägg under december 2012

Av Livia - 21 december 2012 11:37

Detta receptet testade jag i helgen och det blev oväntat bra ! det söta från ananasen och salta från skinkan passar perfekt med det neutrala från osten och krispiga från ” brödet”. En perfekt lunch som är åh, så mycket nyttigare än en riktig calzone. Långsamma kolhydrater från qinoan, omega 3 från cian, kalcium från osten, protein från skinkan och vitamin – C samt blodtryckssänkande enzymet bromelain och trypofan som hjälper oss balansera våra känslor från ananasen. Lät det komplicerat? Testa den bara så ska ni se att ni blir mycket glada   

   


Hawaii calzone: 2st

3-4msk rostat qinoamjöl ( koka qinoa, torka i ugn och mixa sedan till mjöl)

½ dl mandelmjöl

1msk chiamjöl( mal chiafrön)

1-2tsk fiberhusk

½ tsk bakpulver

Kryddor, vitlökspulver,svartpeppar, salt och oregano

½ tsk olivolja

0.75 tsk vinäger

1msk mjölk

1-2msk äggvita

2-4msk varmt vatten

Fyllning 2 port:

4 ost skivor hackade eller ca 40 g riven

150g skinka hackad

Ca 40 g ananas hackad

1-2 tsk olja att steka i


Mixa och låt svälla. Gör två bollar som du kavlar ut mellan dubbla bakplåtspapper. Grädda 200 grader 8 min. Låt svalna fyll med fyllning, vik ihop och stek i lite olja tills de får färg och osten smälter, ca 2 min per sida. Enjoy !!


Av Livia - 21 december 2012 11:33

Paj 1 port 2 minipajer

Deg :

0.5 – 0.75 dl kikärtor

2msk fiberhusk

1msk dinkelmjöl (ca)

1.5msk pumpapuré

1msk blomkålspuré

1msk mandelsmör

+ kryddor

Mixa alla ingredienser med stavmixer och tryck sedan ut i minipajformar eller en medelstr, mina små är 9,5 cm i diameter. Grädda i  180 – 200 grader ca 30 min, lägg gärna en påse med bönor eller något tungt i formen så att det inte blir bubblor i degen.  Man kan sedan fyll afpajerna med vad man vill och hälla över äggstanning, jag körde på smakerna lax med curry och provencal lax.

curry nedan

       provencal ovan

Fyllning 1 curry:

½  kokad laxfilé

½ ägg + ½ vita

2msk grädde 4%

Curry

Dill

Sweet chilisås

Chiliflakes

Salt, peppar

vitlökspulver

20g smulad fetaost

Fyllning 2 : Provencal

½  kokad laxfilé

½ ägg + ½ vita

2msk grädde

20g fetaost

2msk provencalkryddor

Salt, peppar

Rosmarin, grönpeppar

Soltorkad tomat

Rödlök

vitlök

spenat

koka laxen i ca 5 min, låt svalna och smula ned i pajerna. Vispa ihop resterande ingredienser och smula ned ost, häll detta över pajen och sedan in i ugnen 225 grader ca 15 min.

Av Livia - 14 december 2012 19:44

En normal person bör äta 2-3 mellis per dag, där storlek och innehåll varieras beroende på din storlek, hur mycket du rör dig, hur mycket du äter i övrigt och dina mål och behov. Mellanmål är viktiga för att man inte ska få blodsockerfall och för att man ska få i sig tillräckligt med energi för att orka med dagen och dess alla hinder.


Blodsockerfall skapas p.g.a att det har gått för låg tid mellan måltiderna ( man bör äta var 3-4:e timma) , att man endast har intagit snabba kolhydrater eller fel saker, att man inte har ätit tillräckligt, de som har diabetes får ofta blodsockerfall och måste därför ibland ta sprutor med insulin.


Vad händer i kroppen vid blodsockerfall? Jo, vi har något som kallas glykogen i kroppen och det förekommer framförallt i levern och när vi får dessa fallen omvandlas det till socker för att tillförse hjärnan och resten av kroppen med, då kroppen drivs av detta socker.


När det blir för lågt frisläpps stresshormoner som i värsta fall kan leda till att man svimmar. Om man under en längre tid och ofta får blodsockerfall kan det tillslut leda till att man eventuellt får diabetes. En annan konsekvens som ofta förekommer när man har lågt blodsocker är att man väljer att fylla på med något sockrigt så som en bulle, godis eller chips och detta ger en snabb kick och höjning i kurvan men den varar inte länge och snart måste man fylla på igen. Detta kallas ofta för snabba kolhydrater och det leder ofta till att man får en såkallad jojo- vana.


Man märker att man har fått blodsockerfall då man blir trött, okoncentrerad, yr, darrig, frusen eller irriterad och bör då fylla på med något.


Om detta inte är nog med skäl för att äta mellanmål och hålla blodsockret/trycket på en jämn nivå så kan jag även säga att de som äter regelbundet presterar bättre både i träningen, på jobbet/ i skolan och i övriga delar av sitt liv. Man orkar mer, är gladare, vågar mer och engagerar sig mer vilket ofta leder till nya kontakter och möjligheter. Dessa personer har oftare också hälsosammare kroppar och når oftare sina uppsatta mål.


Personligen ÄLSKAR jag att fixa till finfina mellisar med en massa konstiga och intressanta ingredienser, men det kan vara tidskrävande och alla har inte den tiden. Det är ofta ett annat skäl till att man inte äter mellis, man hinner inte, men oroa er inte, här kommer några tips på snabba, supernyttiga och effektiva mellis, notera dock att man bör anpassa efter hur aktiv man är m.m, om du fortfarande är hungrig bör du troligtvis addera mer:

  •  Supersmoothie- 1 banan, 1dl mjölk, 1dl kesella eller yoghurt, 1msk kakao, 1pressad apelsin, ½ dl rostade nötter/frön + torkade bär.

  • Jägarsnus – ½ - 0.75 dl nötter och frön ( som man rostar i ugn 200o 5min), 1-2 rutor hackad mörk choklad, ½ dl torkade bär. Rosta nötterna blanda sedan allt medans nötterna är varma och ställ i kylskåp 30 min.

  •  Bärkeso – 200g keso, 1dl bär, 2 rutor hackad mörk choklad, ½ dl nötter eller frön, ev 1msk honung/agave sirap + en frukt

  •  Rullar – Vispa 2 äggvitor till skum, vänd i 2msk dinkelmjöl eller annat + kryddor. Grädda 200 o ca 8 min. Fyll med t.e.x cream cheese, kallrökt lax, skinka, kalkon, ost, grönsaker, hummus, guackamole. Getost och rödbetor med linser, äpple och valnötter.

  •  Gröna snacket – Skär t.e.x gurka och morot i stavar. Koka ett ägg. Mixa 1dl kikärtor, 1msk olivolja, kryddor, vitlök, citron och fetaost. Mosa avokado och blanda med chilliflakes, vitlök och salt. Strö över solrosfrön och ät med förslagsvis mitt naanbröd med 1tsk olivolja på.

  • Musli – rosta ½ - 1dl havregryn eller dinkelgryn med 2msk honung eller agave/ kokossocker och 1 msk neutral olja ( kokosolja),1tsk vanilj pulver/essens, hacka 1 näve nötter och rosta dem med 10 min 200 grader. Blanda med frysta blåbär och servera med mjölk.

 

Man kan förslagsvis äta ett mindre mellis på förmiddagen, en frukt eller något men det är inte nödvändigt. De andra två är der viktiga, ett på eftermiddagen runt 14.00 – 15.00 , ett lite större för att orka till middagen. Och ett runt 20.00 – 21.00, mer som en förberedelse för den långa natten utan matintag. En kopp te, varm mjölk, macka, fruktsallad, en näve nötter, en hälsosam dessert, ja något medelstort.


Av Livia - 12 december 2012 14:52

Pumpamunkar ca 6 st

   

Goda, nyttiga och väldigt lätta att göra då man slipper friteringen. Degen kan bli lite smulig så man kan få forma till dem lite med händerna efter utspritsningen. Folsyra, kalium och vitamin – C från pumpan  , protein från ägg, fullt med fibrer från kokosmjölet och stabilt blodsocker med kanel gör dessa lätta läckerheter såå mycket godare.

     

1 ägg

2msk kokosmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

2msk sötning ( jag tog stevia)

2msk mjölk

3msk pumpapuré ( jag gjorde egen)

1krm kanel

2msk smält kokosolja

Topping:

1msk kokossocker

1tsk kanel

½ tsk vatten

Blanda ägg och sötning, vispa lätt. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sedan i dem i det blöta. Tillsätt pumpapurén, mjölken och kokosoljan. Lägg i plastpåse och spritsa ut små cirklar, dra fingret runt innerkanten på hålet för att göra det större. In i ugnen 180 grader ca 12 – 15 min, ta ut och låt svalna för att sedan hälla över toppningen. Förvara i kylskåp och de är också godast kylskåpskalla. God jul J

Av Livia - 12 december 2012 14:40

Dessa nyttiga havrebollar passar lika bra till mellis som till dessert. Min mormor älskade att äta dem till sitt kaffe när hon var här nu i helgen och jag kan äta dem som de är, hur många som helst. Kalcium, protein, långsamma kolhydrater, antioxindanter och vitaminer såsom B, zink och magnesium är bara en bråkdel av alla de nyttigheter dessa godingar innehåller. Inget spår av vitt socker, vitt mjöl eller smör.

     

Ingredienser 6st:

140g mixad keso

2msk vanilj kasein

1msk stevia eller honung

2msk kallt kaffe

2msk kakao

1-2msk havregryn

Kokos och kakaonibs


Mixa keson slät och rör i de andra ingredienser, rulla bollar. Rör ev i lite kokosmjöl om de blir för rinniga. Rulla i kokos och kakaonibs, ställ i kylen 30 min och sedan, ÄT!!

 

Av Livia - 10 december 2012 09:09


I lördags var det en så fin vinterdag när solen sken så jag slängde på mig längdskidor och tog med mig hunden på en sväng. Igentligen gillar jag inte läng för jag är mer en slalomtjej men i brist pæ backar så duger det. Men vem kan åka skidor utan blåbärssoppa? Inte jag iallafall. Jag fixade då till en proteinboostad soppa helt utan tilsatt socker, bara vitaminer, protein och antioxidanter. Jag använder hampaprotein som kommer från en växt som torkas och mals ned och den innehåller även en massa annat bra men det går lika bra att byta ut mot något mjöl.

     


Ingredienser:
225g blåbär
ca 1 dl vatten
1msk stevia
1msk hampaprotein
Koka upp vatten och stevia och rör i blåbär, koka 7 min på medelvärme och rör i mjöl/ hampaprotein. koka 1 min till och sen klart.

Av Livia - 8 december 2012 21:42

Jag övervägde om jag skulle kalla denna för cheesefake men då stämmer det ju inte efterssom den innehåller philadelphia, ja, ja hursomhelst. En liten frestelse som är godare än vad man tro. Med kolaaktig smak samt järn, zink och vitamin C från dadlar, kalium och B- vitaminer från banan och fullt med antioxidanter från popcorn. Jag använde en form som inte hade löstagbar kand och fick därför köra plasttricket ( se nedan), men om man använder en matring eller t.o.m en pepparkaksform ( med högre kanter) behövs ine det.

     

Ingredienser: 1 port

0.5 – 0.75dl Popcorn

1 Dadel

Fyllning:

½ Banan

½ dlPhiladelphia / Kesella

Kokos

Mortla/mixa popcorn tills de blir söndersmulade dock inte helt. Mixa eller skär dadlarna i småbotar och rör ihop till en geggig smet. Tryck ut i en rund form som du har klätt med plast/aluminium folie. Blanda ihop philadelpia och /eller kesella med mosad banan, kokos och ev. jordnötssmör ( om man vill). Bre den över popcorn lagret och ta försiktigt ur formen genom att dra i plasten. Voila, en lätt dessert/mellis/kvällis med både sött och salt.

Av Livia - 7 december 2012 12:36

När magen kurrar på eftermiddagen och man verkligen inte känner sig sugen på något sött sitter en kyckling muffin perfekt! Långsamma kolhydrater från havre och dinkel, protein från kyckling, sojamjöl och fetaost och vitaminer och järn från b.la spenat. Ett perfekt mellanmål helt enkelt med bara nyttiga ingredienser.


Ingredienser 6st: ugn 220° 15-18min
0.75dl havregryn
3msk dinkelmjöl
1-2msk fiberhusk
2msk sojamjöl
30g färsk spenat hackad
Lite rödlök
60g smulad fetaost
2 soltorkade tomatet hackade
oregano, svartpeppar och örtsalt
1 ägg + 1-2 vitor
en skvätt mjölk
ca100g stekt kyckling i små bitar
1tsk bakpulver


Blanda de torra ingredienserna . Rör ihop ägg och mjölk med ost, kyckling, spenat; tomar och lök och rör sedan i de torra. Grädda i muffinsformar ca15 min.

Presentation


Jag är en 17-årig tjej som är superduper intresserad av hälsa, kost och träning, det är vad jag brinner för, mitt kall, min passion, MITT LIV.På den här bloggen ska jag dela med mig om min historia, recept träning och ja, det mesta. Hoppas ni gillar min b

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Recept

Jag?

Hittarecept.se

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards